Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Skuter Macal 25, silnik Minarelli, nie przyspiesza płynnie.

szymx4 04 Aug 2009 13:46 5737 6
    szymx4
    Level 11  
    Mam problem ponieważ mój skuter nie przyśpiesza płynnie tak jak powinien tylko najpierw ciągnie fajnie a przy 30 km/h daje sobie od razu za duże przełożenie i się dusi. Następnie znowu wraca do poprzedniego stanu, gdy fajnie ciągnie i tak w kółko, wtedy jak jadę pod górę. Co się dzieje?
    Skuter niema blokad, v-max koło 90-100 km/h. Mam jeszcze problemy z jazdą i ruszaniem pod dużą górkę, ponieważ strasznie muli i nie chce jechać a w dwie osoby to po prostu nie daje rady. Jaka może być tego przyczyna? Mój kolega skuterem TGB odblokowanym, w dwie osoby leci tam 20 km/h a ja z pasażerem nie wyjadę.
    macieja
    Level 25  
    Witam.
    Prawdopodobnie sprzęgło do regulacji lub wymiany!!!
    artis666
    Level 26  
    Ale powoli, wróżką nikt nie jest. Skuter to skuter, ale.... wypadało by podać co to za pojazd.
    szymx4
    Level 11  
    Macal 25, silnik Minarelli. Dodam że dzwon sprzęga w jednym miejscu jest przebarwione.
    Proszę wpisać model skutera w temacie .
    Mod. Rycho T
    szymx4
    Level 11  
    Wymieniłem sprzegło i dzwon na sportowe rms ale nie dało to dużej poprawy. Jak skuter jest zimny to jedzie i przyspiesza bez problemu ale jak się rozgżeje to nawed ruszać nie chce. Pasek jest nowy . To wina spreżyny czy wariatora ???
    krzysieg
    Level 25  
    Zobacz czy nabiera błyskawicznie wysokie obroty na podniesionym kole ,
    może to kwestia regulacji gaźnika lub ssanie się nie zamyka .

Masz tam regulacje mieszanki powietrze-benzyna dokręcając zwiększa się ilość benzyny zmniejsza powietrze , odkręcając na odwrót , ja mam odkręconą tylko o pół obrotu .

Niedawno skuter dziwnie reagował na ustawienia tą śrubką , dokręcając tracił moc i ledwo jechał a odkręcając dostawał trochę mocy ale przy wyższych obrotach się mulił w czasie jazdy , na podniesionym kole w miarę wkręcał się na wysokie ....
    Pomogło odetkanie dziurki w zakrętce wlewu paliwa ,było zatkane i się zapowietrzał :)
    Ja mam silnik minarelli horizontal .
    szymx4
    Level 11  
    Ja tez mam minarelli horizontal (leżący) . Zauważyłem że to ślizganie jest spowodowane tym ze jak dodaje gazu i lekko przytrzymam skuter w miajscu to ślizga na sprzegle. Im jest cieplejszy tym bardziej ślizga. Czy to może być przez dzwon ??? Sprzegło jest nowe rms a dzwon uzywany.