dowodca_armii wrote: Witam, laptopa kupiłem używanego 4 miesiące temu. Od tej pory co jakiś miesiąc podczas pracy, czy czytania tekstu nagle ekran robił się czarny, wyglądało na to jakby wyświetlał na czarno, gdyż jak wcisnąłem przycisk od czujnika zamknięcia pokrywy, to wtedy gasło podświetlanie, ekran robił sie kompletnie ciemny. Ostatnio stało sie to wczoraj oraz przed chwilą. Nie reagują przyciski caps lock itp, podświetlanie regulacji głośności działa, nie da sie wyłączyć wifi, komputer nie reaguje na przycisk zasilania. Długie przytrzymanie tego przycisku wyłącza laptopa. Po ponownym włączeniu wszystko wraca do normy.
Witam
mam ten sam problem jak opisany wyżej co do joty.
dowodca_armii wrote: Chciałbym sformatować dysk, nie musze pisać co by się stało jakby ekran mi zgasł podczas instalacji systemu.
Podaje konfiguracje:
AMD Turion 2x 2ghz tl60
Ati radeon x1250
2gb ram, 160gb hdd
Pozdrawiam i prosze o pomoc w rozwiązaniu tego problemu.
Podam swoją konfigurację:
HP Compaq 6715b
Turion 64 X2 TL-56 (nie znam jądra)
2GB RAM
320 GB Dysk
Laptop działa z Ubuntu i Debianem ( jądra od 2.6.15 do 2.6.31 ). Problem występował na obydwu systemach, wielokrotnie. Pod Win XP PRO SP2 ten problem także występował ( i także było zainstalowane uaktualnienie dla procesorów AMD - sterowniki najnowsze ze strony HP i chyba AMD )
Przypuszczam, że restarty mogą być wynikiem przegrzania się systemu, albo problem sprzętowy ( tak jak było wyżej chipset, lub coś podobnego ).
Z tego co pamiętam laptop przestaje działać po dłuższym używaniu, choć to różnie bywa, tak jak napisał pan wyżej - raz jest to kilka razy dziennie, co 30 min, a raz co kilka miesięcy. Najgorsze w tym jest to że traci się swoją niezapisaną pracę - ale to chyba ogólny problem.
Sprawdzę dziś jeszcze wersję Biosu płyty głównej, ale wydaje mi się że mam najnowszy. Może, choć to mało prawdopodobne, ma to związek z Biosem karty graficznej, ale nie wiem czy takowy można aktualizować w tym modelu.
Postaram się też przejrzeć stronę HP ( forum, błędy - jest tam kilka na pierwszy rzut oka )
Ciągle poszukuję jakiejś dobrej metody diagnostyki - myślałem o tym żeby podłączyć COM'a i wywalać dane z jądra w jakimś rozszerzonym formacie gdzieś poza lapka - może drukarka ;D
Pozdrawiam i życzę owocnych poszukiwań rozwiązania problemu
Kamil
Edit:
Sprawdziłem i system był na biosie w wersji F.07 (z 07/16/2007) ( Bios k.graficznej to ATI 02/01/07.1, "Kontroler Klawiatury" to 71.28) na F.0E (z 11/25/2008) ( Bios k.graficznej to ATI 01/13/08,1, "Kontroler klawiatury" to 71.2D).
Edit (2009.10.07):
Dziś ponownie zauważyłem zwis systemu, dalej nie zidentyfikowany problem.