Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Problemy z kotłem Buderus Logamax U054-24K

markotny 05 Aug 2009 23:26 3756 3
Wago
    markotny
    Level 10  
    Mamy problem z kotłem wskazanym w tytule. Piec co jakiś czas mimo braku zapotrzebowania na ogrzewanie mieszkania grzeje wodę w c.o. Np. na dworze pełnia lata temp. 31°C. W domu na regulatorze RC20 odczyt temp w mieszkaniu 25°C regulator ustawiony na 19°C i okazuje się że grzejniki są ciepłe, a piec grzeje pracuje tzn. Skręcenie temp na regulatorze czasem pomaga że się wyłaczy. Czasem trzeba go wyłączyć, a najlepiej to pomaga wyciągnięcie wtyczki z napięcia i po pewnym czasie jej załączenie.
    Tak problem występował w ubiegły roku i po kilknastu interwencjach ludzi z firmy którzy mi ten piec montowali, ludzi z Buderusa z Poznania wymogłem na firmie całkowitą wymianę kotła (na gwarancji). Od stycznia był spokój a teraz sytuacja się powtarza.
    Czy na wadliwe działanie kota może mieć wpływ instalacja elektryczna lub też wilogotna pralnia łącząca się bezpośrednio z kotłownią. A może to wina kabla pomiędzy sterownikiem RC20 a kotłem.
  • Wago
    pioo
    Level 1  
    Witam, mam dokładnie ten sam problem w konfiguracji Logamax GB022 z regulatorem RC-20. Czy może ktoś wpadł na pomysł jak można poradzić sobie z tym problemem?
  • Wago
    pan marek
    Level 15  
    Wygląda to mi na błąd w podłączeniu sterownika.

Dodano po 32 [sekundy]:

Wygląda to mi na błąd w podłączeniu sterownika.
    markotny
    Level 10  
    Jeśli chodzi o rozwiązanie mojego problemu to okazało się że najprawdopodobniej przyczyną było zakłócanie przesyłania informacji pomiędzy kotłem a RC-20 przez kostkę która łączyła przewód wychodzący z kotła z przewodem biegnącym w ścianie do regulatora. Wymiana tej kostki spowodowała że piec od 2 tygodni pracuje normalnie.
    I oby tak dalej.