Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Palonez Atu+ Kontrolka stop'u dziwne zachowanie

grociu85 11 Aug 2009 11:19 1859 8
    grociu85
    Level 10  
    Witam wszystkich. Wiem, że podobne tematy już były ale nie znalazłem dokładnie mojego przypadku.
    Mam pojazd Polonez Atu+ 1998r. 1 punktowy wtrysk Bosha i przebieg około 60tyś. autko posiada alarm (Lampart)
    Usterka to świecąca się prawie cały czas kontrolka od żarówek stopu (pedał hamulca). Zaświeca się ona po przekręceniu kluczyka i świeci do momentu naciśnięcia pedału- gaśnie i po puszczenie hamulca niemal zawsze zaświeca się ponownie i świeci cały czas, czasami podczas dalszej jazdy i hamowania zgaśnie na jakiś czas ale przy nastepnych próbach hamowanie się zaświeca ponownie tak w kółko- ale większość czasu świeci... Dziwna sprawa bo mi się coś wydaje, że ta kontrolka po odpaleniu silnika powinna migać??? umnie nie....
    Wyczyściłem klemy, mase od aku, mase w bagażniku, styki przy żarówkach (żarówki w lampach nowe) i kostki przy lampach. Trzeci stop jest fabryczny. Próbowałem wymienić ten Mikroprocesor (niebieski) ale dalej to samo bez różnicy. wycieraczki działają i inne urządzenia elektryczne też. Sprawdzałem też bezpiecziki-ok.
    Zauważyłem dziwną rzecz a mianowicie od bezpiecznika od awaryjnych wystaje kabelek nie podpiety do niczego (kolor taki fioletowy z wsówką w plastikowej osłonce, on jest złaczony przy tym bezpieczniku [zagniecione są razem w wsówce] z innym fioletowym kabelkiem ale ten drugi już tam gdzieś sobie idzie)szukałem miejsca w które powinien on być podpity lecz nie znalazłem. Niewiem czy to ma jakieś powązanie- dlatego opisuje wszytko co zauważyłem.
    Bardzo mie to irytuje i dlatego prosze o jakies porady i pomoc...
    ALE się rospisałem:D
  • Helpful post
    bromhit
    Level 16  
    Bolączka wielu polonezu, walczyłem kiedyś z tym problemem sprawdziłem wszystko co mogło mieć z tym związek, wszyskie luźne wsuwki i połączenia. Problem po jakimś czasie wracał i dałem sobie spokój.
    Zauważyłem, że jak poruszyłem urz. mikroprocesorowym to kotrolka nie raz gasła, po podgięciu wsuwek w gnieździe tego uządzenia była poprawa, ale problem całkowicie nie zniknął.
    Ten fioletewy kabel nie ma związku.
    Myślę, że winne mogą być temu spadki napięć spowodowane źle dobranymi przekrojami kabli (tylko czy napewno) szkoda czasu na taką pierdołe w dzień i tak nie widać kontrolek:)
    grociu85
    Level 10  
    Spróbuje jutro, bo dzisiaj już nie dam rady podociskać te wsówki przy tym Mikroprocesorze. Niby w dzień to się tak w oczy nie rzuca ale ja przeważnie jeżdże w nocy :D Gdzieś jeszcze wyczytałem ze mogą być uszkodzone jakieś ścieżki i może tam napięcie się zmieniać, ale gdzie to już nie dokładnie nie pamiętam... Noi chodzi mi jeszcze oto, że w tej książce od napraw pisze: po uruchomieniu silnika kontrolka powinna migać a umnie świeci....:cry:
  • Helpful post
    bromhit
    Level 16  
    Kontrolka migała w starszych wersjach, w Plusach nie miga. Co ciekawe problem głównie wystęuje właśnie w Polonezach z czasów Daewoo.
    grociu85
    Level 10  
    Podociskanie styków przy mikroprocesorze nic nie dało...
    Naszła mie jeszcze jedna myśl: gdzie znajde jakąś kostke (złącze ) tej wiązki elektrycznej co idzie dotylnych lamp i 3 stopu?? Myśle, że jeszcze bym to przeczyścił to by się zobaczyło jaki będzie efekt
    gregory_1
    Level 10  
    Wiesz czyszczenie stykow jest dobre ale na krotka mete bo dalej jak nie po 2 dniach to po tyg bedzie to samo ;/ tez mam atu + tylko 97` i tez swieci zawsze ten typ tak ma i trzeba sie z tym pogodzic :cry: pozdrawiam
    Stary1952
    Level 32  
    grociu85 wrote:

Mam pojazd Polonez Atu+ 1998r. 1 punktowy wtrysk Bosha i przebieg około 60tyś. autko posiada alarm (Lampart)
    Usterka to świecąca się prawie cały czas kontrolka od żarówek stopu (pedał hamulca). Zaświeca się ona po przekręceniu kluczyka i świeci do momentu naciśnięcia pedału- gaśnie i po puszczenie hamulca niemal zawsze zaświeca się ponownie i świeci cały czas, czasami podczas dalszej jazdy i hamowania zgaśnie na jakiś czas ale przy nastepnych próbach hamowanie się zaświeca ponownie tak w kółko- ale większość czasu świeci.

Witam .
    Mam identyczne auto tylko z 1997r. ( mam go od nowości , przebieg ponad 200 000 tys. ) , ten sam problem . Walczyłem z tym bardzo długo i dałem sobie spokój , radzę Tobie to samo . Po prostu ten typ tak ma :cry: , prawdopodobnie jakaś wada konstrukcyjna . :D
    Pozdrawiam .
    grociu85
    Level 10  
    Nie Załamujcie mnie, że ten typ tak ma :lol: Ostatnia zauwazyłem że jak bardzo leje na dworze to dostaje śie mi jakoś woda do bagasżnika i jest cała wiązka przewodów mokr... Dodam jeszcze że na tej wiązce jest wyprowadzona taka wtyczka ( tak jakby do instalacji od haka)

Dodano po 7 [minuty]:

i jeszcze skorzystam z okazji i sie zapytam:jak wygląda sprawa z kablem zasilającym (ten co niby zsiala skrzynke bezpiczników itp.) przy akumulatorze jest tylko (+) który idzie na rozrusznik i drugi na alternator- nie wiecie może w którym miejscu jest jakieś "rozgałęzienie" na elektryke do deski rozdz.??
    grociu85
    Level 10  
    Dzięki wszystkim za zainteresowanie. Jednak dałem sobie z tym spokuj... Temat zakończony, musze z tym żyć :-]