Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wzmacniacz samochodowy DLS CA40 pali bezpieczniki

szczaw89 16 Sie 2009 07:10 4952 12
  • #1 16 Sie 2009 07:10
    szczaw89
    Poziom 11  

    Witam.
    Posiadam wzmacniacz DLS CA40 i od pewnego czasu pali bezpieczniki
    Uszkodzone są tranzystory od przetwornicy tj. FGP 50N06, wymieniłem je na P60NF06 ale bezpieczniki wciąż się palą. Wg. Was padło coś jeszcze, czy tranzystory które wlutowałem nie są odpowiednie?
    Z góry dziękuję za pomoc

    0 12
  • #2 16 Sie 2009 10:08
    101823
    Użytkownik usunął konto  
  • #3 16 Sie 2009 10:29
    szczaw89
    Poziom 11  

    A mógłbym zaznaczyć co wylutować aby odłączyć przetwornicę od końcówki?

    Zamieszczam zdjęcie
    Wzmacniacz samochodowy DLS CA40 pali bezpieczniki

    0
  • #4 16 Sie 2009 11:16
    101823
    Użytkownik usunął konto  
  • #5 16 Sie 2009 16:09
    djlj24
    Spec od car audio

    Usystematyzujmy bo nie wynika to jednoznacznie z treści czy bezpieczniki od razu ulegają przepaleniu po podłączeniu czy też wzmacniacz jakiś czas gra i wtedy przepala bezpieczniki. Jeżeli od razu ulegają uszkodzeniu to warto sprawdzić stan tranzystorów mocy bo może jedna para jest na zwarciu.

    0
  • #6 16 Sie 2009 19:30
    szczaw89
    Poziom 11  

    Dołączam zdjęcie od strony ścieżek (w miejscu zaznaczonym na czerwono była przepalona ścieżka)
    Wzmacniacz samochodowy DLS CA40 pali bezpieczniki


    Bezpieczniki palą się od razu.
    Po wylutowaniu wszystkich tranzystorów mocy bezpieczniki nadal się palą.

    Gdy zasilanie jest podłączone, a bezpieczniki wyciągnięte, ciągle świeci się dioda PROTECT

    0
  • #7 16 Sie 2009 20:46
    djlj24
    Spec od car audio

    Sprawdź diody prostownicze oraz diodę zabezpieczająca przed odwrotną polaryzacją (widzę, że pod czerwonym kablem jest taka).

    0
  • #8 17 Sie 2009 21:14
    szczaw89
    Poziom 11  

    Wzmacniacz samochodowy DLS CA40 pali bezpieczniki

    Sprawdziłem dwie diody zaznaczone na zdjęciu - są sprawne

    Pod czerwonym kablem nie ma diody (widać na załączonym teraz zdjęciu)

    0
  • #9 18 Sie 2009 13:25
    djlj24
    Spec od car audio

    Chodziło mi głównie o diody prostownicze (te podwójne w obudowie jak tranzystor) - do pomiaru musisz wylutować bo nie zmierzysz.

    0
  • #11 18 Sie 2009 19:50
    djlj24
    Spec od car audio

    Właśnie z poprzednich postów wynika, że właśnie w niej jest uszkodzenie - tranzystory kluczujące kolega wymienił a i diody prostujące napięcie to także część przetwornicy. Chyba, że ma jeszcze zwarcie na trafo ale to rzadki przypadek i raczej w DLS się nie powinno zrobić.

    0
  • #12 19 Sie 2009 19:17
    szczaw89
    Poziom 11  

    Przepraszam, że tak wolno odpowiadam, ale ciągle brak czasu.


    Zmierzyłem diody używając opcji do pomiaru diod. Wyglądają na sprawne.

    Dwie diody (FMG22S) mają wartość ok 338 między nóżkami 1->2 i 3->2 w odwrotną stronę nie ma przejścia. miedzy nóżkami 1<->3 także nie ma przejścia.

    Dwie kolejne (FMG22R) mają tak jak dwie pierwsze, ale przejścia w odwrotną stronę tj. wartość ok 338 między 2->1 i 2->3

    Tranzystory wymieniłem, ale nie jestem pewien czy są to odpowiednie zamienniki.

    0
  • #13 11 Lis 2009 11:47
    szczaw89
    Poziom 11  

    Witam. Wzmacniacz został naprawiony. Problemem był układ scalony znajdujący się w przetwornicy. Temat zamykam. Pozdrawiam

    0