Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Antena zewnętrzna do GSM - zwiększenie zasięgu w domku

Art.Gryzon 10 Aug 2009 21:47 5163 7
Optex
    Art.Gryzon
    Level 11  
    Witam!

Próbuję rozwiązać problem z brakiem zasięgu w domku na działce. Telefon (SE k750i) w trybie TechMode pokazuje (na zewnątrz) sygnał na poziomie -98 ... -102 dB.
    Kupiłem najprostszy repeater (booster) GSM. Po jego podłączeniu z fabryczną anteną zewnętrzną o zysku 2 dB (kabel RG58 10m) sygnał wzrósł do -80 ... -95 dB. Mój pomysł na dalsze kroki jest następujący - i tutaj bardzo dziękuję za wszelkie uwagi / komentarze lub propozycje, żeby coś (lub wszystko) zrobić inaczej:

- kupić antenę kierunkową (Dipol) o zysku 16.5 dB
    - umieścić antenę na kominie - niestety spowoduje to wydłużenie połączenia do ok. 20 ... 25 metrów
    - połączyć antenę z repeaterem kablem H155

- alternatywnie mogę zastosować kabel ok. 10m, ale wówczas antena znajdzie się poniżej linii dachu krytego blachą stalową

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam

Artur
  • Optex
  • Optex
    Art.Gryzon
    Level 11  
    Dziękuję za odesłanie do wyszukiwarki - czy mogę prosić o jakiś bardziej konkretny link do wątków, które powinienem przeczytać?

Zanim odważyłem się zająć Wam czas i napisać moje pytanie przejrzałem w miarę dokładnie wyszukiwarkę i nie znalazłem odpowiedzi.

Z góry dziękuję

Artur
    dugikamionka
    Level 23  
    Wpisz wzmacniacz gsm w wyszukiwarke
    jarven77
    Level 11  
    Twój pomysł nie jest zły... ale...

1. Stosowanie anteny DIPOL'a, która posiada bardzo wąskie 'gardło' czasami uniemożliwia dobre wykorzystanie repeatera.
    2. Zastosowanie 25m H155 spowoduje zbyt duże tłumienie, tzn. ok 10dB w linii prostej (ale jeśli przewód będzie zakręcał pod zbyt dużym kątem, większym niż. maksymalny promień zgięcia to spowoduje dodatkowe tłumienie), stąd przy 25m i słabym sygnale na zewnątrz polecał bym H1000 lub chociaż MRC300.
    3. Lepiej dać wyżej antenę najlepszym kablu niż niżej na gorszym, więc lepiej daj antenę na komin.

Jeśli w domu korzystasz ze wszystkich operatorów, lepiej zastosować antenę panelową (szerokie 'gardło'), jeśli zas jednego to może być antena YAGI z Dipol'a.

Przy wykonywaniu połączeń kabla zwróć uwagę też na zakładanie złącz. Kup lepiej dobre złącz polskiej produkcji niż tanie chińskie, bo na złączach też możesz mieć spore tłumienie:
    http://www.gsm.tpe.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=84&Itemid=60

Warto przeczytać przed instalacją
    Art.Gryzon
    Level 11  
    Witaj!

Bardzo dziękuję za Twojego maila. Niestety, w międzyczasie instalację już wykonałem kierując się tzw. "zdrowym rozsądkiem" i mam następujące spostrzeżenia:

1. Antena Dipola. Dokładanie jak napisałeś jest trochę "wąskim gardłem" tej instalacji. Niestety, nigdzie nie udało mi się znaleźć anten panelowych na 900 MHz o zysku >10dB. Jest trochę takich anten, ale albo na częstotliwości UMTSa, albo o zysku typu 5...8 dB. A problemy z Dipolem?

a) wykonanie - ktoś nie pomyślał i reflektor "wchodzi" na puszkę skutecznie blokując dostęp. Jedyne rozwiązanie to najpierw podłaczyć kabel a potem montować antenę. Może nie brzmi tak źle, ale na dachu jest to mało zabawne ...

b) jakość puszki - nie ma żadnego porządnego złącza typu N itd. - przewód wprowadza się do puszki i lutuje do przewodów wewnątrz. Puszka zabezpieczona jakimś lichym kawałkiem "twardej gąbki". Jak to się ma to podkreślanego w cytowanym przez Ciebie artykule o istotności hermetyczności połaczenia? Nijak, niestety.

c) antena jest silnie kierunkowa. Na koniec ustawiałem ją z kompasem :) Dobrze wycelowana działa nieźle, ale 15 stopni odchyłu i klapa...

Kupiłem H155 - niestety na długo przed Twoim mailem. W sumie na komin wyszło 16 metrów, może dałoby się jeszcze krócej, ale pilnowałem minimalnych łuków i zostawiłem tak z 50 cm rezerwy przy samej antenie na jakieś przeróbki w przyszłości.

Wtyk "N" kupiłem chyba przyzwoity. Nie wiem jakiej produkcji, ale trzydzieści parę zł kosztował to chyba nie był z tych tanich (???) Niestety, zupełnie nie orientuję się w cenach tej "galanterii" i nie potrafię ocenić. Oczywiście do lutowania/skręcania - bo jakoś nie widziałem powodu, żeby stosowne szczypce do zaciskania kupować :)

Czy działa? Tak! Czy mogłoby lepiej? Nie wiem, ale pewnie tak. Czy przetrzyma zimę? Zobaczymy....

W razie czego najsłabszym ogniwem jest Dipol i jego puszka... Na szczęście te anteny drogie nie są.

Pozdrawiam,

Artur
    jarven77
    Level 11  
    ad.1 - na www.yagi.pl znajdziesz antenę 12dB panelową, ale ona jakaś podejrzana jest... więc w sumie możesz zaryzykować...

Osobiście zawsze jst lepiej najpierw podłączyć kabel a potem zakładać antenkę - wiem coś o tym, lutowanie na dachu to żadna przyjemność :-) A DIPOL zrobił to strasznie!!

Co do zabezpieczenia puszki - to fakt - też tragedia... ale coż... antenka jest tania, więc kiepsko wykonana :-) polecam mimo wszystko antenkę z www.gsmsolutions.pl (mniejszy zysk, ale dobra jakość wykonania z N-m) lub tą z www.yagi.pl.

Teraz przez zastosowanie16dB YAGI z Dipola, będzie kiepsko na jesień, gdy będzie wiało... będą się cuda dziać, gdy antena będzie się odchylać... Pozatym na zimę pomarznie, na wiosnę się nagrzeje - i zmieni swoje parametry :-). Więc lepiej się zaposaż w panelową...

Jak całość nie przetrwa zimy to daj znać - zaradzimy coś... :-) Ale ja osobiście dla zasady wymienił bym kabel na lepszy i antenkę na panelową... Inwestycja jest - ale na lata...

Pozdrawiam
    Art.Gryzon
    Level 11  
    Witaj!

Bardzo dziękuję za rady. Jak ten wynalazek się rozleci (jak widzę Ty też nie wróżysz mu długiego żywota :) ) to zacznę od nowa z czymś porządniejszym. Swoją drogą nie sądziłem, że Dipol produkuje takie badziewie - ale to sobie uświadomiłem dopiero po otwarciu pudełka... Kiedyś kupiłem od nich antenę radiową - i jestem bardziej, niż zadowolony - niestety na antenki GSMowe to się nie przenosi.

Swoją drogą - kiedyś na pewnym portalu aukcyjnym ktoś sprzedawał bardzo profesjonalną antenę od jakiegoś zezłomowanego przewoźnego BTSa. Jak twierdził sprzedawca był to sprzęt jakiejś armii ustawiany na wypadek powodzi czy innych klęsk żywiołowych. Była całkiem tania i wyglądała (na zdjęciu) na solidną. Na dodatek miała standardowe złącze N... No ale nie kupiłem, głównie z uwagi na wyjątkowo niestandardowy sposób montażu - do rury znacznie szerszej, niż zwykły maszt antenowy. Jakoś nie chciało mi się szukać jakiegoś ślusarza - spawacza, żeby wykonał odpowiednie złącze - a pewnie trzeba było.

Pozdrawiam,

Artur