Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Próbnik logiczny. Trzecia dioda pokazująca stan niokreślony.

Popak 13 Sie 2009 16:27 3202 14
  • #1 13 Sie 2009 16:27
    Popak
    Moderator na urlopie...

    Witam

    Mam taki mały problemik. Chcę zrobić próbnik logiczny z trzema diodami. Wszystko ładnie i pięknie ale...
    Zrobiłem taki schemacik (schemat poniżej) i działa fajnie ale stan nieokreślony pokazuje mi jak diody nie świecą się, i chciał bym dodać trzecia diodę która by pokazywała stan nieokreślony. Jak to zrobić aby trzecia dioda pokazywała stan nieokreślony?
    Próbnik logiczny. Trzecia dioda pokazująca stan niokreślony.

    Za wszelką pomoc dziękuję.

    0 14
  • #3 13 Sie 2009 17:04
    Xweldog
    Poziom 30  

    Chyba jednak nie NOR. Ma świecić, gdy na wyjściach obu OP będzie L. Można dać MOS-a P + dwie diody z tych wyjść do bramki + R do masy. A w dren do masy trzeciego LED-a ze stosownym R.

    0
  • #4 13 Sie 2009 17:10
    Popak
    Moderator na urlopie...

    Witam

    A można jaśniej? jakiś schemat? :|

    0
  • #5 13 Sie 2009 17:17
    Xweldog
    Poziom 30  

    To zajmie czasu więcej, niż to warte. Zresztą, sam b.fajnie i obrazowo rysujesz. Ale szybciej niż rysować można zmontować "w pająku". Dwie diody anodami do wyjść OP / zlutowane katody / np. 10k do masy. Np. BS208: źródło do +Uz, bramka do tych diod a w dren LED do masy przez 330Ω. Ale tu nie wiadomo, jakie dasz OP. Jak nie będą osiągać +Uz a dany BS208/250 będzie miał za małe Ut to 3-ci LED może wciąż świecić. Wtedy trzeba by dodać R.

    0
  • #6 13 Sie 2009 17:31
    Popak
    Moderator na urlopie...

    Dobra poradziłem sobie zrobiłem to z bramką NOT ;) Mam nadzieję że to w rzeczywistości zadziała.
    A tak to rozwiązałem.:
    Próbnik logiczny. Trzecia dioda pokazująca stan niokreślony.
    Co o tym sądzicie? ;)

    0
  • #8 13 Sie 2009 18:19
    Popak
    Moderator na urlopie...

    Dzięki wielkie jutro przetestuje i dam znać :)

    0
  • Pomocny post
    #9 13 Sie 2009 19:01
    Wirnick
    Poziom 26  

    W miejsce oporników 1M proponuję zastosować opory by przy odłączonej sądzie pomiarowej na wejściu było ok.1,8V.
    Sygnalizowało by faktyczny stan wysokiej impedancji i przy podłączonej do układu nie wprowadzałoby napięcia z sądy do układu . Obecnie przy odłączonej sądzie wskazuje stan H

    0
  • #10 13 Sie 2009 19:18
    Popak
    Moderator na urlopie...

    Wirnick Jakie proponujesz "opory"? :)

    0
  • #11 13 Sie 2009 20:32
    Wirnick
    Poziom 26  

    Dolny 260k , a górny 1M || 1M/4M.

    0
  • #12 14 Sie 2009 10:21
    prezeswal
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Witam.
    Tak wygląda modyfikacja pomysłu kol. Xweldog z użyciem LM358 i tranzystora bipolarnego:
    Próbnik logiczny. Trzecia dioda pokazująca stan niokreślony.
    R12 trzeba ew. dobrać tak, aby D3 gasła przy świeceniu D1 lub D2.
    R2 - świecenie D3 przy stanie nieokreślonym na wejściu (gaśnięcie D1 i D2).

    Można też użyć jakiegoś poczwórnego wzmacniacza operacyjnego w jednej obudowie (np. TL074 - o ile zasilanie 9V wystarczy) i zastosować rozwiązanie z inwerterem (jeden wzmacniacz jako inwerter).
    Pozdrawiam.

    ps. nieopisany kondensator tylko "gasi oscylacje" przy symulacji :D
    Aha, R5 ma 22k (zamiast 2.2k), stąd wartość 1.2V dla stanu niskiego (moja pomyłka, ale nie zmienia to zasady działania).

    0
  • Pomocny post
    #13 14 Sie 2009 12:04
    Xweldog
    Poziom 30  

    Podałeś Uz 9V czyli przypuszczalnie próbnik będzie zasilał z baterii LM358. Ten OP nie osiąga +Uz i czy do trzeciego stanu dasz pnp czy MOS-a P trzeba stosować dodatkowe elementy. Radziłbym dać jakiś C-MOS np. 272 ( TS, TLC ). Pobierają z kilkadziesiąt razy mniej co ważne przy zasilaniu bateryjnym. Też nie osiągają +Uz ale przy RL 10k. Ale np. BS250 wystarcza w bramce 1M, przy takim RL praktycznie osiągają. Układ się upraszcza - dać Shottky np. BAT46 i jeden R.
    PS.
    To powinno pójść na TL084. Co prawda on nie osiąga wejściem -Uz ale ma zabepieczenie przed zatrzaskiwaniem. Może spróbuj jeszcze prościej - na 555. W niej są dwa OP z wejściami podpiętymi na wewnętrzny dzielnik R 1/3 i 2/3Uz. Może zewrzyj dwa pozostałe i zrób symulację co będzie jak da się je w kierunku -U i +U.

    0
  • Pomocny post
    #14 14 Sie 2009 20:52
    prezeswal
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Układ ze wzmacniaczem operacyjnym jako inwerterem (o którym wspomniałem) może wyglądać tak:
    Próbnik logiczny. Trzecia dioda pokazująca stan niokreślony.
    R5 dałbym jednak o większej rezystancji.
    Pozdrawiam.

    0
  • #15 19 Sie 2009 16:40
    Popak
    Moderator na urlopie...

    Witam

    Dzięki wszystkim za pomoc. Zrobiłem z mojego schematu bramką NOT i działa ale jeszcze przetestuje układ ze wzmacniaczem operacyjnym jako inwerterem który podał prezeswal

    Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam

    0