Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Piec Termet Unico GCO-13-00 brak iskry.

PIR-SERWIS 04 Aug 2009 14:57 11754 20
  • #1
    PIR-SERWIS
    Level 12  
    Kupilem uszkodzony piec jak wyzej.Jestem elektronikiem i chcialbym naprawic uterke- nie generuje iskry-ponoc przegladany przez pracownika serwisu.

    Sterownik 840.21.00.00
    Nr fabr/rok prod. 10146 019874001

    Po kupnie,wlaczajac go dziala temp.wody,jest mozliwosc nastawy temp i tyle. Po wlaczeniu w trybie lato,zima wlacza sie pompa na okres ok 5s po czym cisza.Raz wyskoczyl mi komunikat E1.Ogólnie wlaczajac nic sie nie dzieje,sterowanie-zwieranie wyjscia pod sterownik pokojowy nic nie daje.
    Wiem o odpowiednim podaniu przewodu skrajnego-wczoraj ku zdziwieniu generator iskry zadzialal,proba trwala chyba kilka sekund podczas tego czasu iskra caly czas byla.Potem pompa sie wylącza.Brak komunikatów o blędzie.Po ponownym wlaczeniu tez byla-pozniej juz nie.

    Piec sprawdzam na razie na sucho-gdyz nie wiem czy uda mi sie naprawic plyte.Wszystko czyste, brak zimnych lutów.Zanim zaczne sprawdzać polprzewodniki pomyslalem,iz poradze sie Was drodzy koledzy.

    Nie podoba mi sie natomiast wyglad komory,wg mnie doszlo do spalania z duża mocą bądz zacięlo sie coś-ale to czekam już na pomoc od Was.Plyty izolacujne wypaczone lekko,z zewnatrz widac po oslonie komory,że ocynk jest chropowaty-nadpalony,plomień musial wyjść na zewnątrz co widać po świeczce.Chcialbym ustalic przyczyny copomoże w dalszej diagnozie.

    Rozebralem wiec celem czyszczenia nagrzewnice.Stwierdzilem przy okazji uszkodzenie czujnika kontraktonowego przeplywu-nie powraca,poza tym ten kto ostatnio grzebal ,żle ustawil kontaktron.

    Prosze o dalszą poradę

    Piec Termet Unico GCO-13-00 brak iskry.

    Piec Termet Unico GCO-13-00 brak iskry.
  • #2
    Bobbo
    Level 22  
    A jak pominąłeś blokadę minimalnego ciśnienia wody w ukłdzie grzewczym ok. o,7 bara ?
  • #3
    serwo66
    Level 25  
    Ten model kotła nie posiada elektronicznego czujnika ciśnienia tylko mechaniczny ( zegar).
  • #4
    usterkaTVN
    Level 13  
    Wygląd komory spalania typowy dla GCO-13-00 nieczyszczonego cztery lata.Nie ma się co przejmować.Prawdopodobnie właścicielem pieca był czytelnik naszego forum,który nie da zarobić serwisantom-krwiopijcom.:D
  • #5
    PIR-SERWIS
    Level 12  
    Racja serwo66-nic tam nie ma-czujnik cisnienia jest w dwufunkcyjnych.Czekam wciąż na jakąś poradę-koledzy podpowiedzcie coś.
    Komora wg mnie wygląda anomalnie. MAm drugi taki piec-tylko zwykly GCO-10-15 uzytkowany kilka lat,widzialem wiele innych, oraz termy-niemozliwe takie coś przy normalnej eksploatacji.
  • #6
    usterkaTVN
    Level 13  
    Masz rację ,komora spalania nie wygląda normalnie,bo jest przegrzana.Jest to efekt zaniedbań..Ale jeśli wymiennik ciepła będzie czyszczony raz do roku, co spowoduje,że nie będzie się zapychał produktami spalania i innymi świństwami pochłanianymi z pomieszczenia w którym wisi piec (np.opary detergentów z pralki,odświeżacze powietrza, lakier do włosów) to spokojnie można go użytkować.
  • #7
    akwedukt
    Level 24  
    Ale numer pompa pracująca na sucho bez wody,pewnie już siadła.Ten wydostający się płomień na zewnątrz to efekt zapchania wymiennika głównego który można czyścić nawet co dwa miesiące,ale trzeba wiedzieć co jest przyczyną .Ale o tym wam opowie ten krwiopijca serwisant.
  • #8
    usterkaTVN
    Level 13  
    Akwedukt, podziel się wiedzą! Prosimy! :please:
  • #9
    PIR-SERWIS
    Level 12  
    Wymiennik jest przegrzany to nie zmienia faktu,ale jak do tego doszlo.Komora nie wyglada normalnie-wewnatrz jest masa odporna na temperature ponad 1250stopni-ai ona sie odksztalcila.Wyraznie na ocynku wykroplily się opary metalu i plomien wyszedl przodem oraz pomiędzy komore a obudowę.Dolna część wymiennika-lamele w jednej częsci praktycznie jak nadpalone-czesc miedzi nadszarpnieta,jak nadpalona od temp.ale sa trzy aktywne zabezpieczenia.Do tej pory nikt nie podal zadnej odpowiedzi na temat braku iskry bądz przypuszczalnej przyczyny dlaczego tak to wygląda. Pompa nie mogla pracować na sucho-jeśli tak to tylko moment po czym termistor wykrylby nastawiona temperaturę i wylaczylby palnik,więc nie zgodzę sie się z wami.Jeśli nie to to jest zabezpieczenie na 95st od przegrzania badz 65przeciwwyplywowe.Wymiennik nie byl zapchany! Czujnik przeplywu walniety wg mnie bo powinien odbijać-czy da się go rozebrać bądz w czym namoczyć to tworzywo z magnesem by zacząl pracować luźno?
    Czekam. pawel
  • #10
    akwedukt
    Level 24  
    Usterka TVN ,wymiennik zakleja się w wyniku nie czyszczenia zmieszania wstępnego palnika,gaz jest spalany częściowo i zakleja wymiennik główny. Ale skąd ty możesz o tym wiedzieć.
  • #11
    PIR-SERWIS
    Level 12  
    Spalanie niezupelne spowodowaloby wytracanie się zapewne wiekszej ilości sadzy.Nie zgadzam się z Tobą.Lecz nie jestem-śmy tu po to by sie przekamarzać.Naprawa sterownika 200zl-w firmie z naklejki sterownika.JA napewno cos wytropie-różne rzeczy się naprawia-to tylko elektronika jak każda inna-lecz najpierw proszę tu o porade.
  • #12
    PIR-SERWIS
    Level 12  
    Wczoraj przysiadlem z braku podpowiedzi.Interesuje mnie uklad CHN063AC-zapewne tu jest jedna usterka.Brka napięcia na sterownik pokojowy-a to podaje sygnal do startu przeciez.Wchodzi z pierwszego mostka diodowego 13,6v lecz juz dalej nie ma.BD140,Bc w porządku.Brak informacji w necie na ten temat.Jest jakis uklad przetwornicy-na plycie sa 3sztuki.Panowie serwisanci,podzielcie się uwagami.Może ktoś podzieli się schematem?
    Pawel
  • #13
    akwedukt
    Level 24  
    Chyba żartujesz,nie zgadzasz się więc szukaj sam.Nikt z serwisantów nie posiada schematu płyty.Nie serwisuję akurat termetu ale domyślam się że na płycie jest jakaś kość która zawiera oprogramowanie i jeśli się rozsypie nikt ci nie pomoże .Wezwij serwisanta i wymień płytę inaczej będziesz się z tym bujał przez pięć lat.
  • #14
    PIR-SERWIS
    Level 12  
    Gdybym mial tak zrobic-wezwac kogos-byloby to bezsensowne,nie po to tu jestem.Koszt naprawy plyty w serwisie Altronix teraz zmienili sie w coś innego-200zl tak jak pisalem powyzej.Koszt pieca w stanie idealnym kilkuletniego 450zl.Ja prosze o poradę nie o to co już wiem.Plytę-czytaj sterownik-wymienic potrafi dziecko-i kazdy serwisant,ale naprawić ,u... to juz są schody wielkie.A czasem usterka jest bardzo prosta.To tylko elektronika jak kazda inna.Byc może i oprogramowanie-nie przeciwstawiam się--ja jednak stawiam na osprzęt.

    Pracuje jako automatyk-i tu coś podobnego z historii-jako odpowiedz dla kolegi-3lata temu siadla nam maszyna drukarska,zima,naęd nie startowal.Wezwany serwisant inny bo ja już rozlożylem ręce-stwierdzilem uszkodzenie falownika(przemiennika częstotliwości)-on stwierdzil,że to sie nie psuje,tego sie nie naprawia...

    Rozebralem,wymylem,przejrzalem,znalazlem prawie niewidoczne uszkodzenie diody bodajze i kondensatora smd,wymienilem i chodzi do dzis dnia...a niby sie nie naprawia.
  • #15
    usterkaTVN
    Level 13  
    Jakie kody awarii piec wyświetlał przed demontażem ?
    Trudno jest zdiagnozować urządzenie niepodłączone do instalacji c.o. i gazu. Kod E1 o którym wspomniałeś mówi o tym,że elektroda jonizacyjna nie wykryła płomienia (a jak ma go wykryć bez gazu) albo że odwrotnie wsadziłeś wtyczkę zasilania do gniazdka. Prawdopodobnie u Ciebie zaszło to drugie zjawisko,bo nie zadziałał iskrownik. Następnym razem zadziałał ( wtyczka zasilania prawidłowo ) ale gazu nie ma. Nie wykrywa więc płomienia.
    Jeśli potrzebujesz porady stuprocentowego fachowca zadzwoń do firmy "Tester" w Świebodzicach, może uszczkną rąbka tajemnicy.
  • #17
    PIR-SERWIS
    Level 12  
    Odpowiedz dla kolegi-serwis mi nie potrzebny.

    Ciag dalszy.

    Piec nie wykrywa kodu E0 pomimo odwrotnego ustawienia L,N.
    Generator iskry nie zadziala dopóki czujnik nie będzie w stanie zalączenia.
    Najpierw pompa,czujnik,dopiero zawory i modulator.
    Komunikaty braku przeplywu w porządku,zaraz wyskakuje E5.

    W miedzyczasie kupilem kiolejny kociol taki sam tylko jednak wewnątrz już inny sterownik taki jak w dwufunkcyjnych z osobna plytą kontroli i jonizacji plomienia.

    Ale wracając do poprzedniej plyty.Po uruchomieniu w kotle,iskra juz jest,odpala ,dziala chwile i zglasza brak plomienia-E1.Pomierzylem polprzewodniki ,nic nie znalazlem jak na razie.Moze teraz ktos cos dopowie.
    Poza tym jest cos jeszcze nie tak bo kociol nie wchodzi w nastawy serwisowe-reset wraz z wlączeniem-nie mozna ustawic mocy dla cwu i gazu-po 5sek. nic się nie dzieje.

    Apropo nowej plyty(pieca)wszystko mialo byc w porządku-ale wg mnie raczej nie.Po wlączeniu od razu rusza pompa i tyle,nic sie nie dzieje poza tym.Piec wykrywa od razu E0 przy zlym podlączeniu.Nic poza dzialającą pompa się nie dzieje.Proszę i tu o podpowiedzi.Na plycie kontroli wszystkie polprzewodniki ok,zabezpieczenia tez,podmienialem bo mam jeszcze jeden sterownik od dwufunkcyjnego,plyte kontroli i generatora iskry ale nic,tez się nie dzieje.A w jaki sposob sprawdzic ten generator luzem-jakie sygnaly podać na które wejscia,by sprawdzic czy dziala.
    Dziękuje.
    Pawel
  • #18
    mirrzo

    Moderator on vacation ...
    Te kotły mają takiego "myka".
    Każdy serwisant sobie z tym poradzi, ale jak go zaprosisz.
    Możesz również kupić następny kocioł ...
  • #19
    PIR-SERWIS
    Level 12  
    Może zdradzisz jakieś szczególy?
    Kupilem drugi ze względu na to,że byl malo uzywany i nie zuzyty.Pierwszy kupiony byl by rozebrac na częsci,lecz nic nie szkodzi trche poglowkowac i jak sie da naprawić.
  • #20
    PIR-SERWIS
    Level 12  
    Aby zaspokoic Wasze mysli-bo nie mialem takiego zamiaru(wzywac serwis)-uczynilem to wczoraj.Serwisant jest na liscie autoryzowanych z Termetu na i pogwarancyjnych napraw.Spodziwalem się takiej odpowiedzi więc nie chcialem go wolac.
    Pytalem o te "myki" nic nie wiedzial,powiedzial ,że nie ma.Plyte kazal wyslac do naprawy-tyle to i ja wiedzialem przed.Na wyglad pieca i wymiennika-tez nic nie odpowiedzial konkretnego.

    Odpowiedz w stosunku do nowo kupionego pieca 3letniego-jest wszystko o.k.,moje niedopatrzenie.
    W tym drugim sterowniku objaw jak pisalem ,odpala,lecz zglasza E1.Nie wchodzi w tryb serwisowy-zmiany mocy i gazu.Odpinajac czujnik zglasza E2,E5 inne zapewne tez.Prosze o porade.