Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Straciłem hamulce-VW Passat

abruzi 17 Aug 2009 18:30 6207 16
Wago
    abruzi
    Level 10  
    Witam
    Po 200km jazdy podczas wyprzedzania depnalem po hamulcach bo TIR zajechal mi droge (bydlak) i okazalo sie ze hamulce są słabiutkie, ale udało mi sie schowac. Auto od 3 miesiecy używane było sporadycznie. Po dłuzszym postoju podczas wyruszania zawsze był mocny huk z okolic tylnych kół. Teraz są słabe, jak wciskam do końca to pedał robi się miekki i nie hamuje, jak pulsacyjnie naciskam to jest ok. Co prawdopodobnie się zepsuło? Płyn w zbiorniczku jest w normie. Auto to Passat b4 kombi.
  • Wago
    abruzi
    Level 10  
    40min temu wróciłem do domu. Nic nie odpowietrzałem. Stawiasz za zapowietrzone hamulce? hmm dobrze by było gdyby tylko to...
    wopor
    Level 32  
    witam, ile wiosen ma ten pasacik, moze przewód gumowy robi balonik sobie, kiedy robiłes przegląd hamulców?, POWODZENIA
  • Wago
    dugi.1985
    Level 20  
    spuść z każdego zacisku po trochę płynu i dolej nowego a po tym odpowietrz je. jak to nic nie da to serwo.

Moderated By robokop:

Ostrzeżenie za pisanie bzdur i wypowiadanie się w tematach o których nie ma się pojęcia - powiedz kolego, co może mieć serwo do miękkiego pedału i braku hamulców ???

User removed account
    User removed account  
    marek1977
    Level 33  
    Jak samochód długo stoi to normalne że hamulce się skleja i przy pierwszym ruszeniu następuje zerwanie klocków od tarcz.
    W jakim stanie sa tarcze i klocki obu osi? bo podejrzewam że tam jest jedna wielka korozja i hamulce może trzymają w 50%
    A zapowietrzyc to się mial od czego?

Moderated By robokop:

??? A jak to się ma to miękkiego pedału ?

robokop
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Po pierwsze - rozebrać tylne koła, łożyska , szczęki i cylinderki do wymiany. W dalszej kolejności do przejrzenia stan przewodów elastycznych , wymiana płynu i odpowietrzenie hamulców.
    marek1977
    Level 33  
    marek1977 wrote:
    Jak samochód długo stoi to normalne że hamulce się skleja i przy pierwszym ruszeniu następuje zerwanie klocków od tarcz.
    W jakim stanie sa tarcze i klocki obu osi? bo podejrzewam że tam jest jedna wielka korozja i hamulce może trzymają w 50%
    A zapowietrzyc to się mial od czego?

robokop wrote:
    ??? A jak to się ma to miękkiego pedału ?

A tak sie ma że jak hamulce są skorodowane to pedał będzie miękki.

A poza tym ktoś tam kiedyś zmieniał plyn hamulcowy czy tam już jest woda z domieszką płynu?
    artis666
    Level 26  
    robokop wrote:
    Po pierwsze[...] szczęki i cylinderki do wymiany. W dalszej kolejności do przejrzenia stan przewodów elastycznych

Szczęki ? A jak to się ma do miękkiego pedału ? Cylinderki owszem, ale jeszcze wcześniej proponował bym przejrzeć instalację od pompy aż po cylinderki, potem wymiana. Przypominam, że stan hamulców jest bardzo ważny i zły może prowadzić do tragedii. Zrób z tym do porządku!!!

Pozdrawiam
    ociz
    Moderator of Cars
    Zanim zabierzesz się za wymianę łożysk zmierz średnicę bębnów, jeśli przekroczy choćby minimalnie 231mm to bębny na złom.
    abruzi
    Level 10  
    Dzisiaj jadę naprawić te moje hamulce...
    mczapski
    Level 39  
    Panowie sobie dyskutujecie a pytający przez trzy miesiące nie za bardzo zainteresował się tym co mu czyni hałas. I teraz zamiast zakasać rękawy i zajrzeć do układu hamulcowego woli usiąść przy klawiaturze. A nuż ktoś naprawi drogą połączenia sieciowego. Niestety kolega musi przyjąć do wiadomości, że należy zabrać się za solidny przegląd i naprawę układu. Jeśli kolega nie potrafi sam to oczywiście konieczna interwencja mechanika. Czekanie na wypadek to niezbyt dobra metoda działania.
    A tam może być wszystko marne. Tarcze, klocki, bębny, szczęki, przewody, płyn, serwo(chyba mniej prawdopodobne), pompa hamulcowa. Ano przyjmuję do wiadomości, ale ja pierwsze kroki skierowałbym po narzędzia i podnośnik a nie do komputera.
    abruzi
    Level 10  
    A szanowny Pan kolega niech przyjmie do wiadomości że nie było mnie w Polsce przez ten okres czasu. Dziękuje wszystkim za pomoc i zainteresowanie. Gdy wszystko będzie naprawione napisze co i jak. Pozdrawiam
    abruzi
    Level 10  
    Główną przyczyną takiego zachowania był uszkodzony cylinderek w prawym tylnym kole. Do tego doszła wymiana szczęk hamulcowych tył. Całkowity koszt z robocizną to 210zł. Dziękuje i pozdrawiam.
    robokop
    VIP Meritorious for electroda.pl
    artis666 wrote:

Szczęki ? A jak to się ma do miękkiego pedału ? Cylinderki owszem,

Tak to, jak Ci się kiedyś okładziny rozkleją, to zobaczysz efekt.