Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Gigabyte GA - 8I865P-G po spaleniu zasilacza

stachu121 16 Sie 2009 13:10 978 2
  • #1 16 Sie 2009 13:10
    stachu121
    Poziom 19  

    Witam.
    Dostałem dziś do naprawy komputer :
    CPU Intel Celeron D 2.53 GHz S478
    Płyta Gigabyte GA - 8I865P-G
    Ram 1024MB/400 MHz DDR oraz 512 MB/400 MHz obydwie firmy Kingston
    Dysk Samsung Spin Point 320 GB/16 MB cache S-ATA.
    Grafika Ati Radeon 9550 128 MB/128 bit.
    Zasilacz był jakiś Modecom 350W jednak jak właściciel opisuje jakieś dwa dni wcześniej komputer zaczął się okropnie zacinać aż wczoraj zaciął się i wyłączył i już się nie włączył.
    Po połączeniu zasilania i naciśnięciu Power na obudowie mrugała dioda od DVD i nic więcej się nie działo.
    Zdiagnozowałem wstępnie spalony zasilacz - podstawiłem inny, komputer ruszył, kręci wiatrakami, zczytuje DVD i niestety na tym kończy swoją pracę, pochodzi ok minutę i sam się wyłącza.
    Sprawdzałem procesor i grafikę - są sprawne, RAM też.
    Dysk jest nowy, jednak w tym wypadku gdyby to jego była wina pojawiłby się jakikolwiek obraz na monitorze a żaden się nie pojawia.
    Resetowałem pamięć CMOS, i dalej nic. W konfiguracji Procesor - płyta - RAM - Grafika dalej brak oznak życia, włączą się wiatraki, pochodzą ok minutę i się wyłącza. Płyta nie daje żadnych sygnałów dźwiękowych.
    Moja myśl jest taka że zasilacz jako że był marnej jakości w chwili gdy się spalił pociągnął za sobą płytę.
    Co mogę jeszcze zrobić oprócz oddać płytę o utylizacji?
    Za wszystkie sugestie bardzo dziękuję.

    Dodam że komputer jakieś 2 miesiące temu przeżył powódź - był kompletnie zalany - wody w pomieszczeniu było ok metr powyżej komputera. Jednak komputer dokładnie umyłem, wyczyściłem, i działał do ub. piątku.

    0 2
  • Pomocny post
    #2 16 Sie 2009 13:43
    iron64
    Spec Overclocking

    Płyta z procesorem i chłodzeniem tylko - czy speaker wydaje dźwięki jakieś?
    Chipsety mają normalną temperaturę?

    0
  • #3 16 Sie 2009 16:39
    stachu121
    Poziom 19  

    Bez grafiki nie wydaje żadnych dźwięków, bez ramów nie sprawdzałęm, raz jedną kość raz drugą sprawdzałęm bez efektów.
    Jedyne co zauważyłem to podwyższoną temperaturę procka w stosunkowo krótkim czasie, dość szybko się stosunkowo mocno nagrzał, a chipsetów temperatura jest ok.

    @EDIT
    Dziś sprawdziłem w konfiguracji sam procesor z chłodzeniem i płyta z głośniczkiem od biosu wyciągniete z obudowy:
    Dalej żadnych sygnałów, nawet w obawie że to głośniczek jest uszkodzony podstawiłem inny i też żadnych odgłosów, ani efektów, po minucie się wyłącza, zauważyłem, że procesor stosunkowo szybko się nagrzewa w tym okresie jednak sam procesor jest sprawny - sprawdzony w innym komputerze.
    Ma ktoś jakieś sugestie?
    Z góry za wszystkie dziękuję.

    0