Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

cyfrowy polsat - wina dekodera czy normalka?

terencjoo 15 Aug 2009 21:06 13745 25
    terencjoo
    Level 12  
    Działa wam normalnie Polsat Cyfrowy???
    Już od 2 tygodni codziennie nie wszystkie kanały działają (obraz jest czarny, brak video i audio) albo kanał się zacina, albo np. 2 sekundy jest potem pisze "szukam sygnału" potem znowu jest. Nie ma także reguły co do kanałów. Jednego dnia TVP SPORT działa normalnie, drugiego nie ma go wcale. Teraz aktualnie nie ma ESPN, TVP SPORT, 1, 2 TV4, kanałów muzycznych i dla dzieci, natomiast Polsaty się zacinają.
    Pytanie czy to wina dekodera dsb s305g? Bo w nim kondensatory siadają, bo zawsze po wyłączeniu zasilania no trzeba czekać z 5-6 godzin aż dioda załapie. Czy to po stronie Polsatu wina??? Po mojemu to po stronie Polsatu bo jednego dnia działa normalnie kanał drugiego dnia się zacina czy nie ma go wcale, ale no już burze dawno temu to tak sobie pomyślałem, że może to wina dekodera jednak wbrew pozorom.

PS: Właśnie wyłączyłem dekoder i włączyłem i są wszystkie kanały, tylko teraz co niektóre się zacinają, tam gdzie pasek siły sygnału jest na połowie. Tam gdzie jest więcej niż na połowie to działają normalnie. To zmieniam pytanie i moje pytanie brzmi czy ten słaby poziom siły sygnału jest spowodowany tym, że dekoder się psuje (tymi kondensatorami) czy absolutnie na poziom siły sygnału na pewno nie ma wpływu dekoder? Dodam tylko tyle, że zawsze było wszystko OK. Więc chyba dekoder trzeba wymienić...
    MoniTOX
    Level 27  
    Sprawdź najpierw przewód czy nie ma przebicia i jego łączność z anteną i dekoderem i czy antena jest dobrze ustawiona.
    Możesz też zrestartować dekoder.
    fuutro
    Level 43  
    Owszem, pogoda swoje robi ale nie tylko ty tak masz. Start dekodera rzędu 5-6 godzin to przegięcie, stare samsungi umiały się zawiesić ale 0,5-2godziny to była max ich wygłupów.
    dzac4
    Conditionally unlocked
    W tym modelu dekodera kondensatory nie padają tylko flesz.
    Na forum ogłaszał się taki magik co naprawia te modele ale mit o nim zaginoł.
    Powrót do ustawień fabrycznych powiniem pomóc a jak nic nie zmieni podepnij dekoder pod sprawną instalację to wtedy okaże się czy jest sprawny.
    karola44-81
    Level 27  
    Witam.
    Powszechne problemy jakie opisujesz sa przytaczane na bardzo wielu forach internetowych. Czytalem sporo na te tematy bo mam pod opieka 3 zestawy TNK. W wiekszosci przypadkow wine ponosi konwerter w antenie. Poprostu zaczyna szalec. Jego parametry nie trzymaja. Zdarza sie i tak, ze poprostu pewne kanaly nie sa dostepne. Moze przed twoja antena znajduje sie jakas galazka, lub inna zmieniajaca sie przeszkoda. Co moze powodowac krotkotrwale zaniki jakosci sygnalu. Najpierw sprawdz te pzypadlosci zanim zdecydujesz sie na naprawe/zamiane dekodera.

Dobrym pomyslem jest podlaczenie dekodera pod inna sprawnie dzialajaca instalacje antenowa. Lub na odwrot. Inny dzialajacy poprawnie dekoder do twojej anteny.
    To chyba jedyne rozsadne rozwiazanie , aby zdiagnozowac przyczyne.
    terencjoo
    Level 12  
    aha ok, czyli to jednak po mojej stronie coś nie działa a nie że u wszystkich ludzi w Polsce z winy Polsatu. Teraz np. w ogóle nie ma żadnego kanału. Będe kombinował. Dekodera nie mam drugiego skąd wziąć, ani nie mam możliwości tego podpiąć pod inną satelitę ale cośtam będę kombinował.
    dzac4
    Conditionally unlocked
    To czasem nie ruszj anteny!
    Już tu byli tacy.
    Sprawdź koncentryk,wtyczki na nim jak są zarobione(czu nie ma zwarcia),czy przed anteną nie ma jakiejś przeszkody(drzewa)tylko nie pisz o jakiś dźwigach bo też tu tacy pisali.
    Usterka może też być w konwerterze ale sam tego nie sprawdzisz bo już napisałeś że nie masz gdzie indziej sprawdzić dekodera.
    fajny5
    Level 16  
    Witam. Daj sobie spokój z tymi próbami, jest uwalony fllesz.Tylko serwis.
    terencjoo
    Level 12  
    a nie kondensatory? Bo długo trzeba czekać jak się z prądu wyłączy na zaświecenie się tej czerwonej diody. Gdzieś czytałem, że to dlatego, bo kondensatory na przetwornicy po wyłączeniu się rozładowały i po włączeniu się wolno ładują do takiego stanu aby można było załączyć pilotem dekoder.
    jurekN
    Level 22  
    Kolego dzac4 jeśli nie spotkałeś się z dźwigiem budowlanym a konkretnie z pracującym ramieniem który skutecznie zakłóca normalne anteny , ale jak ci wjedzie na kierunek anteny sat. to też ją zakłóci widocznie jeszcze mało w życiu widziałeś.
    telesat1
    Moderator on vacation ...
    Chyba że tym ramieniem przestawia jakiś wieżowiec przed tą "normalną" anteną.
    jurekN
    Level 22  
    Następny niedowiarek następowały silne odbicia szczególnie na paśmie UKF TV chodziło tu głównie o anteny zbiorcze , antenami zajmowałem się zawodowo przez 15 lat .
    telesat1
    Przeczytaj tytuł postu dowiarku. Temat jest SAT a nie naziemna tv.
    A i od kiedy pasmo tv jest na ukf chyba że coś 15 lat temu zmienili.
    jurekN
    Level 22  
    Sory przejęzyczenie chodzi o UHF ale życzę ci aby postawili ci taki dziwoląg z południowej strony w odległości około 40m to wtedy uwierzysz.
    telesat1
    Nie realne, mieszkam na wsi nie na budowie
    terencjoo
    Level 12  
    Widze, że się dyskusja rozgorzała, a powracając do tematu dekodera zanosi się go do punktu cyfrowego polsatu i co z nim robią oraz czy od ręki wymieniają tą pamięć flash? Czy po prostu zanosi się go, oni go biorą i sprzedają klientowi nowy? Jak tak to ile taki dekoder kosztuje oraz czy warto go kupić, czy zaraz nie siądzie znowu ta pamięć flash? Czy może zanosi się go i trzeba tydzień aż czekać na naprawę i jest się bez telewizji? Bo to na bank jest wina dekodera, bo zawsze było ok, a poza tym jak już pisałem trzeba z 6,7 godzin czekać po wyłączeniu zasilania na załączenie czerwonej diody. Więc pewnie pomimo, że się załancza to i tak nie działa do końca sprawnie dekoder i stąd takie jaja z odbiorem.
    lukashb
    Level 39  
    jurekN wrote:
    Kolego dzac4 jeśli nie spotkałeś się z dźwigiem budowlanym a konkretnie z pracującym ramieniem który skutecznie zakłóca normalne anteny , ale jak ci wjedzie na kierunek anteny sat. to też ją zakłóci widocznie jeszcze mało w życiu widziałeś.
    Ja bym jednak przychylał się do tego co mówi kolega jurekN jeżeli chodzi o przeszkody, może i byle ptaszki jak przelecą to nie zakłócą odbioru, nawet jak wpadną w wiązke, bo to zbyt szybko się dzieje, ale jak stanie metalowa konstrukcja i zasłoni wiązkę to nie ma siły by działało, dźwig to metalowa konstrukcja i fale się zatrzymają na niej zwłaszcza przy tej częstotliwości, choć i na to sa sposoby, antena w doł lub górę i może ominiemy ramię dźwigu. Pozdrawiam
    kajron
    Level 29  
    Quote:
    Pytanie czy to wina dekodera dsb s305g? Bo w nim kondensatory siadają, bo zawsze po wyłączeniu zasilania no trzeba czekać z 5-6 godzin aż dioda załapie.
    może to być spowodowane usterką przetwornicy jak i sztucznego dociążania jej przez elementy instalacji sat

Quote:
    a nie kondensatory? Bo długo trzeba czekać jak się z prądu wyłączy na zaświecenie się tej czerwonej diody. Gdzieś czytałem, że to dlatego, bo kondensatory na przetwornicy po wyłączeniu się rozładowały i po włączeniu się wolno ładują do takiego stanu aby można było załączyć pilotem dekoder.
    i tu masz racje po prostu wyschły

Co do poziomu sygnału moze być wiele czynników począwszy od ustawienia anteny po konwerter i otoczenie więc eliminacja
    dzac4
    Conditionally unlocked
    lukashb wrote:
    jurekN wrote:
    Ja bym jednak przychylał się do tego co mówi kolega jurekN jeżeli chodzi o przeszkody, może i byle ptaszki jak przelecą to nie zakłócą odbioru, nawet jak wpadną w wiązke, bo to zbyt szybko się dzieje, ale jak stanie metalowa konstrukcja i zasłoni wiązkę to nie ma siły by działało, dźwig to metalowa konstrukcja i fale się zatrzymają na niej zwłaszcza przy tej częstotliwości, choć i na to sa sposoby, antena w doł lub górę i może ominiemy ramię dźwigu. Pozdrawiam

Kol.poczytaj trochę potem pisz tema dotyczy czego innego a nie dzwigu!:D
    A po drugie to ten wyżej musiał mieć pecha jak mu dźwig postawili przed anteną.
    Wracając do tematu jeżeli to jest dekoder samsung i jest po gwarancji to kosz.Rozwiązać umowę(3-czny okres wypowiedzenia).
    A dalej sam decydujesz z kim podpisać lub nie podpisywać umowę.
    terencjoo
    Level 12  
    Wymieniłem dekoder i co prawda plus, że po wyłączeniu zasilania od razu się załancza:) ale niestety problem z zacinaniem się sygnału nadal jest. Czy możliwe że coś jest uszkodzone w antenie przy talerzu? Bo przed anteną są takie przeszkody jakie od 2-3 lat, a więc prawie nie ma przeszkód, a jako że przez 2-3 lata działały normalnie kanały, więc winę widze tylko po stronie że coś przy talerzu się uszkodziło, tylko jak sprawdzić co???
    dzac4
    Conditionally unlocked
    Podpiąć dekoder pod sprawną instalację.
    irek19
    Level 33  
    Jeśli wymieniłeś dekoder a problem pozostaje to na początek ustawienie anteny. Jeśli to nie pomoże, pozostaje jakość przewodu, konwerter. W najgorszym wypadku może coś z promiennikiem. W tedy cała micha do wymiany.
    slawko
    Level 11  
    W ostatnim czasie wymieniałem kilkanaście konwerterów z "dziwnymi" objawami (brak jednej z polaryzacji,o połowe niższy sygnał na którymś z zakresów,uszkodzone jedno wyj. w twinie......).Nowy konwerter single to niewielki wydatek 15-25zł a w 90% przypadków pomaga.
    Gorszym przypadkiem jest kiedy działa blisko radiolinia na 2,4GHz(ochrona-najczęściej) wtedy niestety tylko przewieszenie anteny w inne miejsce.
    kajron
    Level 29  
    Quote:
    Gorszym przypadkiem jest kiedy działa blisko radiolinia na 2,4GHz(ochrona-najczęściej) wtedy niestety tylko przewieszenie anteny w inne miejsce.
    Mam trochę sprzętu pracujących na 2.4 na terenie posesji i naprawdę nie zauważyłem jakiegoś wpływu
    slawko
    Level 11  
    Mam trochę sprzętu pracujących na 2.4 na terenie posesji i naprawdę nie zauważyłem jakiegoś wpływu
    Napsałem o radioliniach a nie o telefonikach dect czy jakiś senderach A-V , które nadają z małymi mocami.