Witam. Kupiłem router linksys wag354g v2 internet i wszystko inne śmiga tylko z jedną rzeczą mam problem. Chcę grać w Age of Empires 2 przez lana z bratem tylko że komputery się nie widzą i w grze planszę tworzę a 2 jej nie widzi. Jak podłączam kabel bezpośrednio z komputerami to śmiga ładnie.
Mam nadzieję że pamiętasz że do podłączenia PC z PC używa się kabla skrosowanego a do połączenia przez switch normalnego Ethernet (nie wiem czy Twój router automatycznie wykryje skrosowany kabel).
internet i wszystko inne śmiga
Problem jest tylko w konfiguracji windowsów, router nie może tego blokować.
Be-ze-du-ra!
-miałem niegdyś d-linka dsl-g604t. Nie było widać zasobów w sieci i od komputera do komputera pingi nie przechodzily (na wszystkich komputerach dostep do internetu byl)
Kiedyś po aktualizacji oprogramowania znalazłem funkcję "(lan?) User isolation" (może była wcześniej) -po wyłączeniu tej funkcji nagle zaczęły być widoczne zasoby sieci lokalnej a pingi szły wszędzie...
W d-link'u dsl-2640b też jest taka funkcja...
(tzn nie mam pewności czy ta funkcja izoluje tylko wifi od lanu czy działa na wszystkie komputery zarówno podłączone kablem jak i wifi)
Żeby wykluczyć wszelkie blokady wewnątrz routera najlepiej twardy RESET (przepis sobie dane dostawcy login, haslo itp.), w ustawieniach fabrycznych nie ma blokad user isolation, w ogóle nie ma blokad:) oprócz firewalla ale to przez Internet wychodzi a nie przez LAN.
Rzeczona funkcja izoluje LAN kablowy od bezprzewodowego i domyślnie jest włączona... zacznij od sprawdzenia czy komputery wzajemnie mogą się PINGować na adresy lokalne.
D-linki tak mają - lubi się lan zwiesić i nie przepuszczać żadnych pakietów między komputerami a internet działa prawidłowo. Lekarsto - zasilacz z kontaktu 30 sekund i wszystko wraca do normy. Szczególnie na nie aktualizowanym oprogramowaniu (routera). Często pomaga też również wrzucenie alternatywnego oprogramowania.
to kolego nie ruter ale ustawienia w grze niestety też miałem ten problem ale doszedłem do tego przez przypadek mianowicie jak ustawiasz grę to w połączeniach sieciowych wpisz połączenia internetowe i wpisz IP kompa 2 a w pierwszym odwrotnie stwórz nową grę i bedzie po problemie
Witam
Mam podobne pytanie więc nie zakładałem nowego wątku
A mianowicie zamierzam rozbudować swoją sieć wifi o standard N to znaczy podpiąć drugi router w standardzie N do starego nadającego w standardzie G i tu jest moje pytanie jak to zrobić aby wszystkie komputery się widziały a nie utworzyła się niewidoczna podsieć ?
w trybie bridge łączą się ze sobą 2 routery radiowo więc to chyba odpada,
może wystarczy podpiąć przewód do złącza Lan zamiast do złącza Wan i router będzie pracował jako AP??
Dziękuję za pomoc, myślałem o tym routerze Link ale nie ma on chyba opcji bridge więc może nie nadawać się.
Mam jeszcze jedno pytanie, otóż istnieją routery wyposażone w 3 anteny i routery z 2 antenami w obydwóch typach producenci podają prędkość 300Mbps więc czym się one różnią może z 3 antenami mają większy zasięg?
oczywiście ze to zrobilem przy jednoczesnym nadaniu nazwy kompa i nazwy grupy i udostępnianie plików
zamykałem wszystko - robilem resety - usuwalem udostepnianie - uruchamiałem je ponownie - zmienialem nazwe grupy na inna - itd - az zakończyły mi sie pomysły
Skoro pingi przecodzą to się widzą, zresztą router nie ma nic do widzenia się albo nie komputerów wpiętych do jego switcha (ew. jest możliwość izolowania klientów AP od tych podpiętych po kablu).
Problem tkwi w ustawieniach firewalla, braku haseł na kontach lub ustawieniach usłgi udostępniania plików i drukarek (dobrze jest uruchamić kreator konfiguracji sieci).
Zabralem jednego laptopka do pracy - mam tam kilka kompow i widza sie bez problemu - podpiełem swojego i niewidzi innych dysków a internet działa
Jak klikam w (prawy przycisk myszy - zarządzaj) to mam Brak dostępu - jest jedno konto jako administrator - zaktualizowalem framework i nic nie pomogło - sprawdziłem ustawienia podglądałem ustawienia innych kompów i nic to nie dało -
teraz instaluje SP3 jeszcze raz - tym razem recznie a nie przez windows upgrade
===================================
wlasnie sie zakończyło
w oknie cmd po resecie po SP3 - komunikat w kilkunastu linijkach Error: Odmowa dostepu
hmm co wy na to
Dodano po 30 [minuty]:
Code:
Logfile of Trend Micro HijackThis v2.0.2
Scan saved at 16:35:18, on 2009-11-16
Platform: Windows XP Dodatek SP3 (WinNT 5.01.2600)
MSIE: Internet Explorer v8.00 (8.00.6001.18702)
Boot mode: Normal