Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wtórnik napięciowy - problem

07 Sie 2009 16:49 5178 7
  • Poziom 10  
    mam problem z wtornikiem napieciowym zbudowanym na wzmacniaczu operacyjnym.

    Czujnik przyspieszenia (analogowy) podlaczylem do wejscia przetwornika AC w atmega8.Ale okazalo sie ze rezystancja wejsciowa przetwornika w tym procku jest za mala - wejscie pobiera za duzy prad i wyjscie czujnika przyspieszenia odmawia wspolpracy.Zrobilem wiec wtornik napieciowy (jak na schemacie).

    Zamiast napiecia na wyjsciu dokladnie takiego samego jakie jest podawane na wejscie, pojawiaja sie stale napiecie na poziomie 80% napiecia zasilania i dopiero pod koniec rosnie to maksimum.

    Wzmacniacz operacyjny zasilam napieciem niesymetrycznym 0V i 5V.

    Podlaczanie rezystora w obwod sprzezenia zwrotnego niczego nie zmienia, podobnie jak zasilanie symetryczne +12V -12V.

    co moze byc nie tak???

    Wtórnik napięciowy - problem

    Wtórnik napięciowy - problem
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Witam.
    Jakiej wartości rezystor podłączyłeś w obwodzie sprzężenia?
    Wartość rezystancji R powinna być równa wartości rezystancji źródła sygnału wejściowego.
  • Poziom 43  
    Jaki dałeś wzmacniacz operacyjny?
  • Poziom 10  
    Uzylem wzmacniacza uA741 oraz TL022 - w obu przypadkach efekt jest taki sam.

    Zmiana zasilania na symetryczne tez niczego nie zmienia.

    Jesli chodzi o rezystancje w obwodzie sprzezenia zwrotnego, to probowalem roznych wartosci od 10R do 10kR. Nie wiem jaka jest rezystancja wyjsciowa zrodla. Zrodlem ma byc wyjscie analogowe czujnika przyspieszenia - na jego temat wiem tylko tyle, ze nie powinno sie go obciazac pradem wiekszym od 250uA.

    To testowania tego ukladu jako napiecie wejsciowe uzywam rowniez napiecia z potencjometru - zeby sprawdzic dzialanie w calym zakresie od 0V do 5V.
  • Poziom 43  
    Przy 5V wspomniane wzmacniacze operacyjne nie zdziałają wiele, lepiej poszukaj wzmacniacza rail to rail, jednak przy zasilaniu +/-12V powinno wszystko grać, chyba, że coś pokręciłeś z tym zasilaniem. Najprościej licząc rezystancję obciążenia 5V/250µA daje 20kΩ więc stosowanie wartości rzędu 10Ω czy 10kΩ to jakaś pomyłka, zwłaszcza to pierwsze. Lepiej zacząć z oporami przynajmniej 22kΩ. Zakładam też, że lepiej by było zastosować zdecydowanie bardziej precyzyjne wzmacniacze operacyjne niż coś typu 741.
  • Poziom 10  
    Roznych rezystorow probowalem, poniewaz testowalem uklad podajac na wejscie napiecie z potencjometru i chcialem zobaczyc czy dla jakiejs wartosci rezystancji sie cokolwiek zmieni.

    Znajomy podal mi tez pomysl aby zrobic wtornik emiterowy na tranzystorze. Czy powinno to wygladac tak jak na schemacie?

    Wtórnik napięciowy - problem

    Jak dobrac wartosci rezystorow?
  • Poziom 26  
    Witam.Coś nie tak z podłączeniem operacyjnego.Nie ma takiej opcji aby wymienione wzm. operacyjne zasilane symetrycznie,nie pracowały prawidłowo jako wtórnik.
    Problem musi leżeć w rodzaju wyjścia i aplikacji 7311.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic529295.html
    Oczywiście stosowanie tranzystora jest nieporozumieniem ze względu m.in. na dryft cieplny.Choć można i taką próbę zrobić dając np R1 i R2 po 2,2kom.
  • Pomocny dla użytkowników
    A uwzględniłeś fakt, że napięcie wyjściowe tego czujnika przyspieszenia (ze względu na wykrywanie przyspieszeń dodatnich i ujemnych) wyraża się wzorem:

    $$Uwy=\frac{Ucc}{2}\ +\ a\ *\ k$$

    Ucc - napięcie zasilania
    a - mierzone przyspieszenie
    k - współczynnik przemiany mV/g

    Wtórnik napięcia z tranzystorem się nie sprawdzi, bo Ube jeździ z temperaturą.

    Użyj wzmacniacza LM358, jego zasilaj z 5V a czujnik z 3V.