Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Radmor 5412 i Altusy a przenoszenie dźwięków.

Alpine17 15 Aug 2009 15:51 3189 11
    Alpine17
    Level 10  
    Witam.

Posiadam wzmacniacz Radmor 5412 po przeróbce według PeterMana, wykonaną przez fachowca, Radmor po przeróbce gra lepiej, jednak nie do końca spełnia moje oczekiwania, wzmacniacz gra z czterema kolumnami 2x hx70 i 2x altus110, wszystkie 4 kolumny mają nowe zwrotnice Janbo J-3AN, nowe głośniki tonsila, kable i wygłuszenia.
    Niestety w/w zestaw nie odzwierciedla w taki sposób jaki bym chciał muzyki którą gram i słucham, jest to dość ambitna muzyka elektroniczna deep tech/house minimal gdzie dźwięki sa bardzo często bardzo delikatne i szczegółowe,chodzi mi głownie o średnie i wysokie tony, mixujac muzykę pracuję na analogowym mixerze Eclera Nuo 2.0, odsłuchach Fostexa PM-0.4 Mk II i słuchawkach HD280pro, oczywiście nie oczekuję żeby Radmor i kolumny grały tak jak odsłuchy czy słuchawki, niestety bardzo dużo im brakuje, niektórych dżwięków w ogóle nie słychać czasem schodzą na drugi lub trzeci plan lub brzmią zupełnie inaczej niż załozył artysta, teraz zastanawiam się czy jest to bardziej wina Radmora czy może Altusów a może po prostu obydwu czynników, wolałbym jednak zmienić wzmacniacz na np. Harman Kardon z serii HK tak do 2 tys zł (najpierw musiałbym go przetestować w domu) ewentualnie wymiana głośników średniotonowych we wszystkich kolumnach np na Peerlessy jeżeli ma to sens przy tych zwrotnicach i glośnikach tonsila.

Bardzo proszę o jakieś wskazówki.

Pozdrawiam Michał
    MrKatharsis
    Level 19  
    Witam!
    Zdecydowanie zacznij od wymiany kolumn, które są dużo ważniejsze niż wzmacniacz. Przy zmianie średniotonowych w Altusach, musisz wymienić też zwrotnice. Tych z kolei sam nie zrobisz a pozostałe głośniki Altusów i tak nie nadają się do ambitnego grania...
    Te monitory są świetne w swojej cenie:
    http://www.nokaut.pl/glosniki/alesis-m1-active-mk2-monitory-studyjne.html
    Na pewno usłyszysz z nich więcej niż z jakkolwiek przerobionych Altków :flasingsmile: Odpada Ci już zakup wzmacniacza a i pieniędzy trochę zostanie :wink:

Pozdrawiam!!
    Wojtek(KeFir)
    Level 42  
    Altusy potrafią wyraźnie grać skomplikowaną muzykę. Należy pobawić się z wytłumieniem i tunelami BR. Kablami i terminalem. Pomysł ze zwrotnicą Janbo to raczej nieporozumienie. Jeżeli już byś chciał jakąś tam montować to ALT-18. Jedyny mankament tych kolumn to to, że wyrównują się dopiero przy 10W mocy dostarczanej, poniżej, faktycznie potrafią zmieniać charakter muzyki.

Co do wzmacniacza... Taki on sobie.
    Alpine17
    Level 10  
    Nie ma więc sensu bawić się dalej z tym zestawem, zależy mi na jakości i szczegółowości dźwięku, teraz mam zagwostkę, mieszkam w bloku pokój 12m2 (zdjęcia pomieszczenia na dole) zastanawiam sie nad dobrej klasy zestawem stereo lub monitorami pasywnymi ze wzmacniaczem, aktywne odpadają, ze względu na sygnał z pc i tv, najlepszym rozwiązaniem pewnie byłyby wzmacniacz plus dwie kolumny podłogowe, niestety nie za bardzo mam jak je ustawić telewizor będzie wisiał na ścianie natomiast subwoofer mogę ewentualnie umieścić pod blatem, więc w przypadku mojego pokoju chyba lepszym rozwiązaniem będą monitory umieszczone na pólkach lub podwyższeniach.
    Na nowe nagłośnienie chciałbym wydać 3 tysiące max 4 tysiące złotych.

Zdjęcia nie są w pełni aktualne, nad blatem sa jeszcze stare kolumny, natomiast półki sa teraz zamocowane w połowie wysokości ścian, za kolumnami znajdują sie gąbki akustyczne.
    Wojtek(KeFir)
    Level 42  
    eee.... Pomieszczenie nie wytłumione, i prawie kwadrat.. czego ty się spodziewasz? Zdejmij te altusy na podłogę, miejsca masz aż nadto. rozwieś jakieś kilimy na ścianach. Wtedy można rozmawiać.
    Alpine17
    Level 10  
    Z Altusów i Radmora stanowczwo rezygnuję, miejsca nadto ? nie wydaje mi się.
    Wojtek(KeFir)
    Level 42  
    Jakbyś miał zastawione od podłogi do sufitu i 50cm przejścia po środku, to było by mało miejsca... . Sprawa wygląda tak, że wsadzisz kupę kasy w sprzęt, który i tak nie pokaże co potrafi.
    Alpine17
    Level 10  
    Dlatego wydaje mi się ze monitory byłyby wskazne, wątpię zeby Radmor i Altusy nawet dobrze przerobione i ustawione byly w stanie zagrac tak jak tego oczekuję, sprawa wygłuszenia pokoju nadal jest otwarta.
    SzokalML
    Level 36  
    Quote:
    aktywne odpadają, ze względu na sygnał z pc i tv

A to czemu, nie bardzo rozumiem? że potrzebujesz przełączać między jednym i drugim?

Zanim zmienisz kolumny i wzmacniacz, zacząłbym od zrezygnowania z dwóch kolumn i pozostania przy stereo, bo przy 4 kolumnach w takim ustawieniu masz mocno zaburzoną stereofonię.

za brak szczegółowości dźwięku, obok samej natury altusów odpowiadają również złe zwrotnice janbo (co się stalo z oryginalnymi?)
    Alpine17
    Level 10  
    Tak, potrzebuję przełączać między mixerem, pc i lcd, dlatego wydaje mi się że w przypadku aktywnych będzie to dość uciążliwe, dodatkowo chciałbym mieć możliwość podłączenia subwoofera.

Jeżeli chodzi o cztery kolumny faktycznie jest to bez sensu, kiedyś myślałem inaczej, oryginalne zwrotnice posiadam, znajomy polecił mi zwrotnice Janbo, spodziewałem się po nich lepszego efektu ale tak juz zostało.

Postanowilem ze Radmora i dwie kolumny podaruje siostrze.

Teraz nie mam za bardzo pojęcia co by lepiej zdało egzamin w przypadku mojego pokoju i wymagań które mam, wydaje mi sie ze monitory pasywne i wzmacniacz ale może sie mylę.
  • Helpful post
    SzokalML
    Level 36  
    Zamontuj z powrotem oryginalne zwrotnice, jeśli są sprawne. powinno to przynieść poprawę.
    Ponieważ pokój jest stosunkowo nieduży, wydaje mi się że lepiej zdadzą egzamin monitory na głośnikach 12-16 cm + wysokie, niż duże kolumny - jak te tonsile, które posiadasz.
    Arkadyo
    Level 31  
    Alpine17 wrote:

Postanowilem ze Radmora i dwie kolumny podaruje siostrze.

To chyba najlepsze wyjście. Jak szukasz czegoś na poziomie to ani ten radmor ani tym bardziej altusy 110 Ci tego nie dadzą. Monitory albo nieduże podłogówki to będzie to, ale nie łakom się na jakieś tesle czy nisko budżetowe stxy lepiej dołożyć i coś konkretnego. Sam niedawno stałem przed takim samym dylematem i wyglada to tak:
    Poniżej tego bym nie zszedł - dayton da 175 plus kopułka seasa chyba 27 tbfc/g ale niestety nie ma do tego zwrotki z jednym daytonem i musiałbyś robić pomiary albo kogos prosić.
    Podobnie cenowo wyjdzie tonsil 15/40/5 plus któraś vifa albo stx 15/100 akx i vifa. Osobiście obstawiam 15/40/5 tonsila. Troszkę drożej byłyby 18/130 akx z vifką i podobnie mtm na tonsilach 13/50/1 - niestety zostały wersje wyłącznie 12 Ω i potrzeba 2 na kolumne co przy cenie jaką krzyczy tonsil czyli 122 za sztuke to troche niefartowne :) ale na allegro są po 75 pln sztuka i jest do nich gotowa zwrotnica w połączeniu z kopułką morela. Jak ktoś bardziej celuje w tony średnie niż bas to te 13 tonsila są wyśmienite - to jest klasa kep'ów. Dalej w cenie tych dwóch tonsili masz wersje rs daytonów np 150 - niestety ani 150 ani wiekszej 180 (prawie 200 pln) nie słyszałem i nie potrafie powiedzieć na ile się opłaca w nie pchać. To tyle jeżeli chodzi o midbasy
    do 2 stówek.

Dodano po 13 [minuty]:

No w tym przedziale jest też pare konstrukcji z visatonem w170s - sporo basu ale średnica taka sobie i podobnie sds'y peerleesa.