Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Co to za lampy/reflektory?

swistak6630 12 Aug 2009 22:59 1471 5
    swistak6630
    Level 10  
    Witam wszystkich , a więc znalazłem dziś na strychu dwie lampy/reflektory , ponieważ jestem ciekawski chciałem się dowiedzieć do czego służą i od czego pochodzą , pojechałem z nimi do wujka emerytowanego wojskowego i chciałem się coś od niego dowiedzieć , a wcześniej rozkręciłem jedną z nich i one posiadają zwykłe żarówki jak do motocykla ( te większe ) 35/35W a wyżej od żarówki jakieś czarne szkliwo a potem dopiero szkło lampy.... lecz on mi zaczął tłumaczyć że to reflektory z pewnego transportera opancerzonego i że one świecą ale nie widać gołym okiem że świecą , lecz potrzebny jest do ujrzenia światła "noktowizor". Nie wiem dokładnie czy to prawda i dla tego piszę tu żeby się o nich coś więcej i dokładniej dowiedzieć .
    Proszę o jakieś dokładne i wiarygodne informacje na temat tych reflektorów.
    Z góry dziękuję
    załączam dwa zdjęcia
    Co to za lampy/reflektory? Co to za lampy/reflektory?

Moderated By Futrzaczek:

Przenoszę do bardziej odpowiedniego działu, Elektronika Retro to nie miejsce na takie tematy.

swistak6630
    Level 10  
    Dzięki wielkie za odpowiedź , a wiesz może z jakiego dokładnie samochodu pochodzą ???

Pozdro
    Duduś74
    Moderator of HydePark
    Z tym może być problem, tym bardziej że mogły być stosowane w kilku różnych pojazdach. Musisz szukać wszelkich napisów na nich ( numery, daty, nazwy itp.) to może po tym się dojdzie.
    swistak6630
    Level 10  
    Od syreny na pewno nie ;p Pewien człowiek napisał mi na maila że to reflektory od Gaza 69 , przeszukałem wszystkie aukcje na allegro i w zakończonych też i żaden z tych Gazów nie miał takich lamp , tylko zwykłe. I jeszcze dopisał że niewolno ich używać...