Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Dell Inspiron 5150 - nie włącza się

05 Sie 2009 11:41 3822 6
  • Poziom 28  
    Witam komputer jak w temacie i zachowuje się następująco po włączeniu odpala matryca i w górnym lewym rogu mruga kreseczka i nic więcej przez chwilkę po włączeniu słychać pracę dysku i nic dalej. Zacząłem od sprawdzenia pamięci i okazało się że jedna jest uszkodzona w banku A po jej wyjęciu komputer ruszył pokazał się bios i prosił o dysk wiec go wyłączyłem wsadziłem z powrotem dysk twardy i komputer już nie rusza jest to samo co wcześniej. Co zauważyłem to komputer włącza się tylko z pamięcią wmontowaną w bank B na banku A nie włącza się nawet matryca za to na banku B matryca sie zapala, ale tylko świeci ta kreska w rogu i nic więcej. Proszę o jakieś sugestie czy spróbować wygrzać płytę i w których okolicach czy coś jeszcze sprawdzić?
  • Poziom 13  
    rafalbecht napisał:
    Witam komputer jak w temacie i zachowuje się następująco po włączeniu odpala matryca i w górnym lewym rogu mruga kreseczka i nic więcej przez chwilkę po włączeniu słychać pracę dysku i nic dalej. Zacząłem od sprawdzenia pamięci i okazało się że jedna jest uszkodzona w banku A po jej wyjęciu komputer ruszył pokazał się bios i prosił o dysk wiec go wyłączyłem wsadziłem z powrotem dysk twardy i komputer już nie rusza jest to samo co wcześniej. Co zauważyłem to komputer włącza się tylko z pamięcią wmontowaną w bank B na banku A nie włącza się nawet matryca za to na banku B matryca sie zapala, ale tylko świeci ta kreska w rogu i nic więcej. Proszę o jakieś sugestie czy spróbować wygrzać płytę i w których okolicach czy coś jeszcze sprawdzić?


    Witam. Jak masz możliwość to sprawdź dysk. Najlepiej przez mostek, np. taki na USB. Może znajomy ma to pożycz. A swoją droga to wygląda na padaczke płyty. Lapek jakieś przygody miał?
  • Poziom 28  
    Z tego co wiem to sporo podróżuje, ale o jakiś ciekawych przygodach laptopa nic mi nie wiadomo. Tylko teraz bez zamontowanego dysku też nie odpala tylko jest ta kreseczka i nic.
  • Poziom 13  
    Witam.
    Ok to nic niektóre płyty tak mają. To laptop, więc "inny" komputer.
    Jeżeli z dyskiem jest wszystko oki to po podłączeniu do laptopa i z kością pamięci - tylko- w 2 slocie spróbuj reinstalować system.
    Podejrzewam, że system oberwał. A jeżeli się nie uda to problemem będzie mostek północny.
    Zdarzało się, że z uszkodzonym slotem 2 potrafił działać, z uszkodzonym slotem 1 to gorsza sprawa.
    Ewentualnie jeżeli masz odwagę to możesz sprawdzić i przegrzać ścieżki, ale szanse wiedzę niewielkie.
  • Poziom 28  
    Tak tylko że przy włączaniu nie pokazuje nawet biosu od razu wyświetla się ta kreska w rogu. Wygrzeje płytę lutownicą na gorące powietrze i zobaczymy może ruszy.
  • Poziom 28  
    No niestety po wygrzaniu bez zmian.
  • Poziom 13  
    Witam.
    To jednak wskazuje na płytę główną, konkretnie na mostek północny. Odpowiedzialny za komunikację pomiędzy procesorem grafiką i pamięciami. Zostaje serwis. Samemu nic nie poradzisz, a możesz pogorszyć. Jeżeli nawet do biosu nie wejdziesz to jesteś w zasadzie bezradny.