Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Czym się różni 1.8 5V od 1.8 20V? - Audi A3

nemo666 16 Aug 2009 15:07 54659 16
    nemo666
    Level 21  
    Witam, chciałbym kupić owy samochód, ale zastanawia mnie to czym się różnią wyżej podane oznaczenia? Dodam, że moc silnika jest taka sama czyli 125 KM. Proszę o odpowiedź.
    arekadiusz
    Level 21  
    Te 5v 20v oznacza liczbe zaworow w tym pierwszym przypadku 5V bedzie oznaczalo ze ma 5 zaworow na cylinder w drugim przypadku 20v bedzie oznaczalo calkowita liczbe zaworow np. 4 cylindry x 5V =20V czyli przy 4 cylindrach jest to samo , a przy 5 cylindrach tym ze jeden samochod ma 4 a drugi 5 zaworow na cylinder 4Vx 5cyl.=20V
    polonez15
    Level 33  
    No to wytłumaczyłeś... Oba silniki mają po 20 zaworów, 5V ma turbo a 20V nie.
    mercedesik
    Level 26  
    Jako pracownik vw odradzam ten silnik dużo pali a i za żywy nie jest.
    arekadiusz
    Level 21  
    polonez15 wrote:
    No to wytłumaczyłeś... Oba silniki mają po 20 zaworów, 5V ma turbo a 20V nie.

http://en.wikipedia.org/wiki/Audi_A3
    Litera V oznacza Lliczbe zworow z ang. Valve
    Kiedy bedzie 1.8 20VT bedzie z turbo
    polonez15
    Level 33  
    Wiem co oznacza V w oznaczeniu, pomijając kolejność znaków, w takim razie wysnuwam z twojej opowieści, że 1.8 5V ma tylko 5 zaworów;] Poczytaj sobie na forach Audi itp. to się dowiesz co to za silnik.
    nemo666
    Level 21  
    A więc który będzie lepszy?
    mercedesik
    Level 26  
    To przecież te same silniki
    arekadiusz
    Level 21  
    Ten ktory ma przejechane mniej km na liczniku i jest w lepszym stanie

Ps. wlasnie tlumaczylem .
    ociz
    Moderator of Cars
    Wcale nie takie same, bo są 2 różne silniki 1.8 20V 125hp, jeden jest trwalszy drugi oszczędniejszy.
    arekadiusz
    Level 21  
    ociz wrote:
    Wcale nie takie same, bo są 2 różne silniki 1.8 20V 125hp, jeden jest trwalszy drugi oszczędniejszy.

Jezeli kolega napisal na samym poczatku ze oba auta ktore znalazl maja taka sama pojemnosc oraz moc i z opisu wynika ze obydwa maja te sama liczbe zaworow na cylinder to czym one moga sie roznic ?
    Nawet gdyby jeden z tych aut mial turbo a drugi nie roznily by sie moca co najmniej !
    mercedesik
    Level 26  
    Z tego co wiem to jeden ma plastikowy kolektor ssacy a drugi aluminiowy a reszta ta sama
    ociz
    Moderator of Cars
    Nie wielkie ale znaczące różnice są w konstrukcji głowicy i jak już kolega zauważył w układzie ssącym, po za tym wszystko takie samo jeśli chodzi o sam silnik.
    arekadiusz
    Level 21  
    Zmiany konstrukcujne w silniku nie maja nic w spolnego z tymi oznaczeniami 1.8 5V od 1.8 20V to jest to samo, niektore zmiany jak kolektor z materjalow kompozytowych jest to najczesciej z powodow czysto ekonomicznych , takze niektore zmiany konstrukcyjne w silnikach z roku na rok sa zmieniane czesto wykluczajac ich wczesniejsze bledy konstrukcyjne tym samym moga czyniac silnik trwalszym .
    mercedesik
    Level 26  
    Z moich spotkań z tym silnikiem to: dużo pali jak na 1.8 mało dynamiczny (jak 1.6), śmieszny "vanos" z łańcuchem gdzie wszystkie co robiłem było słychac, regulowana długośc kolektora ssacego i peknieta "gruszka" podciśnienia to częsty przypadek i do tego przepustnica.
    Chociaż trafiłem na taki z przebiegiem 520 tys i działał bez zarzutu.