pawel4351 wrote: Witam mam pytanie bo nie jestem do końca pewien. Jak zrobić tylne światło do roweru żeby świeciło tak że po zatrzymaniu się świeci jakiś czas i po pewnym czasie to światło powoli gaśnie wyładowuje się. Jak chodzi o czas świecenia to ze 3 czy tam 5 minut żeby świeciło a jak się jeździ to ponownie się ładuje przez dynamo. Co tam trzeba zrobić? jakiś akumulatorek zamontować kondensator czy co? czy jakiś układzik?
Mam nawet schemat do tego...ale Gold-Cap-ten kondensator który się ładuje podczas jazdy i daje to co opisałeś powyżej-jest trudno dostępny i kupowany nie hurtowo-drogi. Sam mam lampkę z takim kondensatorem, który ładuje się podczas jazdy i podczas postoju świeci jeszcze 4-5min spokojnie powoli przyciemniając się.
Dlatego proponuje Ci gotową lampkę którą sam mam produkcji Holenderskiej:
http://www.rowerystylowe.pl/axabasta-steady-light-safestop-p-3851.html
Polecam tą stronę, na niej są też inne takie lampki np. na bagażnik również z podtrzymaniem tzw. Standlight z angielskiego.
Co do autora tematu to możesz kupować profesjonalne produkty:
BIKE 24
oraz
KURBELIX -ja w tym kupowałem całe moje oświetlenie rowerowe niemieckiej firmy Busch&Muller-
BUMM
Mam nadzieję, że podanie przeze mnie linków nie zostanie odebrane źle przez moderatora...linki mają pomóc przy decyzji.
Pozdrawiam! Jakby coś napisz na PW. Polecam forum
Forum rowerowe
P.s Jeśli już sam chcesz robić jakieś oświetlenie to w miarę ekonomicznie można zainwestować w diody NICHIA-japońskie 5mm`rówki-prawdopodobnie najlepsze, "najmocniejsze (światłość)" na świecie. Można je kupić za granicą, jeśli nawet u nas w kraju są to są to egzemplarze przeleżane od iluś dobrych lat i nadewszystko droższe niż importowane zza granicy
Tu możesz kupić diody LED m.in NICHIA a konkretnie polecam Ci te wg. mnie najlepsze-
Nichia 5mm Power LED
Diody trochę drogie, ale zwróć uwagę na to, że nie trzeba do nich dodatkowych sterowników, przetwornic ani żadnych wyszukanych rozwiązań zasilania...oszczędzasz na eksploatacji, przy tym diody te mają bdb efektywność ok. 150 lm/W jest na prawdę bardzo porządnym wynikiem przy diodach 5mm.
Przy doborze rezystora do zasilania diód na takich parametrach (3,4V/0,07A=>6V-3,4V/0,07A=39Ω z głównego szeregu) możesz połączyć ok. 10 diod, wtedy będziesz miał "przepisowe" 2,4W z przodu chyba, że dynamo wykorzystasz tylko do przedniej lampki-wtedy masz już 3W mocy do wykorzystania na przód co daje możliwość równoległego podłączenia ok. 13 takich diod Nichia. (Ze wzoru 3,4V * [13*0,07A]=3,094W)