Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

UNIMOR M846TS SIESTA 3

Cinol 31 Maj 2004 08:45 7525 35
  • #1 31 Maj 2004 08:45
    Cinol
    Poziom 14  

    Witam wszystkich!
    Mam następujący problem z UNIMOR-em M846TS (SIESTA 3), a mianowicie zwężony obraz u góry ekranu. Zwężenie to jest symetryczne z obu stron, a jego szerokość to około 2cm. Zaczyna ono się od górnych narożników ekranu i w zależności od zawartości obrazu przesuwa się ku dołowi - maksymalnie do 1/3 wysokości obrazu, patrząc od góry. Stopień zniekształcenia zależy od treści obrazu - im więcej treści zawierają jasne kolory, im większy kontrast i jaskrawość jest ustawiona w nastawach. Wszystkie możliwe elektrolity w przetwornicy zostały wymienione przy poprzedniej naprawie TV, przez mojego poprzednika. Wymienił również mostek. Wymienił C567 4u7 przy TEA2029C i powielacz na 052B-01 803C (nie wiem jakiej firmy i czy w ogóle jest to zamiennik oryginału). Zmodyfikował również schemat, wstawiając jakiś zastępczy tranzystor zamiast S2055, dokładając przy okazji rezystor w bazie. Wywalił C605 12n i wstawił 11n i 1n (chyba nie miał jednego 12n). Ja zacząłem od regulacji napięcia 145V, nic to nie dało, a po 1godz. siadł T602 i tyrystor TH551 (oczywiście już mnie u klienta nie było wtedy). Wstawiłem walnięte elementy, na takie jak na schemacie, wywaliłem też dodatkowy rezystor w bazie T602. TV ruszył, ale obraz bez zmian. Wymieniłem C605 i C606 na właściwe - i nic. Napięcie jest za przetwornicą stabilne, nie skacze ze zmianą treści obrazu. Jedyne zmiany około 0,2V występują na 12V, które zasila pół TV, m.in. U551 TEA2029C. Podmieniałem pozostałe elektrolity w okolicy trafopowielacza (w module korekcji C632 100u wymienił magik naprawiający ten TV przede mną) - nic. Podmieniłem D554 BA157, bo wydaje mi się, że tyrystor trochę za mocno się grzeje - po 0,5godz. pracy prawie nie można dotknąć radiatora. Poprawiłem luty w okolicy powielacz, bo niektóre z nich były niepewne. Ostatnie, co mi zostało to podejrzenie o trafopowielacz, że został wymieniony na niewłaściwy. Mam nadzieję, że macie jeszcze inne pomysły, bo powielacza nie chcę wymieniać. A może coś jest z modułem korekcji, bo nie mogę do końca zlikwidować beczki, powstają zafalowania linii pionowych, gdy prawie już uda się zlikwidować beczkę. Nie napiszę też nic na temat oscylogramów, bo mi oscyloskop ostatnio padł.
    Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc!

    0 29
  • #2 31 Maj 2004 14:40
    alexrtv
    Poziom 14  

    Witam
    Odnośnie tego trafopowielacza to jaki jest typ i jaka wielkość kineskopu ?
    Bo miałem podobny przypadek i też trafo było niewlaściwe.Może u ciebie nie będzie aż tak żle.

    0
  • #3 31 Maj 2004 19:27
    Cinol
    Poziom 14  

    Wielkie dzięki za odzew.
    Kinol firmy Philips, a oznaczenie: A66EAK220X11; poniżej jest również napisane: VB9406 365979 1.
    Na którymś z postów czytałem o podobnym (tak mi się wydaję) przypadku w TRILUX-ie, gdzie też występowały zniekształcenia poduszkowe. Winna była cewka 12mH, może tu chodziłoby o LC-013 (L603). Po oględzinach stwierdziłem, że bardzo jest możliwe zwarcie sąsiednich uzwojeń, ponieważ przewód jest w jakimś oplocie, który nie do końca oplata żyłę.
    Co Wy na to?
    Pozdrawiam!

    0
  • #4 31 Maj 2004 21:15
    alexrtv
    Poziom 14  

    Przepraszam , żle się określiłem chodziło mi o typ trafopowielacza :oops: i wielkość kineskopu. To drugie już wiem.

    0
  • #5 31 Maj 2004 21:32
    Cinol
    Poziom 14  

    Wielkie dzięki.
    Trafopowielacz ma wybite oznaczenie 052B-01 803 C, a z boku naklejkę 7223 i chyba datę 11.2003.
    Nie wiem jakiej jest firmy, tego się nie doszukałem.
    Próbowałem podmienić dławik Lc-013 na Lc-012 (z mniejszej SIESTY 21"), ale niewiele dało. Obraz zaczynał się na 1/3 od góry i był prawie do dołu ekranu. Nie zawierał całej treści, jakby był obcięty do połowy loga np.: TVP1. Reszta treści choć zwężona była widoczna. Poza tym na bokach nie było widać zniekształceń, jak przy Lc-013.
    Może jednak ta cewka.

    0
  • #6 31 Maj 2004 22:34
    praktyk
    Poziom 23  

    Na 7 nóżce TDA8145 jest kondensator 33nF do masy-spróbuj go wymienić.Powodzenia

    0
  • #7 01 Cze 2004 09:46
    Cinol
    Poziom 14  

    Sprawdziłem i nie mogę znaleźć układu TDA8145!
    W układzie korekcji znajduje się scalak TDA4950.
    Pomocy!

    0
  • #8 01 Cze 2004 18:54
    stenli1
    Poziom 15  

    Czy nie został zbyt wykręcony rdzeń z L603.Czasem przy wymianie trafa na inny typ wymaga niewielkiej korekcji ,ale bez przesady.

    0
  • #9 01 Cze 2004 19:05
    Cinol
    Poziom 14  

    Na pewno nie jest winny moduł korekcji dlatego, że po wyciągnięciu go i połączeniu bezpośrednio do płyty głównej zniekstałcenie nadal występuję.
    Próbowałem ruszyć L603, ale nie da się go ruszyć, a nie chcę uszkodzić rdzenia. Podejrzewam, że nie był on do tej pory ruszany. Może nawet jest zaklejony.

    0
  • #10 01 Cze 2004 19:07
    DiZMar
    Poziom 43  

    TDA8145=TDA4950 zamienniki w obie strony.
    A to,że bez modułu korekcji też są znieksztalcenia, bo "być powinny" a z modułem korekcji są bo moduł może pracować nieprawidłowo i może być przyczyną złej geometrii.

    0
  • #11 01 Cze 2004 19:21
    Cinol
    Poziom 14  

    Dziękuję bardzo za wyjaśnienie odnośnie typów układów.
    W przypadku tego uszkodzenia nie chodzi mi do końca o zniekształcenia "beczki", bo na tyle moduł korekcji sobie radzi (tylko niewielkie zniekształcenie pozostaje).
    Bardzo mi zależy na klinach, które symetrycznie wdzierają się na ekran w momencie, gdy bardzo jasna treść obrazu pojawia się na ekranie. Kliny te zaczynają się z narożnika, a kończą się około 1/3 ekranu od góry. Oprócz tych klinów obraz się wygina na całej szerokości obrazu powodując zniekształcenie.
    Poniżej narysowałem ten przypadek w postaci 4 ekranów w pliku pdf. Tak to mniej więcej wygląda dla różnej intensywności tła i kraty na całym ekranie. Mam nadzieję, że teraz wszyscy będą wiedzieli o co mi chodzi.
    Bardzo proszę o komentarze!

    0
  • #12 01 Cze 2004 19:22
    amik9m
    Spec od TV

    Wtrącę swoje 3 grosze (na 3 sekundy): czy aby na pewno uszkodzenie jest w korekcji??? (patrz: 1.post w tym temacie).
    I już mnie nie ma :)
    Pozdrawiam.

    0
  • #13 01 Cze 2004 20:09
    Cinol
    Poziom 14  

    Apropos TDA8145: ja na 7 nóżce do masy mam kondensator 220n, a nie 33n. Mimo to spróbować go podmienić?

    0
  • #14 01 Cze 2004 21:50
    stenli1
    Poziom 15  

    Po obejrzeniu tego PDF-u stawiam na trafo.Ma ono prawdopodobnie , jak na źródło wysokiego napięcia zbyt dużą oporność wewnętrzną tym bardziej że wygląda mi na jakąś podróbę-kartka z napisem 7223?Oryginalny HR ma napis wytłoczony HR 1.1 AP 7223-01.Dodatkowo polecam sprawdzenie umasienia kineskopu.Pozdrawiam.

    0
  • #15 02 Cze 2004 00:00
    jarek slow
    Poziom 15  

    Sprubuj poregulować cewką obok trafa.

    0
  • #16 02 Cze 2004 14:35
    Cinol
    Poziom 14  

    Cewką koło trafa nie bardzo mogę regulować, bo nie można ruszyć rdzeniem. Spróbowałem jednak i ukruszyłem fragment od dołu - nie zauważyłem różnicy.
    Sprawdziłem umasienie kineskopu - jest O.K.

    Zauważyłem jednak coś innego, tego nie widziałem wcześniej, ale na pewno to było, bo klient coś wspominał: od mniej więcej 1/3 obrazu od dołu nagle treść traci intensywność koloru mniej więcej o połowę. Góra ekranu jest O.K. Nie zmienia się ten stan z treścią obrazu, zawsze dół jest bledszy. Jaskrawość i kontrast utrzymuje się na całym obrazie taki sam. Co z tym zrobić???????????

    Dziękuję za propozycje!

    0
  • #17 02 Cze 2004 20:35
    Cinol
    Poziom 14  

    Sorki za wprowadzenie w błąd. Powodem odbarwienia dołu ekranu było zbyt niskie napięcie podawane z przetwornicy. :idea: Skręciłem potencjometr w zasilaczu do minimum około 135V (bo tak było na początku, gdy dostałem ten TV). Po podniesieniu napięcia do 145V jest O.K! Oczywiście chodzi mi o najwyższe napięcie dostarczane przez przetwornicę! :oops:
    Jeszcze jedno. Zniekształcenia o które mi cały czas chodzi przy wystygniętym TV praktycznie nie występują. Dopiero po 15-20 min zaczyna się obraz "psuć". Elementy które najmocniej się grzeją, to cewka L603 koło trafopowielacza, tyrystor i rezystor R582 3R3. Moim zdaniem ich temperatura jest ponad normę (na dotyk 80-100'C). Między tyrystor, a jego radiatorek dałem silikon, ale to i tak nic nie zmieniło! :(

    Czy ja mogę podstawić trafopowielacz NOKII 113 35941 od M449 TSO 21"? Bo mam taki też na stole!
    HELP! Nie chcę kupować drugiego trafka!

    0
  • #18 03 Cze 2004 11:53
    stenli1
    Poziom 15  

    Trafa nie zamieniaj ,nawet jeśli wystartuje, to pogra krótko a tak naprawdę to nie jest to zamiennik do 846.Na to grzanie wymień C 566-1.5nF podłączony do nóżki 19 TEA 2029CV.Zamiast tyrystora ESM740 można wstawić FO 810MH ,będzie działał nawet bez radiatora.

    0
  • #19 03 Cze 2004 18:57
    Cinol
    Poziom 14  

    Wstawiłem nówkę TH551 - ESM740, obraz znikł, tylko przy włączeniu pojawia się niesymetrycznie blada plama na pół ekranu. Po chwili znika i nie ma nic - czarny ekran. Ten tyrystor wcześniej podmieniłem z drugiej Siesty. Po zmierzeniu przejścia bramka-katoda występuje rezystancja około 100R, nowy nie ma żadnej rezystancji. Tylko spadek około 0,5V na złączu p-n bramka-katoda.
    Podmieniłem C 566-1.5nF, X551 503kHz, zero zmiany.
    Odgrzebałem oscyloskop i mniej więcej go uruchomiłem. Okazało się że na cewkach występuje amplituda 10V, chyba powinna być około 50V. Nie mam oscylogramów do schematu, który zdobyłem w necie. Na bramce występuje amplituda około 1,7V. Na R582-3R3 występuje spadek 4,7V. Na 145V pojawiło się zakłócenie 1V z częstotliwością ramki. Wysokie jest. A napięcie 18,5V spadło do 15,5V.
    Co Wy na to?

    0
  • #20 03 Cze 2004 19:40
    DiZMar
    Poziom 43  

    Nowki ESM740 wstawiałem do pewnego Elemisa 6330 i miałem słabo widoczną tęczę na ekranie. 3 sztuki i wszystkie tak samo a oryginalny FO810MH chodzi cacy. Podobno ESM740 jest zamiennikiem FO810MH których nie można dostać. Może to taki szmelc? :?:

    0
  • #21 03 Cze 2004 20:46
    Cinol
    Poziom 14  

    Ale co Wy na fakt tych rezystancji bramka-katoda?
    Czy ESM740 tak mają, czy szukać FO810MH?
    Proszę o wypowiedź!!

    0
  • #22 03 Cze 2004 21:21
    RTVpomocnik
    Poziom 12  

    Maja tak tylko jest jeszcze kwestja dlaczego niektore chodza w tym ukladzie niektore nie ,kiedys mialem bodajze w jakiejs starej sabie problem ze zdobyciem esma i wstawilem BTP128 .....od jowisza
    i chodzil tylko sie grzal ale radiator zalatwil sprawe,tu kiedys tez wstawialem ale nie poszedl.... :?

    0
  • #23 03 Cze 2004 22:23
    zorbek
    Poziom 30  

    a spróbuj wymienic elko 47/250 w obwodzie odchylania. A z biała plamą uwazaj bo mozesz kinol posadzić:(( strzeli szyjka!! Ja tak posadziłem BEKO28". Sprawdz tez dwa rezystorki 1Mom w aplikacji TEA lubia puszczac:))

    0
  • #24 04 Cze 2004 21:45
    Cinol
    Poziom 14  

    Nie chcę już wymieniać tyrystora. Moim zdaniem to nic nie da.
    Zauważyłem jednak jeszcze następujące sprawy:
    1) Skręciłem obudowę i uruchomiłem TV. Po około 1godz. wygrzewania się obraz wyraźnie zwężył się. Jego krawędzie są widoczne, a zniekształcenie w zasadzie utrzymuje się przez cały czas powiększając swe rozmiary prawie do połowy ekranu.
    2) Przy przełączaniu ekranu TV wyłącza wizję i fonię na około 2sek..W tym czasie na ekranie pzry standardowym razjaśnieniu widać jak obraz zmniejsza swe rozmiary tworząc symetryczne marginesy około 4cm.
    CO Wy na taki stan rzeczy!
    Proszę o ostatnie propozycje. Jeśli i to nic nie da jutro oddaje TV klientowi, skasuję tylko za części i każę oddać TV temu, co ostatnio wymieniał powielacz. Naklejka na nim mówi, że był on wymieniany po 11.2003r., więc jest na niego jeszcze gwarancja. Niech on się z nim męczy.
    Ale proszę jeszcze mi coś podpowiedzieć w związku z tym co wyżej napisałem.
    Pozdrawiam serdecznie!

    0
  • #25 04 Cze 2004 23:06
    stenli1
    Poziom 15  

    Tak jak wyżej sugerowałem chyba coś jest źle z trafem WN , niech poprzedni monter go wymieni , to może coś się więcej wyjaśni.

    0
  • #26 04 Cze 2004 23:26
    zorbek
    Poziom 30  

    a moze kondensatory blokowe przy didach w modulatorze.

    0
  • #27 05 Cze 2004 05:50
    amik9m
    Spec od TV

    Coś bierze za duży prąd, lub coś ma za małą wydajność prądową (dlatego wcześniej powątpiewałem w uszkodzenie obw. korekcji geometrii) - może to być spowodowane np. przez trafopowielacz (jak sugeruje stenli1) - 'bierze za dużo', albo 'daje za mało', ale równie dobrze np.: zwiększeniem rezystancji przewodzenia którejś diody prostowniczej lub marną filtracją w którymś obwodzie (filtracje najlepiej jest sprawdzać oscyloskopem, a diody - podstawiać).
    Pozdrawiam.

    0
  • #28 05 Cze 2004 08:03
    Cinol
    Poziom 14  

    Kondensatory w module korekcji powymieniałem już. Co do diodek nie mam już ochoty po kolei ich podmieniać!
    W takim razie bardzo dziękuje wszystkim za pomoc!

    0
  • #29 05 Cze 2004 14:45
    zorbek
    Poziom 30  

    a co z konensatorem 47/250 obok trafa??

    0
  • #30 06 Cze 2004 23:28
    Cinol
    Poziom 14  

    Co do kondensatora 47u/250V, to bezskutecznie próbowałem go wymienić.
    Klient chce jednak, żebym ja wymienił ten powielacz.
    Doradźcie mi zatem firmę, jaką najlepiej zastosować. Chodzi mi o jakość, a nie o niską cenę.
    Jaki to będzie model dla tego TV? Ewentualnie gdzie go można dostać.
    Dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam.

    0