Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaka "wieża" (pralka z suszarką)?

juga0 15 Aug 2009 08:22 12314 16
    juga0
    Level 10  
    Pozdrawiam,
    jaki zestaw (pralka z suszarką) do ustawienia w formie wieży polecacie?

juga0
    ramzesbb
    Level 12  
    Pralko-suszarkę to jeszcze,ale pralka z suszarką!
    juga0
    Level 10  
    Pozdrawiam,
    większy komfort, jak się zepsuje jedno to przynajmniej drugie działa,
    sprawdzone, znajomi mają taki słup z Miele, ale dla mnie to za wysoka półka, chciałbym coś ze średniej dobrej półki.

juga
    User removed account
    Level 1  
    pawelira
    Level 16  
    Kiedyś miałem podobny dylemat. Musisz sobie odpowiedzieć na pytanie ile będziesz suszył.
    Ja kupiłem sobie nową pralkę Miele bo tu nie ma kompromisu, a suszarka ( używam rzadko; średnio raz, góra dwa w miesiącu), więc tutaj nabyłem 2 letnią AEG, bo stwierdziłem, że nie ma sensu przepłacać.
    Jeżeli zaś będziesz dużo suszył, to proponuję coś sprawdzonego z bsh. A jeśli bardzo dużo ( kilka prań w tyg), to kupiłbym np. ten model
    Cena może i wysoka, ale eksploatacja już nie.
    No i pralka min. 1400 obr.
    juga0
    Level 10  
    Od czego zależy ta gradacja, czy jak suszarka więcej suszy to musi być lepsza,
    pralka może być dowolna byle miała 1400 obrotów?

juga
    popey111
    Level 21  
    juga0 wrote:
    Od czego zależy ta gradacja, czy jak suszarka więcej suszy to musi być lepsza,
    pralka może być dowolna byle miała 1400 obrotów?

juga

Większy bęben znaczy lepszy, luźniej rozkładają się s nim ubrania, czyli suszy szybciej, mniej gniecie, oszczędniej bo powietrze lepiej dociera itd a dodatkowo suszarka w przeciwieństwie do pralko suszarki nie zużywa wody bo chłodzi się powietrzem.
    zwykły człek
    Level 20  
    juga0 wrote:
    Pozdrawiam,
    większy komfort, jak się zepsuje jedno to przynajmniej drugie działa,
    sprawdzone, znajomi mają taki słup z Miele, ale dla mnie to za wysoka półka, chciałbym coś ze średniej dobrej półki.

juga

Ja żeby zdziwić lub nie popey'a napiszę tak:
    PFD-1484 Mastercook + SPFD-8731 Mastercook
    lub jak masz więcej kasy, dzieci i górę prasowania
    PFD-1484 Mastercook + SPFD-831 Mastercook (z funkcją prasowania)
    Dlaczego: bardzo dobre parametry obu urządzeń, relatywnie dobra cena, 8 kg prania + 8 kg suszenia / 3 kg prasowania.
    No i nie zapomnij domówić łącznik jak chesz postawić jedno na drugim.

I jeszcze jedno. Jak masz mało miejsca, możesz sobie kupić pralkę top i suszarkę top i postawić obok siebie.

Może kolega podać jakiś przykład suszarki ładowanej od góry?
    mrhari.
    zwykły człek
    Level 20  
    Prosze bardzo. Podaję model suszarki ładowanej od góry:
    Mastercook SKTD-6710
    Jedyna na rynku!!! Myślałem, że się tu śledzi nowości ;)
    Powinienem za to dostać 500 punktów od moderatora :) i pendrive ;).
    To podam jeszcze model pralki top o pojemności 7 kg w klasie A+ (nikt jeszcze tego nie osiągnął w topach), żeby też ludzie wiedzieli, że są. Marka ta sama, a model to: PTDE-1447Eco z programem 39" do skuteczności prania A. Oprócz 100 innych bajerów i funkcji warto też zauważyć, że ma "poradnik usuwania plam", w którym można wyczytać na wyświetlaczu jak usunąć plamy np. z długopisu, ketchupu itd.
    Pozdrawiam.
    Moderated By mrhari:

Punkty załatwione.

popey111
    Level 21  
    To ja też chcę punkty :) Mastercook nie jest jedynym producentem który ma w ofercie suszarkę ładowaną od góry. O hooverze to już wszyscy zapomnieli?Mają model STHW 759 na dodatek jeszcze chłodzona wodą :) to jest dopiero rodzynek :) No ale cóż niektórzy poza rodzinką fagora świata nie widzą :)
    zwykły człek
    Level 20  
    To nie rodzynek tylko mało ekonomiczny antyk w klasie C :), który na dodatek musi mieć podłączenie do wody. Reasumując: nie dość, że klasą C będzie siorbał prądu to jeszcze będzie popijał wody pomnażając nasze wydatki. Tu piszemy o produktach wartych polecenia :). Ale fakt - istnieje taki wynalazek - mało ekeomiczny, ale jest.
    popey111
    Level 21  
    Cóż nikt nie pytał o ekonomię :) tylko o fakt że jest :). No ale jak sam napisałeś Mastercook nie jest tu osamotniony. A mastercook to przypadkiem też nie ma klasy C, weź też pod uwagę fakt że chłodzenie wodą jest efektywniejsze a więc suszenie będzie trwać krócej :)
    zwykły człek
    Level 20  
    tak między bogiem a prawdą to są to 2 różne urządzenia, bo mastercook to suszarka kondensacyjna, a hoover absorbcyjna. idą więc za tym dodatkowe koszty typu przyłącza, odprowadzenie wody itd. No ale ok. chyba już dosyć się na ten temat porozpisywaliśmy i chyba temat jest wyczerpany. chociaż jak znam życie, to ktoś niedługo zapyta czy coś takiego jest i co ma kupić, bo ciężko mu będzie prześledzić co było pisane wcześniej. jak zwykle było miło ;). pozdrawiam.
    Bodzio72
    Level 10  
    W rozsądnej cenie tylko AEG Lavatherm suszy cos koło 7 KG co nie jest bez znaczenia.
    dariuszd1
    Level 2  
    Ja polecam gorąco pralkę bosh lub elektrolux do 1400 obr juz wystarczy.
    Jak suszarkę to tylko z pompą ciepła, np. ELECTROLUX EDH 97950W.
    Cudowna maszyna, suszy niższą o ok 25 stopni temp niż inne suszarki, dodatkowo klasa energetyczna A! Wsad 7kg, na prawdę dobry sprzęt.
    zwykły człek
    Level 20  
    Jasne, pompa ciepła fajna rzecz jeśli kogoś na to stać, bo średnio różnica w cenie to jakies 500-700 zł w stosunku do B klasowych bez pompy.