Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Syntezator YAMAHA PSR 630 nie działają niektóre klawisze

mielcar80 17 Aug 2009 10:51 7570 10
Renex
    mielcar80
    Level 10  
    Witam, mam problem, mianowicie od kilku tygodni zaczynają mi zamierać niektóre klawisze. Na początku jeszcze się czasami "odzywały", a teraz zamilkły na stałe. Jest to problem w różnych oktawach. Rozkręciłem go, podmieniłem gumki z różnych oktaw, dalej nie działały te same dźwięki, mało tego, przestały działać 2 kolejne klawisze, jak wróciłem do położenia gumek sprzed zamiany, dźwięki dalej nie działają. Jaki może być problem ? Proszę o pomoc. Dzięki.
  • Renex
    jersey69
    Level 34  
    Witam !

Niedawno przedstawiałem na forum prosty zestaw czynności , jaki można wykonać we własnym zakresie , w domowych warunkach . Jeżeli nie wymyłeś gum oraz płyty kontaktowej , to sama zamiana gum miejscami niczego nie zmieni , a może wręcz pogorszyć . IPA zakupisz w każdym sklepie elektronicznym . Nie używaj innych środków , gdyż możesz trwale uszkodzić gumy .

pozdrawiam
  • Renex
    Jabeko
    Level 19  
    wyczyść płytkę styków pod gumkami tym właśnie co radzi kolega powyżej.
    mielcar80
    Level 10  
    Ale jakim IPA ? BO są różne
    jersey69
    Level 34  
    Uniwersalny do czyszczenia elektroniki czyli Cleanser .
    mielcar80
    Level 10  
    Coś mnie podkusiło, rozkręciłem, przedmuchałem i jeszcze gorzej, kolejny klawisz nie działa. Jutro podjadę po ten płyn IPA :/.
    Nie mam pojęcia co to będzie, jak IPA nie pomoże.
    mielcar80
    Level 10  
    Dziś kupiłem IPA, przeczyściłem gumki i płytkę, dwa klawisze w dolnej oktawie zaczęły działać, ale górne dalej nie działają .... ;/
    Co jeszcze tam może być?
    jersey69
    Level 34  
    Teraz zamień miejscami gumę felernej oktawy z jakąkolwiek inną , działającą . Zakładam oczywiście, że gumę umyłeś , a nie tylko przetarłeś mokrym wacikiem .
    mielcar80
    Level 10  
    Tak, gumy umyłem, zamieniałem je z różnych oktaw, a i tak nie działają te same klawisze, więc problem chyba nie tkwi w gumach?
    chaka
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Weź kawałek folii aluminiowej i spróbuj przy rozebranym klawiszu zewrzeć szybkim ruchem najpierw górny potem dolny styk klawisza który nie działał. Jeśli zadziała, to do wymiany masz gumkę. Pewnie nie muszę mówić gdzie są do dostania. Jeżeli nie zadziała, to miernikiem musisz sprawdzić czy ścieżka nie jest pęknięta. Jeśli ścieżki są ok, to do wymiany masz dekoder klawiatury. Pisz na PW w sprawie części.
    mielcar80
    Level 10  
    Sprawdziłem folią płytki, nie działają te klawisze. To chyba wina tych płytek, jak one się nazywają? Można je zmienić ? I gdzie dostać?