Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Instalacja antenowa - Poznań.

piotrekg1987 12 Sie 2009 02:06 3386 18
  • #1 12 Sie 2009 02:06
    piotrekg1987
    Poziom 10  

    Witam, modernizuje instalacje antenową. Obecnie mam dwie anteny, jedna szerokopasmowa z przedwzmacniaczem na antenie zasilanym przy telewizorze - podłączona do jednego telewizora , druga - logarytmiczna podłączona do drugiego telewizora.
    Mieszkam w Poznaniu, na granicy ze Swarzędzem w mocno zalesionym terenie.
    Kanały odbieram z:
    Śremu - 1,2,TVP Info, Polsat - odległość od nadajnika 33,6 Km
    Piątkowa - TVN - odległość od nadajnika 10,3 Km

    Zapoznałem się z wieloma postami na forum i chciałbym zrobić nastepującą instalacje:
    Antena szerokopasmowa ustawiona w kierunku Śremu bez przedwzmacniacza który jest obecnie (ewentualnie zewnętrzny wzmacniacz za anteną), antena kierunkowa w kierunku Piątkowa (z ewentualnym wzmacniaczem), wszystko podłączone do zwrotnicy Badmor Z-3, następnie około 10 m kabla i rozgałęzienie w domu na dwa telewizor.

    Z tego co się doczytałem należy pomierzyć poziomy sygnałów na wyjściach anten aby dobrać odpowiednie wzmacniacze lub jeśli poziom jest wystarczający nie stosować ich wcale. Czy można dobrać wzmacniacze bez robienia pomiarów, sprawdzając obraz na odbiorniku na poddaszu bezpośrednio z anten. Widziałem że są wzmacniacze z regulowanym wzmocnieniem w zakresie 15 dB, czyli można ewentualnie wprowadzić korekte wzmocnienia w przypadku np. nakładania sie kanałów ??
    Jaką antenę kierunkową oraz jaki w miare elastyczny wzmacniacz proponujecie do tego typu instalacji ?

    Proszę o odpowiedzi i sugestie. Pozdrawiam.

    0 18
  • #2 12 Sie 2009 03:27
    zdanek15
    Poziom 26  

    Dobrze byloby gdybys poznal czestotliwosci na kktorych działają te nadajniki ...bo to na tym etapie najistotniejsze

    0
  • #3 12 Sie 2009 05:48
    KGS
    Poziom 23  

    Witam! Żeby nie eksperymentować w ciemno proponuję udać się do sklepu-hurtowni "DELTA" ul.Albańska (na Górczynie) tam chłopaki dysponują odpowiednim sprzętem i doradzą co trzeba.W pewnych częściach Poznania ciężko jest uzyskać prawidłowy bez odbić i "mór" obraz TV.Najczęściej było to tak,że ludzie wieszali jakieś siatki z przeróżnymi wzmacniaczami (bo w sklepie mówili im że mocniejszy będzie lepszy-g.prawda).Robiąc instalacje RTV w Poznaniu i okolicach opierałem się właśnie na sygnale nadajników Piątkowo i Śrem (na Podolanach były nawet przebicia z Wałcza).Najlepiej jest zastosować pasmową antenę typ YAGI na dany kanał.Sygnały z anten sprowadzić do regulowanego selektywnego wzmacniacza o stosownej liczbie wejść (tylu ile będzie anten).Wówczas należy w tym wzmacniaczu dostroić poszczególne filtry pasmowe dla danych częstotliwości-kanałów.Przy regulacji bardzo pomocny będzie miernik sygnału antenowego.Rozwiązanie to ma tą zaletę,że nie następuje wzajemne przenikanie się poszczególnych kanałów TV.Za tym strojonym wzmacniaczem selektywnym dajemy wzmacniacz liniowy i dalej już rozprowadzamy sygnał po domu-obiekcie do konkretnych odbiorników.Wtedy jest gwarancja czystego sygnału.Oczywiście należy uwzględnić antenę na zakres radiowy UKF którą to podłączamy do w/w wzm. selektywnego.Przy odbiornikach dajemy gniazda z dwoma wyjściami TV i Radio.Takie rozwiązanie gwarantuje dobrą jakość sygnału w całym obiekcie .Samoróbki oparte na przypadkowych wzmacniaczach i rozgałęźnikach też będą działały "JAKOŚ" .Pozdrawiam! :D

    0
  • #4 12 Sie 2009 08:12
    irekr
    Moderator

    Widza problemy. Pierwszy to przekładaniec kanałowy: ze sremu kanały 9, 27, 39, 50 i 52, Z Piątkowa k. 47, z Akademii Ekonomicznej kanały 11 i 33.
    Jeżeli w Delcie dostaniesz zwrotnice która pozwoli na włączenie k.47 w pasmo odbierane ze Śremu to może miec to sens. Ze wzmacniaczami postępuj bardzo ostrożnie - EC Karolin dość blisko.... Trzeba zawsze wykorzystać ten sygnał który masz w antenie.
    Drugi problem to koszty. Instalacja która zbudujesz posłuży do analogowego odbioru jakieś dwa lata, potem zostanie tylko DVB-T na kanale 39tym i dla drugiego MUX-a na kanale 23. Do odbioru ze Śremu musisz uzyć albo antenę logarytmiczną (bo odbiera wszystko od kanału 6go do 69go bez zwrotnicy) albo dwie anteny - oddzielna na k.9 i oddzielna na pozostałe - a to wyższy koszt bo dochodzi zwrotnica.
    Do odbiory sygnału z Piątkowa musisz mieć oddzielna antenę i do tego wąskopasmową. A taka jest droga.
    Niewątpliwie cała instalacja bedzie kompromisem ceny do jakości. Pamiętaj że nie ma uniwersalnych anten które "wszystko ściągają"...
    Sklep DELTY jest przy Granicznej na Łazarzu - od Kolejowej. Mapy dojazdu znajdziesz. I tak jak koledzy radzą: pojedź , porozmawiaj w sklepie, ustal ile to będzie kosztowało i czy spełni Twoje oczekiwania.
    Pamiętaj że za dwa lata ta instalację "zaorasz".... Spokojnie przemyśl i jeszcze raz się zastanów. I pytaj na Elektrodzie....

    0
  • #5 12 Sie 2009 13:20
    piotrekg1987
    Poziom 10  

    Zwrotnica którą posiadam Badmor Z-3 ma wejścia na 3 anteny:
    1: kier Śrem lub Piątkowo - kanał 6-12
    2: kier Piątkowo - kanał 47 - TVN
    3: kanał 27,33,50,52 - TVP 1,2,3 , Polsat
    Zwrotnica jest strojona fabrycznie do odbioru w poznaniu.


    Pod wejście 2 chciałem dać antene kierunkową na Piątkowo.
    Pod wejście 3 szerokopasmową na Śrem.
    Wejście 1 niewykorzystane.

    Jak pisałem w pierwszym poście nadajnik w Śremie nadaje TVP 1 na kanale 9 wiec nie wiem czy czy 3 kanał w zwrotnicy nie wytnie tych częstotliwości z sygnału z anteny szerokopasmowej.
    A jeśli tak to wydaje mi się że musiałbym podłączyć np. antene logarytmiczną którą posiadam pod pierwszy kanał zwrotnicy.
    A ewentualne wzmacniacze wraz z zasilaniem należy stosować przed wzrotnicą (nie mam na myśli wzmacniacza abonenckiego w budynku)?

    Jeśli chodzi o DVB-T to nadajnik w Śremie już nadaje sygnał cyfrowy, na kanale 23 i 39. Rozumiem,że za dwa lata syganł analogowy przestanie być nadawany ?
    Czy będzie można przerobić instalacje antenową do odbioru DVB-T stosując inną zwrotnice i wykorzystując już istniejące anteny ?

    Do sklepu o którym piszecie napewno się wybiorę jeszcze w tym tygodniu.

    0
  • #6 12 Sie 2009 14:38
    irekr
    Moderator

    Jeżeli jest to dedykowana zwrotnica dla Poznania to ok, ale nie możesz nie podłączyć anteny pod wejście 1 bo nie będziesz miał TVP1.
    Możesz co prawda odebrać TVP1 na k.33 z Akademii Ekonomicznej, ale jest to od Ciebie kierunek bardziej zbliżony do Piątkowa niż do Śremu. Nie znam układu elektrycznego tej zwrotnicy, ale przypuszczam że kanał 47 jest wyizolowany z gałęzi pasma IV/V.
    Nie zostaje Ci nic innego jak podłączyć małą prostą antenę do wejścia nr 1, skierowaną na Śrem.
    W sumie będziesz miał 3 anteny.
    Ta instalacja będzie także służyła do odbioru DVB ze Śremu na k.39. Jak masz odbiornik z możliwością ręcznego strojenia to przestaw się na kanał 39 lub częstotliwość w pobliżu 618 MHz, powinieneś tam mieć taką gruboziarnistą kaszę na ekranie. Jeżeli tak to wszystko jest ok.
    Na temat cyfrowej telewizji naziemnej możesz poczytać tutaj: http://new.radiopolska.pl/forum/index.php?showforum=11
    Do odbioru DVB wykorzystuje si e te same anteny co do odbioru analogowego, muszą być tylko lepiej zrobione. I nie ma co liczyć na prawidłowy odbiór z "anten" siatkowych.

    Postaraj się zrobić tak dobrze instalację antenową, by nie stosować wzmacniaczy. Powinno się udać.
    Jeżeli już je zastosować to dla kompensowania tłumienia kabli dla wyższych częstotliwości. pamiętać należy jednak o bardzo silnym sygnale TVP2 na k.27mym, który może przesterować wejście odbiornika przy włączonym wzmacniaczu.

    0
  • #7 12 Sie 2009 18:29
    piotrekg1987
    Poziom 10  

    Dzięki za cenne wskazówki:)
    Mam jeszcze pytanie odnośnie DVB-T.
    Obecnie mam dwa telewizory kineskopowe jeden Daewoo drugi Telefunken, rozumiem że musiałbym zastosować zewnętrzne dekodery aby móc oglądać obraz cyfrowy DVB-T na tych telewizorach ?
    Jakie urządzenia tego typu polecacie w cenie około 200 zł lub taniej ?
    Czy oprócz tego zewnętrznego dekodera potrzebowałbym coś jeszcze ?

    0
  • #8 12 Sie 2009 19:56
    irekr
    Moderator

    Po pierwsze do odbioru są potrzebne dekodery odbierające MPEG4. Te za 200 zł (kupowane po 20 Euro na terenie Niemiec) nadają się tylko do odbioru MPEG2 czyli niemieckiej cyfrówki.
    Dekodery MPEG4 kosztują najczęściej powyżej 400 zł ale cena zapewne będzie spadać.
    Niektóre dekodery MPEG2 potrafią odebrać MPEG4 po włożeniu specjalnej karty. W necie znajdziesz opisy tego sprzętu. Na stronie www.dipol.com.pl jest tego trochę.
    Także niektóre dekodery satelitarne sprzedawane przez platformy cyfrowe także posiadają możliwość odbioru naziemnej cyfrówki.
    Podobnie jak kupujesz odbiornik telewizyjny zwróć uwagę czy posiada możliwość odbioru MPEG4. Zauważyłem, że jeżeli sprzedawca tego specjalnie nie zaznacza to odbiornik takiej możliwości nie posiada. Także trzeba wtedy włożyć do niego specjalną kartę.

    0
  • #9 12 Sie 2009 22:33
    KGS
    Poziom 23  

    Witam! z wypowiedzi w TV zrozumiałem,że polski standard DVB-T ma być pod względem kodowania zgodny z Videostradą.Twierdzą,że unifikacja jest konieczna.Chyba raczej by uniemożliwić prywatny import tańszych dekoderów niż te które zaoferuje państwowa telewizja. :D
    http://pl.wikipedia.org/wiki/H.264/MPEG-4_AVC

    0
  • #10 12 Sie 2009 22:57
    irekr
    Moderator

    Nie znam Videostrady więc nie będę zajmował głosu.
    Dekoderów nie oferuje i nie będzie oferować państwowa telewizja, można je normalnie kupić. Prywatny import jest jak najbardziej możliwy pod warunkiem ze nie będzie to import najtańszych dekoderów z Niemiec.
    Polski standard DVB-T jest określony Rozporządzeniem. I nie jest to "nasz wymysł" tylko standard ETSI.

    0
  • #11 19 Sie 2009 22:37
    piotrekg1987
    Poziom 10  

    Witam, byłem w sklepie o którym pisaliście, polecono mi antene, ale odnośnie instalacji nic nie mogli doradzić, dali wizytówke instalatora który z nimi współpracuje. Rozmawiałem z nim telefonicznie i mówi że założenie instalacji z czterech anten, domyslam sie że jedna radiowa, to koszt 300 zł. Nie wiem czy jest sens samemu kombinować z doborem i ustawianiem , nie mając miernika poziomu sygnału. Orientujecie sie może czy to wysoka cena za taką instalacje ?

    Mam jeszcze pytanie : ostatnio podczas remontu, przewierciłem kabel antenowy pod tynkiem, rozkułem i połączyłem odpowiednią złączką, ale teraz kiedy podłączyłem telewizor wogole nie łapie sygnału, a kiedy włoże wtyczke do gniazdka antenowego w ścianie to gaśnie dioda na zasilaczu który jest podłączony do wtyczki przy telewizorze (zasilanie przedwzmacniacza antenowego), czy oznacza to przebicie na kablu ?

    Pozdrawiam i dziękuję za dotychczasowa pomoc.

    0
  • #12 20 Sie 2009 10:36
    irekr
    Moderator

    Znaczy się zrobiłeś zwarcie... na kablu.
    To ze zrobiłeś złączkę o niczym jeszcze nie świadczy. Podczas przewiercenia kabla mogło dość do jego uszkodzenia w innym miejscu z powodu naprężenia.
    Najpierw ustal który odcinek jest uszkodzony:
    1. Rozłącz tą złączę i sprawdź czy lampka w zasilaczu się świeci.
    2. Następnie sprawdź czy na odciętym kablu masz napięcie - na środkowej żyle w stosunku do oplotu powinno być od 9 do 14 V.
    3. Jak jest napięcie to połącz te kable i sprawdź czy dioda nie gaśnie. Jeżeli gaśnie to trzeba sprawdzić kabel od miejsca uszkodzenia do anteny. W razie czego wymienić.

    W sklepie dobrze Ci powiedzieli: trudno jest wyrokować co jest potrzebne u klienta do czasu jak instalator lub osoba potrafiąca to ocenić i ustali co należy zrobić....
    Odnośnie kosztów: to realna suma.... Dlatego na poważnie pokalkuluj co jest naprawdę potrzebne...

    0
  • #13 29 Sie 2009 16:33
    piotrekg1987
    Poziom 10  

    Kupiłem dwie anteny, jedną kierunkową na Śrem do odbioru TVP 2, TVP3 i Polsatu i odbierałem dobrej jakości sygnał,ale po przejściu przez zwrotnice i dojściu do mieszkania sygnał ulega nieznacznemu pogorszeniu.
    Do odbioru TVN z piątkowa kupiłem antenę kierunkową, podłączyłem telewizor bezpośrednio pod nią na półtorametrowym kablu (miałem telewizor na dachu) i wtedy odbierałem bardzo dobry obraz natomiast po podłączeniu anteny pod zwrotnice i zwrotnicy do telewizora, TVN uległ pogorszeniu co wnioskuje spowodowane jest stratami sygnału w układzie zwrotnicy, natomiast na dole w mieszkaniu obraz jest jeszcze trochę gorszy.

    Co sugerujecie zrobić w tej sytuacji,jeśli zastosować wzmacniacz to jaki. Myślałem o zastosowaniu wzmacniacza do sygnału z anteny TVN przed zwrotnicą. Czy może lepiej zastosować wzmacniacz szerokopasmowy za zwrotnicą?

    Drugie pytanie dotyczy anteny logarytmicznej, którą musze zainstalować na odbiór kanału TVP 1 ze śremu. Czy konieczny jest symetryzator przed podłączeniem do zwrotnicy?

    0
  • #14 29 Sie 2009 20:14
    dzac4
    Warunkowo odblokowany

    piotrekg1987 napisał:
    Kupiłem dwie anteny, jedną kierunkową na Śrem do odbioru TVP 2, TVP3 i Polsatu i odbierałem dobrej jakości sygnał,ale po przejściu przez zwrotnice i dojściu do mieszkania sygnał ulega nieznacznemu pogorszeniu.
    Do odbioru TVN z piątkowa kupiłem antenę kierunkową, podłączyłem telewizor bezpośrednio pod nią na półtorametrowym kablu (miałem telewizor na dachu) i wtedy odbierałem bardzo dobry obraz natomiast po podłączeniu anteny pod zwrotnice i zwrotnicy do telewizora, TVN uległ pogorszeniu co wnioskuje spowodowane jest stratami sygnału w układzie zwrotnicy, natomiast na dole w mieszkaniu obraz jest jeszcze trochę gorszy.

    Co sugerujecie zrobić w tej sytuacji,jeśli zastosować wzmacniacz to jaki. Myślałem o zastosowaniu wzmacniacza do sygnału z anteny TVN przed zwrotnicą. Czy może lepiej zastosować wzmacniacz szerokopasmowy za zwrotnicą?

    Drugie pytanie dotyczy anteny logarytmicznej, którą musze zainstalować na odbiór kanału TVP 1 ze śremu. Czy konieczny jest symetryzator przed podłączeniem do zwrotnicy?

    Po pierwsze wywal tą zwrotnicę Badmora!
    Poszukaj producenta w Kutnie tam robią konkretne zwrotnice.
    Żadne wzacniacze narazie przed wymianą zwrotnicy nie wskazane!

    0
  • #15 29 Sie 2009 21:07
    piotrekg1987
    Poziom 10  

    Zwrotnica jest nowa i przystosowana do odbioru w Poznaniu. Z tego co się orientuje każda zwrotnica wprowadza pewne straty w sygnale, jak i każde złącze, rzozdzielacz itp.
    Dlatego nie rozumiem dlaczego miałbym ją wyrzucać i zastępować inną ?

    Prosiłbym jeszcze o zdanie użytkownika irekr.

    0
  • #16 29 Sie 2009 22:54
    dzac4
    Warunkowo odblokowany

    piotrekg1987 napisał:
    Zwrotnica jest nowa i przystosowana do odbioru w Poznaniu. Z tego co się orientuje każda zwrotnica wprowadza pewne straty w sygnale, jak i każde złącze, rzozdzielacz itp.
    Dlatego nie rozumiem dlaczego miałbym ją wyrzucać i zastępować inną ?

    Prosiłbym jeszcze o zdanie użytkownika irekr.

    Sam piszesz że po zwrotnicy jest tragedia w odbiorze znakiem tego jest uszkodzona.
    A wzmacniania sygnału zakłuconego nic nie daje poprostu wzmacniasz wszystko i te śmieci.
    Poczytaj trochę literatury na ten temat bo masz mierne pojęcie i tylko pytasz.
    A jak nie to masz numer do fachowca a te 300 stówki to i tak delikatnie.

    0
  • #17 29 Sie 2009 23:30
    piotrekg1987
    Poziom 10  

    Lepiej nie udzielaj porad bo jeszcze trafisz na kogoś kto uzna cie za fachowca i będzie twoje rady traktował bez zastanowienia.
    Nie pisałem, że jest mierny obraz, a ty nie widząc obrazu stwierdzasz że tragedia, to faktycznie jesteś dobry fachura.
    Zwrotnice także tłumią sygnał od ok 1,5 do 4 dB, a więc nie dziwi mnie że po przepuszczeniu przez nią sygnału kanału 47 jest nieznaczne pogorszenie.
    Podejrzewam, że jeśli antena odbierała by mocniejszy sygnał,nie było by takiego efektu.

    Aha, i nie wiem czy wiesz co jest istotą forów dyskusyjnych? Dyskusja,pytania odpowiedzi, a nie monolog jak pewnie byś chciał, tylko kto chciałby cie słuchać.
    A swoją droga po co mi odpisujesz skoro nic nie wnosisz do tematu i nie zamierzasz dzielić się wiedzą (jeśli takową posiadasz)?

    Jak pisałem zależy mi na zdaniu kolegi irekr który jak dotąd bardzo mi pomógł.

    0
  • #18 30 Sie 2009 09:38
    piotrekg1987
    Poziom 10  

    Jeśli cię drażni ten temat to go nie odwiedzaj,chyba że masz za dużo wolnego czasu w przerwie zakładania instalacji antenowych;] Nie ciebie pytam o zdanie jak raczysz zauważyć w dwóch poprzednich postach.
    I nie pytam o to samo, a jeśli to w kontekście wykonanych prac instalacyjnych, w miarę ich postępu, bo każda instalacja jest indywidualna.

    0
  • #19 13 Wrz 2009 12:34
    irekr
    Moderator

    Ja tylko przepraszam że się nie odzywałem ale byłem tam gdzie internet nie dociera. Są takie miejsca na Ziemi...

    Piotrek: podaj dokładne parametry zwrotnicy która posiadasz, jak możesz to nawet zdjęcie z obu stron płytki. W ofercie Badmora nie widzę Z3 w wersji poznańskiej i mam przypuszczenie, ze jest to jakaś inna wersja tylko "dostrojona" do tego co w Poznaniu i okolicach.
    Przypuszczam że tu może być "pies pogrzebany".....

    0