Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault Laguna II 1.9DCI straciła moc.

cinekk2 16 Aug 2009 12:59 14712 13
NDN
    cinekk2
    Level 11  
    witam

mam lale II 1.9 dci 120KM i ostatnio w czasie jazdy nagle jakby stracila moc... nie chciala sie rozpedzac nawet po zredukowaniu biegu, dodatkowo zapalila sie pomaranczowa kontrolka "prostokat ze spirala". stanalem zgasilem silnik, po ponownym odpaleniu wszystko bylo ok przez jakies 10km i potem znow to samo... pozniej znowu odzyskal moc tak jakby nic sie nie dzialo. mechanik powiedzial ze to wina turbiny ale po podlaczeniu pod komputer wyszlo mu ze wszystko z nia jest ok, a byl blad z zaworem EGR. mechanik go wykasowal i jakis tydzien byla bajka. ale dzis znow w czasie jazdy na chwile "stracil moc" jednak po ok 10sek znow ja odzyskal a kontrolka sie nie zapalila! wogole samochod duzo ciezej chodzi na klimatronicu- czy to normalne? prosze o rady bo nie mam pojecia co sie moze dziac
    z gory dzieki za podpowiedzi
  • NDN
    ministerdobrejzabawy
    Level 11  
    To normalne, że dużo ciszej chodzi na zapiętym climatronicu bo wtedy spadają mu obroty pod wpływem obciążenia na biegu jałowym. A co do mocy to sprawdź jeszcze czy to nie problem z elektronicznym pedałem gazu - co prawda wtedy objaw jest taki, że przy równomiernej jeździe na moment obroty spadają i dopiero kiedy odpuścisz gaz i wciśniesz go ponownie auto zaskakuje normalnie. Poza tym są różne inne objawy ale tak, żeby trwało to aż 10 sekund to chyba nie ... niemniej jednak warto sprawdzić :)
    cinekk2
    Level 11  
    ok tylko jakk to sprawdzic? trzeba sie pod program podlaczac czy da rade samemu cos z tym zrobic?
  • NDN
    jaroslaw l.
    Level 14  
    a moze sie czynnik konczy do filterka czastek stalych i filterek z lekka zapchany
    Przemo9826
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Po pierwsze Renault nie ma płynu do filtra cząstek stałych, po drógie autor nie wspomina że takie coś ma jak filtr
    cinekk2
    Level 11  
    z tego co mo wiadomo to lala ma 2 filtry: powietrza i kabinowy. obydwa sa wymienione na nowe... jednak bardzo mi zalezy na tej mocy co sie moze dziac. jeszcze raz prosze o wszelkie podpowiedzi
    Przemo9826
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Zastanawia mnie tylko co to byl za mechanik skoro odczytał błąd egr a go nie prawdził, ten błąd bez przyczyny sie nie pojawił. Zalecam wyciagnac ten zawór wyczyscic umyc zamontować i przyuczyc, pozniej komputer jazda próbna i sprawdzic czy ten zawór jeszcze "żyje".

Dodano po 4 [minuty]:

Co do tego filtra to chodziło o filtr cząstek stałych to taki jakby dodatkowy katalizator ale nie zaprzątaj sobie tym glowy bo go napewno nie masz
    cinekk2
    Level 11  
    ok zrobie tak jak mowisz ale podstawowe pytanie: czy objawy spadku mocy moga byc zwiazane z EGRem czy jest to zupelnie inna przyczyna?
    kazzex
    Level 2  
    witam posiadam lale z 2002 i miałem dokładnie to samo przyczyną był zawor egr tylko nie teg gowny lecz na kolektorze ssacym z tyłu jest zaworek podcicnienia zwany tak samo egr w pewnym momecie jazdy puszczał i wyłaczał turbine mozna to łatwo sprawdzc zdejmij z niego głowny werzyk od podcisnienia i wepnij go na turbine problem sie skaczy koszt tego wserwisie to 180 zł nie proponuje kupowac urzywanego
    cinekk2
    Level 11  
    ok dzieki za wszystkie podpowiedzi ale mam juz problem z glowy- ten i wszystkie inne; poprostu ukradli mi lale...;( dzieki wszystkim za zainteresowanie tematem
    cinekk2
    Level 11  
    srebrny metalik kombi. zaje_bali mi ja spod bloku
    Werewolf
    Level 25  
    kazzex wrote:
    witam posiadam lale z 2002 i miałem dokładnie to samo przyczyną był zawor egr tylko nie teg gowny lecz na kolektorze ssacym z tyłu jest zaworek podcicnienia zwany tak samo egr w pewnym momecie jazdy puszczał i wyłaczał turbine mozna to łatwo sprawdzc zdejmij z niego głowny werzyk od podcisnienia i wepnij go na turbine problem sie skaczy koszt tego wserwisie to 180 zł nie proponuje kupowac urzywanego

Czemu nie proponujesz kupować używanego ? możesz to jakoś sprecyzować ?
    cinekk2
    Level 11  
    lala skradziona, zamykam temat, dzieki wszystkim za zainteresowanie