Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ciągłość obwodu na rozwartych platynkach w simsonie

Glokk55 07 Aug 2009 19:04 3494 8
  • #1
    Glokk55
    Level 13  
    Witam, mój problem jest taki: mam Simsona S51 z 89r, 12V, zapłon platynowy. Zepsuł mi się i jak mierzyłem ciągłość obwodu miernikiem na rozwartych platynkach to dalej miernik piszczał, platynka, która nie jest połączona z masą, też ma ciągłość jak mierzę z ramą. Czy to normalne ? Wydaje mi się że przy rozwartych paltynkach, jedna nie powinna zwierać do masy.
    [28-30.06.2022, targi] PowerUP EXPO 2022 - zasilanie w elektronice. Zarejestruj się za darmo
  • #3
    Glokk55
    Level 13  
    Oporność jest taka sama jak zwarcie kabli od miernika czyli 0
  • #4
    User removed account
    User removed account  
  • #5
    Glokk55
    Level 13  
    No dokładnie, tak mam wszystko podpięte, tylko na cewkę butelkową nie idzie żadne napięcie, przerywacz zwiera na rozłożonych i zetkniętych platynkach, więc nie idzie żaden impuls do cewki wysokiego napięcia, dobrze mówię ? Oczywiście to wszystko co pisałem, ma wynik brak iskry. Moim zdaniem muszę wymienić przerywacz, czy mogę mieć pewność aby nie kupować kondensatora ? Albo cewki zapłonowej w magnecie ? A właśnie, ta cewka też ma 0 Ohm, czy takie są wartości tych cewek ?
  • #6
    User removed account
    User removed account  
  • #7
    Glokk55
    Level 13  
    Tylko będzie problem ze ściągnięciem magneta .. Jak mi się to uda to sprawdzę dokładnie, czyli przerywacz mogę mieć dobry ? Kondensator kosztuje ok 10 zł tak ? Możecie mi powiedzieć jak ściągnąć magneto ? Śrubkę już pokonałem ale jak poradzić sobie bez ściągacza, nawet do łożysk.
  • #8
    User removed account
    User removed account  
  • #9
    Glokk55
    Level 13  
    Ok, wszystko jest naprawione bez kosztowo :) Słuchajcie, teraz mam wiadomość dla wszystkich :D rozbierajcie i czyśćcie układ zapłonowy w magnecie i wszystko po drodze. Iskra u mnie padła w sposób taki że motorek podczas jazdy zaczął przerywać kilkusekundowo, więc wykluczyłem zaśniedzenia i spięcia czy podobnie.

    Ściągnąłem magneto, sprawdziłem cewkę zapłonową, kondensator, przerywacz, tylko wszystko miało przebicia, tak więc rozebrałem wszystko, zaizolowałam kabelki które przebijały, na nowo zalutowałem cewkę, papierem ściernym wszystko przeczyściłem, sprawdziłem wychodzące kable z magneta, stacyjkę, masę od cewki butelkowej i kabelki od stacyjki, tak więc złożyłem wszystko, miernik pod kabelek od magneta i masy a tu napięcie. Założyłem świece a tu iskra ! :D tak więc się ucieszyłem i wyregulowałem zapłon, Simson działa :)