Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

HP 6715b - nagle cały ekran wyświetla na czarno

dowodca_armii 14 Aug 2009 21:22 9032 30
phoenixcontact
    dowodca_armii
    Level 30  
    Witam, laptopa kupiłem używanego 4 miesiące temu. Od tej pory co jakiś miesiąc podczas pracy, czy czytania tekstu nagle ekran robił się czarny, wyglądało na to jakby wyświetlał na czarno, gdyż jak wcisnąłem przycisk od czujnika zamknięcia pokrywy, to wtedy gasło podświetlanie, ekran robił sie kompletnie ciemny. Ostatnio stało sie to wczoraj oraz przed chwilą. Nie reagują przyciski caps lock itp, podświetlanie regulacji głośności działa, nie da sie wyłączyć wifi, komputer nie reaguje na przycisk zasilania. Długie przytrzymanie tego przycisku wyłącza laptopa. Po ponownym włączeniu wszystko wraca do normy.
    Chciałbym sformatować dysk, nie musze pisać co by się stało jakby ekran mi zgasł podczas instalacji systemu.
    Podaje konfiguracje:
    AMD Turion 2x 2ghz tl60
    Ati radeon x1250
    2gb ram, 160gb hdd

Pozdrawiam i prosze o pomoc w rozwiązaniu tego problemu.
  • phoenixcontact
    Hardjack
    Level 13  
    Na twoim miejscu spróbowałbym uruchomić system na płycie live. Np. Ubuntu, popracowałbyś jakiś czas i wtedy zobaczysz, czy ci się wyłączy ekran czy nie.
    Arek K.
    Level 21  
    Spróbuj zainstalować najnowsze sterowniki do karty graficznej.
    dowodca_armii
    Level 30  
    Stawiasz ze to wina systemu? Pracuje on na 3 innych komputerach i jest ok.

Sterowniki mam sciagniete ze strony HP. Sciagnelem je jak kupilem laptopa. Co dadza nowe sterowniki, skoro bez nich matryca tez wyswietla ;) ?
    stanisławpiotr
    Level 32  
    Sprawdź czy obraz jest wyświetlany na zewnętrznym monitorze, aby wykluczyć wadliwość sprzętu.
  • phoenixcontact
    dowodca_armii
    Level 30  
    Mam Windows sp3 i tylko na nim pracuje. Po ponownym uruchomieniu komputera wszystko wraca do normy, pojawia sie logo HP, bios i laduje system. Ekran gasl na systemie Windows, probowalem stukac w oklolicach inwentera, wielkorotnie naciskalem czujnik od pokrywy, zamknalem pokrywe na pol godziny i nic nie pomoglo. Tylko ponowne uruchomienie daje efekt.
    Arek K.
    Level 21  
    Skoro tak się zawiesza to wgraj nowe sterowniki do karty graficznej. Obstawiam winę systemu. To że działa na innym komputerze nie oznacza, że w tym też musi. Sterowniki ściągnij z ati.amd.com

Pozdrawiam
    dowodca_armii
    Level 30  
    Dobrze wgram nowe sterowniki, prosze mi tylko wytlumaczyc co to da, skoro bez zadnych sterownikow obraz tez jest wyswietlany (chyba ze te co mam cos psuja) ?
    Chcialbym podkreslic, ze kiedy ekran zgasnie to komputer dostaje kompletnej zawiechy, nie da sie go wylaczyc przyciskiem zasilania - powinien przejsc w stan wstrzymania. Po nacisnieciu caps lock itp powinny zaswiecic sie kontrolki od tych klawiszy, to samo jesli chce wylaczyc wifi - niestety nic sie nie dzieje. Dzialaja jedynie klawisze podswietlania od glosnosci - glosniej, ciszej i wyciszenie.
    Jak problem wystapi ponownie to sprawdze, czy bedzie dzialac na zewnetrznym ekranie.
    Dodam tylko ze nieraz laptop pracowal przez prawie caly dzien po kilka tygodni i nic sie nie dzialo, a pare dni temu 0,5 godziny od uruchomienia i ekran zgasl.
    Arek K.
    Level 21  
    Włącz jeszcze w sterownikach opcję "VPU Recover", bo chipy ati lubią zawieszać PC, przynajmniej jak miałem 9250 to tak robił. Zawieszał cały komputer aż do resetu. Działo się to w różnych nieprzewidywalnych momentach.
    fiskusmati
    User under supervision
    A nie mysleliście o taśmie idącej do ekranu? Może gdzies sie przetarła i brakuje chrominacji czy tam luminacji, nie wiem i może dlatego obraz robi sie b/w?
    Arek K.
    Level 21  
    Po resecie działa? Właśnie wróciłem od klienta z HD2600, takie same objawy. Nowe sterowniki załatwiły sprawę.
    dowodca_armii
    Level 30  
    W ciagu kilku dni bede robil formata, zainstaluje nowe sterowniki i zobaczymy. Ale problem wystepuje niereguralnie tzn przykladowo 2 miesiace spokoju i nagle ekran gasnie i znowu spokoj.

Arek K. - u Twojego klienta jak czesto to sie dzialo?
    Arek K.
    Level 21  
    W różnych częstotliwościach. Nieraz 2 czy 3 razy dziennie, niekiedy i miesiąc spokoju. To samo miałem też u siebie na starym R9250.
    stas256
    Level 19  
    Przywróć ustawienia domysne w CMOS
    Wyczyść radiator
    Srawdź temp na wszystkich czujnikach np everest
    Jeśli tu nie bedzie niespodzianek przeinstaluj system

A cóż takiego się stanie jak komp zwiśnie podczas instalacji systemu??
    sashimi
    Level 20  
    Witam

W kilku lapkach HP chwilę po gwarancji miałem podobny problem. Okazało się, że świetlówki poszły w kosmos tzn kończyła się im żywotność i po jakimś czasie od włączenia umierało podświetlenie i potrafiło się ustrojstwo przywiesić dodatkowo. Inwerter nagrzał się jak licho przez zwiększony pobór prądu i wyłączał podświetlenie. Po wymianie wszystko jest cacy. A teraz jeszcze pytanie czy po włączeniu ekran nie jest lekko różowawy ( podświetlenie ). Nie twierdzę, że to koniecznie muszą być świetlówki, mogą być to równie dobrze sterowniki, ale miałem już parę sztuk lapków HP. W porównaniu ze starymi modelami HP/Compaq podświetlenia w obecnym sprzęcie ( jakość świetlówek ) jest mizerna. Oczywiście to tylko moje zdanie. A co do zwieszania się przy tym to sprawdź jak mają się radiatory i wentylatory.

Sprawdź jeszcze lapka przy pomocy jakiegoś linuxa LIVE np Ubuntu. Obraz płytki ściągniesz z netu. Uruchamiasz z płytki i niech sobie pracuje. Jeśli nic się nie wydarzy to znak, że problem tkwi w sofcie. Jeśli zrobi się czarno to oznaczać to będzie, że trzeba pomyśleć co nie trybi w hardware.

Pozdrawiam
    Bula i spula
    Level 18  
    sashimi wrote:
    Witam

W kilku lapkach HP chwilę po gwarancji miałem podobny problem. Okazało się, że świetlówki poszły w kosmos tzn kończyła się im żywotność i po jakimś czasie od włączenia umierało podświetlenie i potrafiło się ustrojstwo przywiesić dodatkowo.
    (...)

Proszę czytać ze zrozumieniem! Przecież autor tematu napisał wyraźnie że podświetlanie cały czas działa, nawet po zawieszeniu się sprzętu. Uważam również za mało prawdopodobne że jest to wina kabla do lcd gdyż nie sądzę aby on powodował zawieszenie się całego systemu, choć teoretycznie jest to możliwe (np. zwarcie zasilania monitora).
    Wcale nie koniecznie musi to być kwestia układu graficznego ponieważ cały system może się zawieszać a czarny ekran może być jednym z objawów zawieszenia.
    Pozdrawiam
    sashimi
    Level 20  
    Witam

Buła masz rację, faktycznie popłynąłem. Ale obstaję przy jednej rzeczy. Uruchomienie jakiegoś linuxa LiveCD i sprawdzenie działania przez dłuższy czas może pomóc w znalezieniu przyczyn uszkodzenia i wyeliminowaniu np przyczyn sprzętowych.

Pozdrawiam
    polprzewodnikowy
    Level 26  
    Posiadając HP 6715s mam ten sam problem. Występuje tylko na Windows'ie, na linuksie wszystko ok, więc jest to kategoryczna wina sterowników.
    dowodca_armii
    Level 30  
    Dodam jeszcze, ze oryginalnie na tym komputerze byla Vista, ja zainstalowalem XP, moze w tym caly problem. W ciagu ostatnich dni ekran zgasl mi jeszcze kilka razu :( Niedlugo przeinstaluje system, zainstaluje swieze sterowniki i zobaczymy.
    polprzewodnikowy
    Level 26  
    Ja z najnowszymi też mam tak samo, więc nie sądzę żeby coś to pomogło ale można spróbować.
    SanceS
    Level 22  
    Mimo wszystko jakoś wątpie w uszkodzenie softwarowe tego komputera. Można je dosyć łatwo wykluczyć. Proponuję mały test:

1. Sprawdzimy czy to wina software czy hardware.
    Wejdź do biosu, czy wyłączanie się następuje? Spróbuj poruszać całym laptopem, wstrząsnąć, opukać, jeżeli wszystko będzie dobrze, należy szukać winy w systemie operacyjnym, sterownikach, ew. karcie graficznej laptopa (uszkodzenia chipsetu, przegrzewanie się, przepełnianie pamięci).

2. Jeżeli jednak podczas testu w Biosie, monitor wyłączył się, przetestujmy czy jest to wina matrycy.

Podłącz jeśli dysponujesz, ekran zewnętrzny, jeśli nie dysponujesz podejdź do hipermarketu, pracownik powinien zgodzić się na podłączenie twojego laptopa do jednego z działających ciągle monitorów. Będziemy mogli wówczas wykluczyć winę wyświetlacza w laptopie. Jeżeli na monitorze zewnętrznym jest wszystko w porządku, szukałbym usterki w taśmie matrycy, względnie niedolutowaniu grafiki. Wyłącza się po rozgrzaniu, gdy już się zawiesi, ruszasz laptopem, kiedy wyciągasz baterię, by go zresetować, a przy okazji wstrząsasz chipsetem i wszystko wraca do normy.

Taką mogę postawić diagnozę z daleka :)

Pozdrawiam
    Darek
    Hucul
    Level 39  
    Mam "pewne" doświadczenie ze sprzętem HP , w tej serii laptopów najczęstszą przyczyną takiego zachowania jest :
    - "odklejający" się chipset
    - problem z osadzeniem procesora w gnieździe lub źle przylutowane gniazdo procesora
    - "odklejający" się chip grafiki .
    Problemy softwarowe to :
    - brak sterowników od chipsetu
    - wadliwe sterowniki od grafiki
    - brak poprawki "Aktualizacja dla procesorów AMD dla Microsoft Windows XP"
    dowodca_armii
    Level 30  
    Panowie, odnosnie sprawdzenia czy to wina softu, nie wiadomo ile czasu mam czekac na wylaczenie sie ekranu, mozliwe ze wylaczy sie zaraz, tak samo jak to ze po paru dniach, albo wcale. Z zewnatrznych ekranow mam plazme pod ktora moge podlaczyc laptopa. Jak sie raz zawiesil podlaczylem, ale niestety zeby bylo cos widac trzeba przelaczyc ekran na laptopie, a przyciski podczas zawieszenia nie dzialaja. Muzyka ktora grala podczas zawieszenie wylaczyla sie.
    No nic, szkoda ze przed zakupem komputera nie wiedzialem o tym dziwnym problemie z tymi HP'ekami.

P.S. Dziekuje, za duze zainteresowanie tematem ;)
    Hucul
    Level 39  
    Z Twojego opisu stawiałbym raczej na uszkodzenie płyty głównej , a nie problem z softem :cry:
    Te laptopy chodzą wyśmienicie na XP , w niektórych krajach można je kupić z preinstalowanym XP .
    Hucul
    Level 39  
    Jeśli laptop jest na gwarancji , to oddać do serwisu z dokładnym opisem usterki .
    Serwis może wymienić płytę główną i zainstalować system operacyjny (taki z jakim był kupiony laptop) .
    W przypadku naprawy pogwarancyjnej , najlepiej udać się do dobrego lokalnego serwisu i zlecić im wykrycie usterki i ewentualną naprawę .
    serkamil
    Level 1  
    dowodca_armii wrote:
    Witam, laptopa kupiłem używanego 4 miesiące temu. Od tej pory co jakiś miesiąc podczas pracy, czy czytania tekstu nagle ekran robił się czarny, wyglądało na to jakby wyświetlał na czarno, gdyż jak wcisnąłem przycisk od czujnika zamknięcia pokrywy, to wtedy gasło podświetlanie, ekran robił sie kompletnie ciemny. Ostatnio stało sie to wczoraj oraz przed chwilą. Nie reagują przyciski caps lock itp, podświetlanie regulacji głośności działa, nie da sie wyłączyć wifi, komputer nie reaguje na przycisk zasilania. Długie przytrzymanie tego przycisku wyłącza laptopa. Po ponownym włączeniu wszystko wraca do normy.

Witam
    mam ten sam problem jak opisany wyżej co do joty.

dowodca_armii wrote:
    Chciałbym sformatować dysk, nie musze pisać co by się stało jakby ekran mi zgasł podczas instalacji systemu.
    Podaje konfiguracje:
    AMD Turion 2x 2ghz tl60
    Ati radeon x1250
    2gb ram, 160gb hdd

Pozdrawiam i prosze o pomoc w rozwiązaniu tego problemu.

Podam swoją konfigurację:
    HP Compaq 6715b
    Turion 64 X2 TL-56 (nie znam jądra)
    2GB RAM
    320 GB Dysk

Laptop działa z Ubuntu i Debianem ( jądra od 2.6.15 do 2.6.31 ). Problem występował na obydwu systemach, wielokrotnie. Pod Win XP PRO SP2 ten problem także występował ( i także było zainstalowane uaktualnienie dla procesorów AMD - sterowniki najnowsze ze strony HP i chyba AMD )

Przypuszczam, że restarty mogą być wynikiem przegrzania się systemu, albo problem sprzętowy ( tak jak było wyżej chipset, lub coś podobnego ).

Z tego co pamiętam laptop przestaje działać po dłuższym używaniu, choć to różnie bywa, tak jak napisał pan wyżej - raz jest to kilka razy dziennie, co 30 min, a raz co kilka miesięcy. Najgorsze w tym jest to że traci się swoją niezapisaną pracę - ale to chyba ogólny problem.

Sprawdzę dziś jeszcze wersję Biosu płyty głównej, ale wydaje mi się że mam najnowszy. Może, choć to mało prawdopodobne, ma to związek z Biosem karty graficznej, ale nie wiem czy takowy można aktualizować w tym modelu.

Postaram się też przejrzeć stronę HP ( forum, błędy - jest tam kilka na pierwszy rzut oka )

Ciągle poszukuję jakiejś dobrej metody diagnostyki - myślałem o tym żeby podłączyć COM'a i wywalać dane z jądra w jakimś rozszerzonym formacie gdzieś poza lapka - może drukarka ;D

Pozdrawiam i życzę owocnych poszukiwań rozwiązania problemu
    Kamil

Edit:

Sprawdziłem i system był na biosie w wersji F.07 (z 07/16/2007) ( Bios k.graficznej to ATI 02/01/07.1, "Kontroler Klawiatury" to 71.28) na F.0E (z 11/25/2008) ( Bios k.graficznej to ATI 01/13/08,1, "Kontroler klawiatury" to 71.2D).

Edit (2009.10.07):

Dziś ponownie zauważyłem zwis systemu, dalej nie zidentyfikowany problem.
    wacekkk
    Level 1  
    ja mam podobny problem..........
    wykluczam raczej zużycie się taśmy ponieważ laptop mam troszke ponad rok , wiec chyba niezbyt długo....
    konfiguracja:
    hp 6715b
    hdd 250 Gb
    AMD Turion 64 X2 Mobile Technology TL-62 2,10MHz
    grafika ATI RADEON X1250
    System Windows Vista Bissnes /oryginalnie zainstalowany ze wszystkimi sterownikami/

Czy ktoś już znalazł rozwiązania problemu???
    dowodca_armii
    Level 30  
    U mnie dalej wystepuje ten problem. Zauwazylem ze ekran zaczyna gasnac miesiac po formacie. Ostatnio zgasl dzis rano.

Moze jest mozliwosc odczytania jakiegios logu gdzie bedzie zapisane co sie dzieje jak gasnie ekran?