Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Telefon swissvoice Avena 135 -Sygnał Zajętosci

rrafalek 16 Sie 2009 21:57 2546 4
  • #1 16 Sie 2009 21:57
    rrafalek
    Poziom 13  

    Witam Kolegów
    W telefonie Avena 135 po burzy mam cały czas sygnał zajętości .
    Po otwarciu bazy wszystkie elementy sa całe a płytka wygląda jak nowa.
    Co sprawdzić w pierwszej kolejnosci?
    Dziekuje za podpowiedz i pozdrawiam

    Link do fotki płyty identycznej ,ale nie mojej (moja wygląda jak dziewica):
    Telefon swissvoice Avena 135 -Sygnał Zajętosci

    0 4
  • #2 17 Sie 2009 11:10
    zybex
    Pomocny dla użytkowników

    W pierwszej kolejności tranzystory o oznaczeniach 2D i 1D. Na tym twoim (choć nie twoim) zdjęciu widać jeden uszkodzony.
    Telefon swissvoice Avena 135 -Sygnał Zajętosci
    Oczywiście uszkodzony tranzystor może wyglądać całkiem przyzwoicie.

    0
  • #3 17 Sie 2009 21:13
    rrafalek
    Poziom 13  

    Od tych tranzystorków zacząłem i są sprawne -przynajmniej tak pokazuje miernik. Na płycie nie ma zadnych sladów że cos sie działo .Wyglada jak nówka.
    Pozdrawiam

    0
  • #4 18 Sie 2009 17:47
    W.Wojtek
    Specjalista od telefonów

    Nie wierz miernikowi...
    Jak masz dużo czasu i nerwów to grzeb w tym .
    I tak potem wywalisz.
    Popatrz na Allegro i cos kup..

    0
  • #5 24 Sie 2009 16:49
    tomek2000
    Poziom 23  

    Też miałem z tym problem.
    Najpierw zajmował linię - pomogła wymiana tranzystorków Q7 i Q12.
    Potem jeszcze był problem z wybieraniem DTMF i brakiem sygnału z mikrofonu - konieczna była jeszcze wymiana Q4 i 2 rezystorków SMD bo zmieniły wartość.

    Rozrysowałem fragment schematu obwodu linii z zaznaczeniem uszkadzających się elementów + sprawdzone zamienniki.
    Schemat w załączniku.

    0