nostra wrote: Przed chwilą zrobiłem jak pisaliście. Zdjąłem:"Wzmacniacz antenowy APL-103 10/14 dB ekranowany" Przewód podłączyłem bezpośrednio pod: "Symetryzator antenowy SA IV-V" Efekt:mizerny - jest gorzej - już nawet TVP2 "śnieży" -obraz bez różnicy czy z zasilaczem, czy bez. (nie świeci już nawet dioda?) A propos czy po zdjęciu "Wzmacniacza" zasilacz nadal jest potrzebny???? A czy zamiast jeszcze jednej anteny "na kanał 9", wystarczyłoby kupić symetryzator SA III-V ?POMÓŻCIE!!! PILNE!
1. Nic nie zrobiłeś jak "pisaliśmy"
2. Co chcesz zasilać napięciem stałym ? Symetryzator ??? Zrobiłeś zwarcie i być może uszkodziłeś zasilacz. Większość konstrukcji symetryzatorów 1:4 ma zwarcie dla prądu stałego - i bardzo dobrze- dla odprowadzenia ładunków elektrostatycznych.
3. Maszt i uchwyt anteny UHF powinien być z tyłu za reflektorem (możliwe tylko w krótkich antenach) lub odsunięty min. ok. 20cm od jej elementów - podpórki w antenach UHF są nie tylko od wzmocnienia mechanicznego (przynajmniej powinny być- są firmy które mają to gdzieś...).
Przy nośniku kwadratowym możliwe jest przerobienie anteny dla pracy z polaryzacją V (w TV na UHF w Polsce na razie nie stosowane, ale stosowane dla łączności UHF np. trunking, CDMA450, CDMA800, GSM) - wtedy podpórka staje się wysięgnikiem bocznym odsuwającym pionowe elementy anteny od pionowego masztu.
4. Do odbierania kanału 9 potrzebna jest antena na kanał 9 z symetryzatorem VHF. Nawet jak będziesz odbierał programy z innego nadajnika, to warto mieć odbiór na k. 9 ze Śremu - blisko, małe tłumienie trasy (np. mokrym lasem), małe tłumienie kabli, wystarczy zwykle niewielka antena (ale na k. 9 !)
5. Kol. Arik92 chciał dobrze, ale niezupełnie trafił w najbardziej związane z tematem linki, poszukaj w spisie linków który wskazałem.
6. Przyczyny złego odbioru
http://new.radiopolska.pl/forum/index.php?showtopic=12657&view=findpost&p=131286
ale jeszcze na wszelki wypadek powtórzę:
Przyczyny złego odbioru TV, UKF - najczęściej spotykane:
kondensator wrote: Przyczyny - może być jednocześnie więcej niż jedna:
1. Zły projekt anteny (tak, w wielu od lat te same błędy)
2. Złe wykonanie anteny (jak wyżej - środek elementów nie po środku, pomylone/złe długości)
3. Złe zmontowanie anteny (ale nie zawsze to wina użytkownika - patrz p.2)
4. Złe zainstalowanie anteny (uchwyt i maszt między elementami anteny UHF - brak podpórki,
za blisko dachu, za blisko innych anten i przeszkód, brak uziemienia)
5. Zły symetryzator - parametry i/lub wykonanie (np. zimne luty/brak, zły tłumiący lakier !)
6. Złe współdziałanie danego symetryzatora z daną anteną (duży SWR wypadkowy i Ap)
7. Złe parametry przewodu koncentrycznego (od nowości - możliwe różne wady)
8. Złe parametry przewodu koncentrycznego (starzenie, szybkie w tanich imitacjach)
9. Uszkodzenie przewodu: nie koniecznie przecięcie, wystarczy za mocne zgięcie i/lub skręcenie
nawet na chwilę - b. częste przez sprzedawcę - zwijanie na łokciu, zmierzenie połowy długości
zagięcie i zwijanie podwójne... Zanim zapłaci za to g***o, już ma w dodatku g***o uszkodzone
10. Nieodpowiednia wtyczka i/lub zaprawienie kabla do niej - szczegół b. ważny na UHF
11. Brak podkładek Cu-Al na aluminiowych zaciskach anteny - szubko następuje korozja
elektrochemiczna, straty sygnału, detekcja i mieszanie silnych sygnałów - zakłócenia
12. Szerokopasmowe źródło zakłóceń w okolicy - np. wzbudzony "wzmacniacz" w niby-antenie
(może być u sąsiada, ale też nawet więcej niż kilometr dalej !) - obniża odstęp S/N (C/N)
(To w przypadku prostej instalacji : jedna antena, przewód, jeden odbiornik.
W innych przypadkach dochodzą dodatkowe potencjalne powody...)
O większości z w/w pisałem na Elektrodzie (i nie tylko) (pewnie coś pominąłem na szybko)
Wiele z nich jest tak powszechnych, że można je typować w ciemno...
Np. jak napisał Vari - o "pokoleniu anten siatkowych" - dorasta "pokolenie imitacji przewodów"
(Al folia od kwiatów = oplot Cu/CuSn, opona PCV, coraz częściej żyła Fe lub Al... tanio...)
- innych nie widzieli w sklepie od urodzenia... A są to długoplanowe działania mające zalać nasz
piękny kraj górą śmieci i dostarczać abonentów kablówkom: "źle widać bo to naziemna..."
Dalej o też było o MATV
http://new.radiopolska.pl/forum/index.php?showtopic=12657&view=findpost&p=132119
Jak widzisz nie można z góry określić jednej przyczyny. Mam tylko tą przewagę że stosuję tylko wyłącznie dobre sprawdzone materiały (nie znaczy że "wszędzie dostępne") i mam czym najpierw pomierzyć ich parametry (dlatego nie tracę czasu na walkę z gxxxnianymi elementami i szukaniem co jest złe !), oraz mogę pomierzyć poziomy sygnałów i ich odstępy do szumów na danym kanale - co ułatwia bardzo wybór dokładnie miejsca na daną antenę (ale przy kilku programach z niej jest to często kompromis - na UHF przesunięcie np. 15...50cm w bok, w górę, w tył daje znaczne zmiany odbioru - choć zdarza się tak głównie w terenie gęsto zabudowanym. W przypadku Twoim - albo będziesz stosował dobre materiały, albo będziesz się motał i szukał co jest źle od razu lub bo jakimś czasie - trochę jak wlewając używany olej do samochodu: pojedzie na nim, ale jak szybko, jak długo i jak daleko i ile wyniesie koszt napraw i innych strat po tych "oszczędnościach".
Wybór należy do Ciebie. Wiadomości podane na tacy. Miłego czytania i powodzenia.