Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Mitronik
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

napiecie w zasilaczu stabilizowanym

mkul 31 Maj 2004 20:26 1425 9
  • #1 31 Maj 2004 20:26
    mkul
    Poziom 18  

    witam
    zrobilem zasilacz stabilizowany na +-15v na 7815 i 7915 i niby wszystko jest ok ale jedno mnie dziwi - bez obciazenia na ujemnej czesci jest 17,08v a na dodatniej 14,72, pod obciazeniem jest prawie dobrze tzn +15,02 i 14,72, czy na zasilaczu stabilizowanym nie powinno byc przypadkiem caly czas tyle na ile jest stabilizator :?:

    0 9
  • Mitronik
  • #2 31 Maj 2004 20:34
    dede4
    Poziom 13  

    Z 7915 miałem kiedyś podobny problem - bez obciążenia dawał trochę za duże napięcie, ale jak wstawiłem LED do monitoringu napięcia na wyjściu było już OK.

    0
  • Mitronik
  • #3 31 Maj 2004 20:36
    mkul
    Poziom 18  

    zastanawim sie tylko czy to nie zaszkodzi opampowi ktory ma z tego byc zasilany bo jest na +-15 :?:

    0
  • #4 31 Maj 2004 22:55
    Student
    Poziom 17  

    Możesz wstępnie obciążyć zasilacz rezystorami - powiedzmy kilkaset omów - o.5 W . A zamontowałeś kondziołki odsprzęgające jak najbliżej wyprowadzeń scalaka? Niby błaha rzecz, ale bywa niezbędna.
    Pozdr.

    0
  • #5 31 Maj 2004 22:59
    oj
    Poziom 42  

    Dla stabilizatorów z serji 79xx obciązenie wstępne jest obowiązkowe (ok.5mA)

    0
  • #6 31 Maj 2004 23:18
    adi-niunio
    Poziom 22  

    ja miałem tak, że bez obciążenia na 7915 było chyba nawet -19V, obciążyłem opornikami 1kom dla 7815 i dla 7915 i dalej było tak samo, dopiero ob obciążeniem właśnicym wzmacniaczem operacyjny,m dle którego zasilacz był robiony (konkretnie takich 6 scalaków) to wetdy było idealnie +- 15V

    0
  • #7 31 Maj 2004 23:51
    mkul
    Poziom 18  

    sorry ze pytam ale jak mam podlaczyc te rezystory obciazajace w szereg na wyjsciu ze stabilizatora, bo to chyba nie bedzie najlepsze, bo beda wahania napiecia na opampie :?:

    0
  • #8 31 Maj 2004 23:58
    oj
    Poziom 42  

    Między -15V a masę (lub sygnalizację LED + rezystor). Ale jak będzie pobierany stale prąd spoczynkowy przez wzm. operacyjne, rezystor jest zbędny

    0
  • #9 01 Cze 2004 00:05
    mkul
    Poziom 18  

    dzięki oj, piszesz ze dla 79xx obc. wstępne jest obowiązkowe, a 7815 pozostawić bez w takim układzie, bo faktycznie nawet bez obciązenia napięcie jest prawie idealne :?:

    0
  • #10 02 Cze 2004 23:37
    adi-niunio
    Poziom 22  

    mkul napisał:
    sorry ze pytam ale jak mam podlaczyc te rezystory obciazajace w szereg na wyjsciu ze stabilizatora, bo to chyba nie bedzie najlepsze, bo beda wahania napiecia na opampie :?:


    będziesz miał na tym oporze dodatkowe straty mocy.
    A dla pórby z samymi opornikami to je powinieneś podłączyć między wyjście stabilizatora a mase.



    [quote="mkul'] dzięki oj, piszesz ze dla 79xx obc. wstępne jest obowiązkowe, a 7815 pozostawić bez w takim układzie, bo faktycznie nawet bez obciązenia napięcie jest prawie idealne [/quote]

    proponuje ci zrobić próbe choćby z jednym lub dwoma scalaczkami, dla sprawdzenia jakie napięcie pojawi się po takim obciążeniu.

    W moim wypadku podłączyłem od razy 6 lm833 i nic sie nie stało.
    z noty katalogowej wiedziałem że mając takie napięcie między jakie miałem ( między wyjściem 77915 a wyjściem 7815 !!!!!) to nie przekrocze max napięcia dla tego scalaczka. Tak więc sprawdź note i porónaj z nap. jakie daje zasilacz i gdy będzie można to podaj na scalaka. U mnie przy takim obciążeniu automatycznie napięcia wskoczyły na +- 15V, a prąd pobierany to ok 35 mA.

    0