Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Centrala VTS,duże opory w kanalach wentylacyjnych

19 Sie 2009 12:23 5143 12
  • Poziom 25  
    Mam do rozwiązania problem związany z centralą VTS.

    Automatyka po minucie pracy wyłącza całość.

    Wentylowane pomieszczenie znajduje się na parterze kilkupiętrowego biurowca ,centrale umieszczone są pod sufitem podwieszanym tego pomieszczenia.

    Silniki wyciągu i nawiewu są jednofazowe ,mocy 600W , zabezpieczone termistorem na wypadek wzrostu temperatury.
    Silniki te mają dwa proste regulatory prędkości -fazowe na jednym tyrystorze.Regulacja obrotów przez zmianę oporności potencjometru.

    I właśnie przyczyną wyłączania były owe silniki i wzrost temperatury.

    Okazała się ,że gdy silniki przy załączaniu mają zmniejszoną prędkość o polowe to nie są wstanie pokonać oporów i zadziała wówczas zabezpieczenie termiczne.

    Problem chcę rozwiązać przez zastosowanie czasówki i przekaźnika ,który po włączeniu centrali ustawiał by szybkość silników ma max ,a po pewnym czasie ustalał by prędkość na odpowiednim poziomie w zależności od potrzeb komfortu i nastaw na potencjometrze.

    Problem w sumie rozwiązałem interesuje mnie czy mieliście podobne problemy i czy przedstawione rozwiązanie jest optymalne?.

    Brakuje mi informacji czy wcześniej centrala pracowała prawidłowo.

    W końcu została wykonana na podstawie projektu wentylacji.

    Dlaczego pojawiły się problemy z grzaniem silników????
    Jakie przyczyny są wzrostu oporów. Filtry oczywiście wymieniem ,a całość testowałem bez nich.

    Budynek jest kilku letni,stan kanałów oceniam na dobry.


    Popraw post.Pisz z zastosowaniem polskich znaków diakrytycznych.
    [mod.serwisant73]
  • Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
  • Poziom 27  
    Witam

    Winy w filtrach nie ma co szukać im bardziej zapchane filtry tym wentylatorom ( silnikom ) łatwiej. Sprawdziłbym czy wentylatory się swobodnie i lekko obracają, może się już zacierają. Jeśli są to silniki z kondensatorem rozruchowym być może właśnie te kondensatory są uszkodzone. Same regulatory też mogą być uszkodzone ...
    Tak więc przyczyn może być kilka, trzeba poszczególne wykluczyć by znaleźć tą autentyczną.
    Należy pamiętać że te silniki są chłodzone pędem powietrza które same wytwarzają, ograniczając im obroty ograniczamy chłodzenie, przy regulatorach tyrystorowych ( a raczej triakowych ) ograniczamy obroty ale prąd pobierany przez silnik nie koniecznie jest proporcjonalnie mniejszy, powoduje to grzanie się silników a przez to wcześniejsze zużycie łożysk ...
  • Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
  • Poziom 10  
    Ten problem jest od początku central VS10 - wina leży po stronie silników - w tym momencie musisz wymienić łożyska w silniku. W dwie godziny się wyrobisz, a za drugim razem jeszcze szybciej.

    Acha tam w zasadzie siada jedno łożysko, ale teraz nie pamiętam które - zawsze wymieniałem 2.
  • Poziom 25  
    Stan kondensatorów i opory obrotów silników sprawdziłem na samym początku.

    Dziękuje za przypomnienie na zwrócenie uwagi na stan łożysk.
    Niestety wymontowanie silników nie jest tak proste .
    Na górze centrali są zamontowane kanały i aby zdemontować silniki trzeba usuną je.Brak dostępu do śrub mocujących silniki do obudowy.

    Nie wiem czy prawidłowo określiłem problem.

    Okazuje się ,że załącza się także ogrzewanie pomimo prawidłowych nastaw na regulatorze temperatury.

    Być może to jest przyczyną wyłączania, lub tych przyczyn jest kilka.

    Z całą pewnością muszę przejrzeć stan połączeń elektrycznych na zaciskach ,bo niepokojąco zauważyłem że przewody wysuwają się z nich. Śruby słabo są poprzykręcane.

    Nie wiem czy czujnik temperatury prawidłowo działa,
    Jest tam pt1000.
    Nie sprawdziłem jeszcze jaką powinien mieć oporność w temperaturze 26 C.
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Pt 1000 przy 26 stopniach powinien mieć 1101 ohm.A zawór trojdrogowy jest odpowiednio podłączony i zainstalowany?
  • Poziom 25  
    Zrobiłem szybki pomiar i tyle gdzieś mi wychodziło(1090 oma) ,niestety było to za szybko teraz niestety nie powtórzę tego ,dopiero w poniedziałek.

    Na regulatorze temperatury miałem temperaturę mierzoną 26 -27 °C ,co było zgodne z prawdą.
    Temperatura załączania grzania ustawiona była na 20°C.

    Po tym jak zauważyłem ,że załącz się mi ogrzewanie zmniejszyłem do 16°C.

    Wcześniej załączył się alarm przeciwpożarowy,dobrze że przy mnie, dzięki temu mam więcej informacji.


    Aby wyeliminować przypadkowe załączanie grzania bo z takim mam do czynienia, wyłączyłem możliwość podawania napięcia na grzałki.

    Wody lodowej nie ma,wiec brak 3-zaworu.

    Funkcje chłodzenia przejmują dwa splity ,załączane ręcznie.
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Sprawdz jeszcze termostat grzałek ale pewnie będzie ok.W HMI w funkcjach zaawansowanych należało by sprawdzić wartości PID.A najlepiej było by podpiąć się z laptopem.Trzeba jednak dysponować oprogramowaniem Scope.
  • Poziom 27  
    A może wystarczy zobaczyć jaka jest ustawiona najniższa temperatura w kanale? Jeśli ktoś ją ustawił za wysoko to może się okazać że automatyka nie dopuszcza do za niskiej temperatury i włącza grzanie, mimo że temperatura w pomieszczeniach jest wyższa niż zadana.
    Może lepiej jest zastosować regulator transformatorowy? Na pewno kultura pracy silnika by się poprawiła.
    Może spróbuj podłączyć oba silniki szeregowo bez regulatorów ;)...A nuż widelec efekt będzie zadowalający :)

    A jeszcze jedna ważna sprawa skoro masz nagrzewnicę elektryczną to na pewno masz presostat który kontroluje spręż wentylatorów a przynajmniej wentylatora nawiewu...
    Po pierwsze zbyt niskie obroty wentylatora nie powodują odpowiedniego sprężu powietrza co automatyka uznaje za awarię silnika i się wyłącza...
    Po drugie przy zbyt słabym przepływie powietrza następuje przegrzanie nagrzewnicy która nie jest dostatecznie wychładzana...
    Z ograniczaniem wydajności w centralach z nagrzewnicą elektryczną byłbym ostrożny ...
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Dla jasności:jaka jest temperatura zadana i jaki czujnik jest wiodącym-pomieszczeniowy czy nawiew?
  • Poziom 27  
    A może wystarczy zobaczyć jaka jest ustawiona najniższa temperatura w kanale? Jeśli ktoś ją ustawił za wysoko to może się okazać że automatyka nie dopuszcza do za niskiej temperatury i włącza grzanie, mimo że temperatura w pomieszczeniach jest wyższa niż zadana.
    Może lepiej jest zastosować regulator transformatorowy? Na pewno kultura pracy silnika by się poprawiła.
    Może spróbuj podłączyć oba silniki szeregowo bez regulatorów Wink...A nuż widelec efekt będzie zadowalający Smile

    A jeszcze jedna ważna sprawa skoro masz nagrzewnicę elektryczną to na pewno masz presostat który kontroluje spręż wentylatorów a przynajmniej wentylatora nawiewu...
    Po pierwsze zbyt niskie obroty wentylatora nie powodują odpowiedniego sprężu powietrza co automatyka uznaje za awarię silnika i się wyłącza...
    Po drugie przy zbyt słabym przepływie powietrza następuje przegrzanie nagrzewnicy która nie jest dostatecznie wychładzana...
    Z ograniczaniem wydajności w centralach z nagrzewnicą elektryczną byłbym ostrożny ...

    serwisant73 napisał:
    Dla jasności:jaka jest temperatura zadana i jaki czujnik jest wiodącym-pomieszczeniowy czy nawiew?


    Dobre pytanie :) Klima wieje na pomieszczeniówkę a centrala chce grzać ;)
    A może jest czujnik na wywiewie i to on jest ustawiony jako wiodący ?
    Jeśli jest czujnik temperatury zewnętrznej można ustawić blokadę nagrzewnicy...
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Gdybyś miał dostęp do DTR tej centrali i podał z jakiej aplikacji pracuje sterownica,to problem by się szybko rozwiązał.
  • Poziom 25  
    Dziękuje Kolegą za ważne sugestie, myślę że problem się rozwiązał.

    Wydaje się ,że przyczyną awarii jest niepoprawna praca regulatora temperatury. Regulator ten wskazuje poprawnie temperaturę w
    kanale na wylocie ,która jest temp. wiodącą ,brak innych czujników.
    Poprawnie wskazywał też temperaturę zadaną.
    Tylko czasami coś mu odbijało i załączał ogrzewanie w nieodpowiednich momentach.

    Właśnie to załączanie powodował pojawianie się stanów awaryjnych,które skutkowało wyłączaniem centrali.

    Sygnał z tego sterownika sterował PeLCekiem.
    Po zablokowaniu tego wyjścia i po założeniu zwory (czyli po zablokowaniu załączania grzania) centrala pracuje prawidłowo.


    Pozostaje rozwiązanie problemu samego sterownika.Jest to sterownik
    honeywella ,już nie produkowany.Zatem ściągnięcie go jest dość kłopotliwe nie mówiąc o cenie ,która jest astronomiczna.

    Wydaje się,że pozostaje złożenie takiego sterownika z dostępnych elementów ,czyli z programatora czasowego i regulatora temperatury lub naprawa starego nie wiem tylko czy akurat to ma większy sens .

    Czekam na inwestora,który wypowie się w tym temacie.

    Szkoda tylko ,że nie udało się mi zamieścić schematu , przynajmniej byłaby sobotnio niedzielna rozrywka.:D:D
  • Poziom 10  
    Witam
    Błąd jeśli masz tylko jeden czujnik przy centrali z elektryczną nagrzewnicą to musi być to czujnik na nawiewie
    Pozdrawiam