Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Podział partycji - zmiana rozszerzonej na podstawową.

Vandral 18 Aug 2009 17:27 10169 11
    Vandral
    Level 11  
    Podział partycji - zmiana rozszerzonej na podstawową.

Chciałbym na dysku 1 połączyć partycje 97GB i 86GB, jednak nie mogę tego uczynić, gdyż partycja 97 należy do obszaru rozszerzonego razem z partycją C:; będącą moją partycją systemową.
    Jest jakiś sposób na odłączenie partycji 97 od partycji rozszerzonej bez konieczności formatowania C:?

Mam nadzieję, że zbytnio nie zamotałem. Pozdrawiam.
    Anonymous
    Anonymous  
    Matuzalem
    Level 43  
    Być możliwe to jest. Teoretycznie nawet narzędziem wbudowanym w Vistę, z poziomu zarządzania dyskami (zmniejszenie rozszerzonej, a potem złączenie wolnego obszaru z podstawową).
    Tyle tylko, że jeżeli ta opcja nie wypali to schody polegają na kłopocie z doborem programu dającego gwarancję powodzenia, bo z działaniem tego typu aplikacji do zarządzania są pod Vista kłopoty (na pewno radzą sobie z tym nowsze produkty Acronisa - płatne - a inne już nie całkiem się sprawdzają).
    artaa
    Level 43  
    Jeśli masz Backup to się uda nawet narzędziami Visty, jak nie ...:D
    WKlich
    Level 11  
    Proponuję zrobić Backup partycji systemowej np. Acronis"em, potem pousuwać wszystko, podzielić od nowa dysk tak jak chcesz i przywrócić partycję. Całość powinna zająć ok godziny.
    Vandral
    Level 11  
    @Matuzalem
    No niestety problem jest taki, że po zmniejszeniu partycji rozszerzonej wolny obszar również się w niej znajduje, przez co nie mogę go złączyć z podstawową. Chyba, że nie do końca coś zrozumiałem.

A co z opcją dysku zainstalowanego? Nie mógłbym przypadkiem podpiąć całej partycji pod folder tej podstawowej?
    Pojęcie słownikowe Instrukcja

Używam narzędzia pod Windowsem 7, Gparted obecnie nie chce mi się odpalić, a nie mam sił z nim kombinować, więc postarajmy się zostać przy tym wbudowanym.

@WKlich, szczerze to trochę obawiam się tego wyjścia z racji niedoświadczenia w tej kwestii, ale powoli zaczynam o tym myśleć. ;)
    Gelip
    Level 34  
    Zamiast odłączać 97 od rozszerzonej zrób lepiej tak:

1. Zwiększ partycję rozszerzoną o 86,40 GB
    2. Zwiększ dysk logiczny 97,65 GB wykorzystując całą dostępną przestrzeń partycji rozszerzonej

Teraz będziesz miał na dysku 1:

D: 14 GB | C: 34 GB | chyba G lub H jeśli masz CD-ROM reszta czyli 97 + 86 GB

P.S. W ogóle to masz jakoś pomieszane te dyski. Powinno być:

Dysk 0 - C system i D reszta
    Dysk 1 - E, F i G
    Vandral
    Level 11  
    Gelip wrote:

1. Zwiększ partycję rozszerzoną o 86,40 GB

W jaki sposób? Przecież w tym leży cały problem, że nie mogę partycji rozszerzonej rozszerzyć o obszar z partycji podstawowej ani w drugą stronę...

Mój wcześniejszy układ był taki:
    Dysk 0 C: ~35GB Win7, D: ~15GB WinXP, E: ~100GB, F: ~100GB
    Teraz doszedł mi Dysk 1, może przez to wydaje ci się, że było coś pomieszane.
    Gelip
    Level 34  
    Przecież te 86 GB to obszar nie przydzielony do żadnej partycji więc nie należy do partycji podstawowej a do tego jest na końcu dysku więc można go sobie dowolnie wykorzystać. Jeśli dyski są faktycznie w takiej kolejności jak na zdjęciu czyli najpierw D, później C i na końcu obszar nieprzydzielony to powinno się dać zrobić tak jak piszę.
    Matuzalem
    Level 43  
    Vandral wrote:
    @Matuzalem
    No niestety problem jest taki, że po zmniejszeniu partycji rozszerzonej wolny obszar również się w niej znajduje, przez co nie mogę go złączyć z podstawową. Chyba, że nie do końca coś zrozumiałem.

No to jest nas dwóch, tych którzy nie rozumieją. skoro bowiem napisałeś "po zmniejszeniu partycji rozszerzonej", a potem o wolnym obszarze w niej to znaczy, że chyba jednak jej nie zmniejszyłeś, a dokonałeś tylko manipulacji przestrzenią w jej wnętrzu.
    Nie podejmuję się zgadywać czy wbudowany partycjoner da radę bez bólu, ale - przynajmniej teoretycznie powinien. Może wygodniej, bo krok po kroku, byłoby użyć nie trybu graficznego, a diskpart-a z cmd? - http://www.mydigitallife.info/2007/09/26/usin...lternative-in-windows-vista-2000-2003-and-xp/
    piter3
    Level 15  
    Straszne się zamieszanie w tym temacie zrobiło.
    To co piszesz jest jak najardziej możliwe i nie jest żadnym problemem dla specjalistycznych programów takich jak już wyżej wymieniany Acronis czy Partition Magic.
    Są to jednak programy płatne.
    Jeśli chodzi o pozostałe alternatywne to będzię to dla nich duże wyzwanei i może skończyć się utratą danych.
    Nie polecam eksperymentować - stracisz dużo czasu a w przypadku błedu również dane.
    Jesli nie chcesz kupować drogiego oprogramowania to skopiuj dane, podziel to tak jak powinno być i wgraj dane na nowo.
    Vandral
    Level 11  
    Ok, problem rozwiązany, udało mi się odpalić GParted, który sobie z tym poradził bez zająknięcia. Wybaczcie za cały zachód.

Eh, cała rzecz była w tym, że narzędzie od visty/win7 jest nadal trochę ułomne i funkcja łączenia partycji rozszerzonej z obszarem znajdującym się poza nią jest po prostu nieaktywne.
    W każdym razie, dysk jest prawidłowo podzielony, a system nadal stoi, dzięki.

Temat zamykam.