Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Radio JVC i g³osniki(charczy g³osnik i sie wyl±cza radio)

sexy88 10 Aug 2009 18:04 5406 12
    sexy88
    Level 10  
    mam taki problem zakupi³em radio do auta JVC 4*50W i mam na przodzie g³o¶niki BM max.180W Moc nominalna RMS: 120 W a z tylu jeszcze oryginalne fordoskie. gdy podg³osze radio zaczynaj± charczeæ g³o¶niki i jak jeszcze podkrêcê to siê radio wy³±cza(co¶ w podobnie resetu)tylko ze wszystkie parametry zostaj±!!przewody sa 2*2,5mm
    gdzie le¿y problem w radio czy g³o¶nikac ? proszê o rade
    i dlaczego sie tak robi?
    ajpier
    Level 36  
    Z przodu masz 2*120W RMS ?
    drk84
    Level 12  
    Witam
    Sprawdza radio na innych g³o¶nikach czy tez tak sie robi.Je¶li tez tak bêdzie to znaczy ze radio ma wadê fabryczna.Jaka maja impredacje g³o¶niki?
    mdm150
    Level 27  
    Podobny problem ja mam te¿ z radiem jvc, ale jest to model KD-SX921. Jak graj± tylko dwa g³o¶niki to w miarê jest ok, ale schody zaczynaj± siê przy 4-ech. Radio gra normalnie (nie ma ¿adnego charczenia) ale zalicza wspomniane przez mojego poprzednika resety. Objaw wystêpuje przy podg³o¶nieniu radia.
    >>sexy88>>
    Jaki model masz tego radia? Bo je¶li to samo co ja, to wszystko mo¿liwe , ze te radia mog± miec wspomniany defekt .
    ajpier
    Level 36  
    I bêdzie mia³o problem jak na przód za³adowa³ 2*120W a z ty³u te¿ ma swoje. Mo¿na by jeszcze napiêcie przy radiu sprawdziæ czy nie ma spadków.
    mdm150
    Level 27  
    Generalnie moc g³o¶ników nie ma na to wp³ywu. To raczej g³o¶niki powinny grac nieco ciszej, ani¿eli radio mia³oby siê z tego powodu wy³±czac . S± dwie mo¿liwo¶ci albo wystêpuje do¶c du¿y spadek napiêcia, albo radio ma jaki¶ defekt.
    yong-li
    Level 10  
    A sprawdza³e¶ czy radio ma dobr± "mase". Podobny problem mia³em u siebie, szybko aku pada³o no i radio 'resetowa³o siê', wiêc poci±gn±³em dodatkow± masê. Nie wiem jak wpad³em na ten pomys³ ale cieszy³em siê ze 2 dni.

Mo¿e i w twoim przypadku masa jest problemem
    sexy88
    Level 10  
    model radia-kd-g322
    czy scisze np. 2 przednie glosniki i beda grac tylko tylnie to i tak do momentu charczenia pozniej sie zresetuje(i na odwrót)!!!
    akumulatora mi nie roz³aduje,w czasie jazdy jak auto odpalone tak samo sie dzieje.
    a co do glosnikow to na przodzie sa 2*120 rms firmy boschmann, wydaje mi sie ze graja ciszej, a z tylu orginalne z forda.czyli co za mocne glosniki? teraz bede wymienial car audio to co zmienic na mniejsze???????
    ale dlaczego sie wyl. jak glosniki juz zaczynaja charczec???to wyglada tak jakby glosniki nie mogly juz zagrac i i wyl. radio!!
    sexy88
    Level 10  
    sprawdzalem nie ma zadnego spadku....
    ale sprawa chyba sie wyja¶ni³a...bo odlaczylem radio i wszystkie ustawienia sie zresetowaly i jak podlaczylem to juz wszystko chodzi jak trzeba nie wyl.
    mysle ze to byla jakas opcja w radiu ze ma siw wyl. gdy glosniki juz nie moga ugrac....(tak mi sie zdaje) bo teraz biore na max (50) i gra nic sie nie wyl. nawet przejechalem sie zeby zobaczyc czy to tylko chwilowe ale kilka razy bylem wlacz, przyglosilem i nic...gra...teraz pozostaje zmienic g³osniki :)
    nick2211
    Level 1  
    weglug mnie dajesz zbyt duze obciazenie na radio i dla tego moze ci sie resetowac i to nie jest wina radia. przydal by cie sie jakis maly wzmacniacz do tego
    Nosoro¿ec
    Level 14  
    Pozwólcie, ¿e siê wtr±cê. Kolega wspomnia³, ¿e ma z ty³u oryginalne fordowskie g³o¶niki. Tak te¿ my¶lê, ¿e ma forda. W moim mondeo przy wy³±czonym silniku, jak dam g³o¶niej to radio siê resetuje, w³±czê ¶wiat³a, wycieraczki, ogrzewanie szyby itp na zap³onie, to radio da siê s³uchaæ, ale zaledwie na minimum g³o¶no¶ci, Jest to niby jakie¶ zabezpieczenie jak mi elektryk samochodowy powiedzia³, przed wy³adowaniem siê akumulatora czy co¶. Nie wiem ile w tym prawdy, lecz przy 10V akumulatora, radio ju¿ siê nie w³±cza. Równie¿ mam JVC a g³o¶niki jakie¶ tanie chiñskie trójdro¿ne 20W RMS
    User removed account
    User removed account