Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Berlingo -sterownik zamka centralnego raz jeszcze

irekxx 19 Sie 2009 08:25 2366 5
  • #1 19 Sie 2009 08:25
    irekxx
    Poziom 10  

    Witam
    Problem był już poruszany tutaj: Link, dzięki czemu wymienilem w swoim aucie sterownik CZ na MINI-STER PLUS firmy AMT.
    Zamki ryglują się, kierunkowskazy sygnalizują działanie i właściwie jest ok.
    W nowym sterowniku jest dioda LED, która miga po zamknięciu i zaryglowaniu drzwi - powinna przestać migać po ich odryglowaniu i otwarciu. U mnie miga nadal, co dosyć przeszkadza w czasie jazdy.
    Podejrzewam, ze to kwestia nie podłączenia przeze mnie do sterownika przewodu z wyłącznika drzwi ( sterownik ma takie wyjście).
    Problem w tym, że nie wiem, czy taki przewód muszę sam wyprowadzić, czy też jest on we wiązce dochodzącej do sterownika.
    Porównując przewody wymienione w temacie którego link zamieściłem u mnie sa dwa przewody, które są
    niezidentyfikowane i nie ma ich na żadnym schemacie z tym problemem powiązanym.
    Oznaczenie tych przewodów to: 6298 (zielony) i 6289 ( fioletowy kolor izolacji).
    Czy ktoś wie, od czego są te kabelki?
    Moje Berlingo to 1,9D multispace z 1997 roku.
    Pozdrawiam.

    0 5
  • #2 19 Sie 2009 09:18
    766630
    Użytkownik usunął konto  
  • #3 19 Sie 2009 09:46
    irekxx
    Poziom 10  

    Dziękuję Georges.
    Oczywiście jest mowa o odbiorniku w.cz. od pilota - mój błąd w określeniu za co przepraszam.
    Zatem czy do nowego odbiornika mam podłączyć przewód z wyłącznika drzwi? Bo - jak rozumiem - przewody 6298 i 6289 są mi niepotrzebne, tym bardziej, ze auto nie ma niczego takiego jak klawiatury immocode. Nie mniej do "starego" odbiornika Valeo były one podłączone.
    O ile możesz bardzo Ciebie proszę o "łopatologiczną" instrukcję załatwienia problemu migającej diody LED.
    Ostatecznie mogę ją odciąć.... :-)
    Pozdrawiam.

    0
  • Pomocny post
    #4 19 Sie 2009 13:38
    766630
    Użytkownik usunął konto  
  • #5 20 Sie 2009 10:39
    irekxx
    Poziom 10  

    Dziękuję. Po podłączeniu do odbiornika w.cz. przewodu 6298
    (jednak masa z wyłącznika drzwi )wszystko działa jak należy i problem migającego LED został rozwiązany.

    0
  • #6 20 Sie 2009 10:48
    766630
    Użytkownik usunął konto