Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Volvo V40 + Radio(nie markowe) - szumy

Exe-EQR 10 Aug 2009 09:50 2860 3
    Exe-EQR
    Level 11  
    Witam,

otóż mam problem :/ pewnie jak każdy :D

Mam Volvo V40 1.8 v16 i radio CS D9199 niestety bardzo kiepsko odbiera fale wcześniejsze radio(na kasety) jeszcze gorzej odbierało :/ dlatego kupiłem to tanie radyjko :) do tego ostatnio kupiłem wzmacniacz sygnałowy na Allegro +10dbi, jednakże dużo to nie pomogło tzn... lekkie szumy zlikwidowało ale na odpalonym silniku jak gdyby one się wzmagają :/

Brak mi pomysłu co może być nie tak :(
    aby dostać się do anteny musiałbym rozebrać polowe auta :/ bo to kombi i przez dach idzie kabel. może ktoś ma jakiś pomysł lub wie jak się do tego problemu zabrać.

Aha, na CD gra bez problemów :))) żadnych szumów itp... tylko na odbieraniu fal jest problem, nawet szumi w Częstochowie gdzie jest RMF Maxx w centrum na 102,6, a dla porównania stare radio Blaupunkta(standardowe w tych autach - na kasety) u tatusia w Astrze I, działa lepiej niż moje i to na dodatek iż on posiada krótsza antenę o ok. 15cm.

aha, jak wysiadam z auta po ok 5km jazdy to przyzwyczajony jestem do tego iż "kopnie mnie" ale to tylko efekt na elektryzowania auta - być może ma to też wpływ.

PS:
    szukałem takich tematów jednakże jakoś nie znalazłem - jak coś to proszę o linka do tematu gdzie taki problem był poruszany.
    Mareek
    Level 12  
    Sprawdź dokładnie przewód antenowy. i jego miejsce połączenia Z antena.
    romanhoks
    Level 16  
    Najprościej załóż tanią antene i połóż na pulpit zobaczysz czy nie antena.
    Exe-EQR
    Level 11  
    myślałem ze luźne kable od głośników zakłócają :/ więc włożyłem na tyle ile się dało w węża peszla(od kładzenia instalacji elektrycznych w domu) i izolacją obwinąłem :) ale to na nic ;/

na postoju przy zgaszonym silniku słychać regularny "stuk" taki głośniejszy "twardszy" szum, regularny tzn. co ok 2s.

Co do samej anteny, to jest dobra, jak ją odkręcę na dachu to nic nie odbiera a trudno znaleźć drugie volvo V40 u mnie aby na chwilę podmienić antenę(tak aby właściciel się zgodził)

na mój gust to pozostaje opcja, przetartego lub zaplątanego kabla antenowego w wiązki kabli z przodu :(

Co do tymczasowej anteny ... hmmm.. spróbuje jakąś skołować :)

co do połączenia... to będzie ciężko, bo to na dachu jest :/ musiałbym sporo rozebrać :/ ... jak będę miał chwile czasu w weekend to tam zajrzę :D