Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki rdzeń? i jak zrobić transformator?

johnson255 07 Aug 2009 15:01 6850 11
    johnson255
    Level 17  
    Witam

Odrazu z góry przepraszam za pytanie wiem ze dużo juz było na ten temat pisane na forum, od tego ono jest aby pomagać, a poza tym to i tak nie mogłem znaleźć konkretnej odpowiedzi na swój problem... otóż potrzebuję zrobić transformator do przetwornicy IRKA. Chciałbym żeby napięcie było w granicach od 35V do 40V max[teraz na sieciowym transformatorze mam 35v]. Częstotliwość pracy 40kHz według Irka... i teraz nie wiem który z rdzeni mogę wykorzystać bo nie są to żadne z oryginalnych ETD39 itd tylko wszystkie z ATX-a... http://img268.imageshack.us/img268/1069/p0708091417.jpg
    http://img81.imageshack.us/img81/3963/p0708091418.jpg mam możliwość kupienia ETD39 lub ETD44 za 4.50 każdy z tym, że bedzie trzeba poczekać tydzień...Jak narazie domyślnie przetwornica ma zasilić jedna kostkę TDA7294 z czasem może 3 kolejne... więc tak, powiedzcie mi mógłbym użyć bez problemu ETD44 zamiast ETD39 i mieć w zapasie nadmiar mocy? Narazie chciałbym złożyć jakiś transformator z któregoś rdzenia z ATX-a a jak przyszedłby już ETD to bym na niego nawinął i podmienił :) bo wiadomo te z ATX-a nie rozwiną takiej mocy jak ETD. Nawet nie wiem ile zwoi co i jak z tym transformatorem...:/ toroid ma szerokość 26,5mm szerokość szczeliny 15,5mm więc szerokość rdzenia to 6,5mm. Bardzo was proszę o pomoc i z góry dziękuję :)
    Qwet
    Level 33  
    Ten po prawej to filtr sieciowy, a toroid może nie być z odpowiedniego materiału.
    Rozklej ten środkowy rdzeń. Tylko go nie połam, bo pęknięty w ogóle się nie nada! Jeśli nie ma szczeliny między połówkami, możesz na nim nawijać. Podaj średnicę jego walcowatej kolumny środkowej to policzymy liczbę zwojów na uzwojeniu pierwotnym.

Kit AVT2732 nadaje się do zasilania dwóch kości TDA7294. Jeśli będziesz chciał zasilać cztery kości to musisz wprowadzić sporo zmian. Przede wszystkim zastosować większy transformator, pogrubić ścieżki, użyć większych tranzystorów mocy i zadbać o ich odpowiednie przełączanie. Bez oscyloskopu będzie ciężko.

johnson255 wrote:
    bo wiadomo te z ATX-a nie rozwiną takiej mocy jak ETD.

Nie ma takiej reguły.
    johnson255
    Level 17  
    no dobra wygotuje go i rozłożę i podam szerokość kolumny :) z góry dzięki :)

Gotowałem 3 razy i nie mogłem rozkleić w końcu pękło :/ nie można skleić rdzenia?? jk przyłożę to nie widać pęknięcia. Czy jeżeli już skleję i chciałbym sprawdzić to strumień magnetyczny będzie nie ten co trzeba? bo mam jeszcze EI-33 ale jest mniejszy[chyba będzie mniejsza moc wtedy tak?to znaczy nie tyle co mniejsza moc, ale okno mniejsze i mniej miedzi wejdzie]. A tak poza tym to zostanę jak na razie przy tym 1 tda :) Mam jeszcze podobny transformator do tego VER35-HB-2 i postaram sie go wygotować i rozłożyć.
    Qwet
    Level 33  
    Ostrzegałem...
    Qwet wrote:
    Tylko go nie połam, bo pęknięty w ogóle się nie nada!

Rdzeń EI-33 mimo małych rozmiarów ma całkiem niezłe możliwości. Ja z niego wyciągałem ponad 200W, więc jeśli go dobrze nawiniesz to możesz zasilać dwie kości TDA7294 ;) Cały sekret tkwi w przekroju kolumny środkowej. Jej rozmiar pozwala na nawinięcie zaledwie 2x4 zwojów na uzwojeniu pierwotnym przy częstotliwości 30kHz ;) Dzięki temu zmieszczą się grubsze druty.

Nie mam pojęcia co oznacza VER35-HB-2. Domyślam się, że to kolejny rdzeń z zasilacza ATX, wielkością przypominający ETD29 lub ETD34.
    -RoMan-
    Level 42  
    ER35 to standardowy rdzeń, występujący w dwóch wersjach:
    http://www.ferroxcube.com/prod/assets/er35.pdf
    http://www.ferroxcube.com/prod/assets/er35w.pdf
    Często spotykany w monitorach - można się obawiać szczeliny :(
    Qwet
    Level 33  
    Jak to dobrze że mamy specjalistę od rdzeni ;)

Pozostaje rdzeń rozkleić. Tylko tym razem postaraj się johnson255, bo jeśli znowu pęknie ci rdzeń to już nie będziesz musiał sprawdzać czy ma szczelinę :) Musisz uważać zwłaszcza gdy rdzeń jest rozgrzany, wtedy lubi pękać nawet w palcach jeśli za mocno ściśniesz...
    johnson255
    Level 17  
    dobra mam juz, rozkleiłem ładnie i sa 2 części rdzenia [okrągła kolumna rdzenia z żłobieniami-wewnątrz po bokach] taki sam jak na zdjęciu wcześniej i bez frezów na zewnątrz na śruby itpJaki rdzeń? i jak zrobić transformator?teraz ile zwoi mam nawinąć i jak grubym drutem? bo do wykorzystania mam tamten co odwinąłem i jeszcze inne się znajdą :)

niech mi ktoś wytłumaczy bo piszecie np 2x6 drutów czyli razem 5 zwojów 12 drutami, sory ale nie rozumiem tego... jakoś tak specjalnie na odczepy czy co? w ogóle nie rozumiem tego nawijania...
    Aha i zamiast diód BY500[szybkie] mam BY550[normalne] mogą być? czasem mosfety nie będą się bardziej grzać?
    i chciałbym tak ustawić napięcie żeby było jednak na +/- 40V bo przy obciążeniu jeżeli nie wypełnię okna będzie spadek napięcia...oby nie;p a poza tym im większe napięcie większa moc muzyczna :D a 40 to nie jest jeszcze tak niebezpiecznie...
    johnson255
    Level 17  
    w pdf-ie są jego wymiary Jaki rdzeń? i jak zrobić transformator?
    D.J. Slim
    Level 19  
    A Ty tego rdzenia to nie masz z jakiegoś transformatora wysokiego napięcia z TV?
    Qwet
    Level 33  
    johnson255 proszę cię, nie popędzaj mnie... Bardzo tego nie lubię :(
    Odpowiem kiedy tylko wejdę na forum. Twoje PW niczego nie przyspieszą.

Na forum w dziale Zasilanie układów elektronicznych jest sporo napisane o nawijaniu transformatorów do przetwornic CarAudio, a mimo to każdemu oddzielnie muszę tłumaczyć jak to się robi... Dlaczego tak jest??

Musisz nawinąć 2 uzwojenia pierwotne, połączone ze sobą szeregowo, ale koniecznie w przeciwfazie. Najprościej pewnie byłoby nawinąć pierwsze uzwojenie, zrobić środkowy odczep i nawinąć drugie uzwojenie. Jednak taki sposób nie jest zbyt dobry, bo nie zapewnia dostatecznego uwspólnienia strumieni indukcji skojarzonych z tymi dwoma uzwojeniami. Jest to sprawa bardzo istotna, bo nawet niewielka indukcyjność rozproszenia może powodować duże problemy. Prawidłową metodą nawijania jest nawinięcie obu uzwojeń równolegle, to jest bifilarnie. Jeśli masz nawinąć po 6 drutów na każde uzwojenie i zrobić 2x5 zwojów, to robisz tylko 5 zwojów dwunastoma drutami. Potem w wyprowadzeniach segregujesz druty na dwa oddzielne uzwojenia i łączysz początek pierwszego z końcem drugiego. Uzwojenie wtórne nawija się tak samo.
    Jeśli chodzi o ilość zwojów uzwojenia pierwotnego, w przypadku twojego rdzenia wystarczy 2x4 zwoje przy 40kHz lub 2x5 zwojów przy 25kHz.
    Swoją drogą, czy rdzeń ma jakąkolwiek szczelinę między połówkami?

Diody BY550 zadymią obficie. Niestety musisz kupić BY500.

Możesz policzyć przekładnię transformatora na +/-40V, ale musisz liczyć to dla napięcia wejściowego 14,5V, bo takie napięcie występuje w instalacji samochodowej przy włączonym silniku.
    johnson255
    Level 17  
    Nie ten rdzeń nie posiada żadnej szczeliny, 2 części pasują do siebie jak ulał.
    Qwet sory że tak cię pośpieszałem, ale tak sie podjarałem, że już z miejsca chciałem składać.
    Niestety okazało się, że nie wiem co jak z czym.
    Jakie druty? co po co na co i dlaczego.
    A te diody to jak mówisz kupie BY500
    Qwet
    Level 33  
    Spójrz na schemat przetwornicy, zobacz jak jest podłączony transformator. Pomyśl chwilę jak chciałbyś to nawinąć, poczytaj to co napisałem w poprzednim poście. Zacznij samodzielnie myśleć ;) W ten sposób nauczysz się znacznie więcej niż gdybym ja ci tłumaczył te rzeczy od podstaw. Przy okazji zaoszczędzisz mi trochę czasu... i nerwów :)
    Dobrze by było gdybyś sobie to rozrysował. Na koniec możesz zrobić jakiś rysunek ułożenia uzwojeń, pokazać go tutaj, a my sprawdzimy czy jest OK ;) Tylko nie zrób jakiejś fuszerki, z czego sam będziesz zdawał sobie sprawę że jest źle, oczekując przy tym gotowego rozwiązania podanego jak na tacy.

Grubości uzwojeń (ilości drutów) trzeba policzyć tak żeby zajęły cały rdzeń aż po brzegi. Pisałem już o tym nie raz, kliknij w mój podpis to na pewno coś znajdziesz. NIE CHCE MI SIĘ JUŻ tłumaczyć jak to się robi, bo na pewno znowu musiałbym poświęcić na to sporo czasu. W ramach rekompensaty za moją bezczelność mogę policzyć to za ciebie - tak będzie prościej. Podaj mi tylko pole przekroju okna rdzenia i średnice drutów jakie masz do dyspozycji.