Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Toshiba Satellite L300-11M - nie działa karta sieciowa LAN

11 Sie 2009 17:51 4245 2
  • Poziom 9  
    Witajcie,
    mam w domu lapka Toshiba L300-11M, model PSLB0E-01G017PL. System Vista Home Premium. Karta WLAN Realtek 8187b

    Problem jest następujący:
    Karta sieciowa LAN nie wykrywa sygnału netu z kabla. W systemie nie pojawia się żaden problem ze sterami, w menedzerze urządzeń nie wyskakuje żaden pytajnik, wszystkie drivery są aktualne (ścigałem zarówno ze strony Toshiby - do konkretnego modelu, jak również ze strony Realteka). Jeszcze dwa tygodnie temu wszystko chodziło jak ta lala.

    Dodam że WLAN działa bezproblemowo - sprawdzałem w kilku miejsach i z bezprzewodowym netem nie ma problemu. Ale w domu mam tylko internet "po kablu" i karta sieciowa nic nie wykrywa. Mało tego, nie da się z palca utworzyć nowego połączenia i manaulnie skonfigurować. To tak jakby tej karty nie było wogóle... A co najlepsze: w biosie jest włączona opcja "LanOnBoard - enabled" i kontrolka na karcie świeci się... tyle że po wsadzeniu kabla NIC sie nie dzieje.


    Czy możliwe jest żeby nagle po roku czasu kartę szlag trafił? Nadmieniam że laptop jest wykorzystywany okazjonalnie, jest włączany raz na 3 dni tylko do sprawdzania wiadomości w necie (to komputer ojca ;) )

    Przychodzi Wam coś do głowy co z tym fantem zrobić?
    pablius
  • Spec od komputerów
    Pokazuje że kabel niepodłączony ? Kabel dobry ? Przy wyłączonym laptopie odegnij w gnieździe karty druciki-styki.
  • Poziom 9  
    tronic1 napisał:
    Pokazuje że kabel niepodłączony ? Kabel dobry ? Przy wyłączonym laptopie odegnij w gnieździe karty druciki-styki.


    Kabel jest nówka, z fabrycznie założonymi końcówkami (nie kupowałem go z metra i nie zarabiałem sam końcówek).

    Problem w tym że system nie pokazuje komunikatów. Dla przykładu w moim stacjonarnym kompie jak wyjmę kabel to od razu jest monit "kabel sieciowy odłączony" - tak samo jest jak włączam kompa bez włożonego kabla.

    A w tym laptopie nic, tylko na pasku zadań koło zegara jest ikonka połączenia lokalnego z przekreślonymi monitorkami. Ale nie wyskakuje żaden komunikat.

    Ale spróbuję z tymi stykami.