Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

PRoblem AThlony 2000 XP i płyty SOltek i Gigabyte

Ostry 25 Gru 2002 12:45 1864 18
  • #1 25 Gru 2002 12:45
    Ostry
    Poziom 10  

    Przedmiotem problemu są:

    Athlon XP 2000+ (0.18 mikrona - Palomino) sztuk 2
    Płyta Soltek 75DRV4 sztuk 1
    Płyta Gigabyte GA-7vaxp

    Problem:

    Obie płyty w roznych konfiguracjach (zasilacze mocne) nie rozpoznaja poprawinie procesora. tzn. Problem zaczynaja sie przy ustawieniu magistrali na 133 Mhz w obu przypadkach nastepuja zwisy (po wejsciu do biosu lub w kilka chwil potem). Soltek chodzi na 120 Mhz (12.5x = 1500), Gigabyte tylko na 100 (12.5x = 1250).

    Czekam na Pomoc... taki sprzet sie marnuje :(((

    0 18
  • #2 25 Gru 2002 14:51
    Daniel Kociniewski
    Poziom 16  

    Miałem kiedyś takie problemy na płycie ECS, wchodził do biosa i robił zwis, resetowałem BIOSA parokrotnie i problem znikł sam nie wiedząc czemu na płytach SOLTEKA czy Gigabyte tego nie miałem

    0
  • #3 25 Gru 2002 15:40
    LEM
    Poziom 33  

    Nic nie napisałeś o pamięciach, które pracują w tej konfiguracji. Więc napisz jakie pamięci stosujesz, bo może one są powodem twoich kłopotów- jak ustawisz popraną wartość proca to pamięci mogą nie wyrabiać i następuje zwis. Ale to tylko teoria 8)

    0
  • #4 25 Gru 2002 18:06
    Ostry
    Poziom 10  

    Samsung DDR 512 MB (tcb3) - raczej nie wina pamieci byly na tescie segmentacji

    0
  • #5 26 Gru 2002 11:51
    Pawel Zalecki
    Poziom 14  

    Ja mam dokladnie taka sama plyte Solteka pod Athlonem Xp 1700+. Odpalalem na nim Athlona Xp 2000+ i nie bylo zadnych problemow. Jesli sa tego rodzaju problemy to, moze cos jest nie tak ustawione w biosie? Daj ustawienia standardowe + tam gdzie sie da wlacza automat. Warto takze sprawdzic na innej pamieci. U mnie 2000+ chodzil bez problemow, a 1700+ dziala stabilnie nawet po podkreceniu FSB do 150 (bez zmiany napiecia procka) co daje mi odpowiednik athlona XP 2000+

    0
  • #6 14 Sty 2003 20:50
    wojtas
    Poziom 15  

    Probowales moze aktualizacji BIOSa ? Moze procek jest ukruszony na rdzeniu? Dziala on na innych plytach stabilnie ?

    0
  • #7 14 Sty 2003 21:04
    stebx
    Poziom 17  

    Spróbuj pożyczyć lepsze pamięci, szajsungi nie wyrabiają przy 133 MHz

    0
  • #8 15 Sty 2003 06:10
    deliberabundus
    Poziom 23  

    W Sloteku, 75DRV5jak go pierwszy raz dostałem w łapy i zdarem naklejki nie czytając ich :oops:, to zapomniałem ustawić zworkami na płycie magistrali 133 tak jak zaleca producent (standardowo jest to 100). Gdy zapuszczałem mu RedStorm'a wieszał się właśnie w okolicach 115-120MHz. Prawdopodobnie u ciebie jest podobnie. Nie wiem jak w przypadku Gigabyte, ale zdaje się, ze też trzeba przestawiać.

    A poza tym uważam pamieci DDR Samsung'a za jedne z lepszych na rynku. :roll:

    0
  • #9 17 Sty 2003 13:08
    GENE
    Poziom 13  

    Dora rada sprawdź procka n innej płycie która stabilnie chodzi. Dokładnie popatrz czy rdzeń procka nie ma ubytków (widziałem takie w hurtowniach i były padbięte) Tak jak radzili poprzednicy - to jest tylko AMDek
    A tak wogóle to ten procek chodzi na FSB 266 i tylko pamięć na 133 tak mi się wydaje że tak to powinno być.
    Sprawdź poprawność chłodzenia procka , standart to 60 - 70 stopni C.

    0
  • #10 17 Sty 2003 13:17
    tomasir
    Poziom 12  

    GENE napisał:
    Dora rada sprawdź procka n innej płycie która stabilnie chodzi. Dokładnie popatrz czy rdzeń procka nie ma ubytków (widziałem takie w hurtowniach i były padbięte) Tak jak radzili poprzednicy - to jest tylko AMDek
    A tak wogóle to ten procek chodzi na FSB 266 i tylko pamięć na 133 tak mi się wydaje że tak to powinno być.
    Sprawdź poprawność chłodzenia procka , standart to 60 - 70 stopni C.

    Standard przy przeciętnym chłodzniu to powinno byćok. 50 stopni (chyba że ty mówisz o odczycie z diody termicznej procka)

    A to że nie chodzi proc na 133, to bardzo prawdopodobne że problemem jest zasilacz. Często zwykłe codegeny, rubikony, magabyty i inne ładnie je nazywając nei najlepsze powodują niemożność pracy na 133 (większy pobór prądu).

    Ktoś wyżej pisał że przyu 115-120 komp mu się wieszał. Było to prawdopodobnie wynikiem wysokiego taktowania pci ( do 40 przy dzielniku 3). A ten rted storm to tez jest niezła kiszka. Jest on dobry dla osoby która nie pojęcia o kręceniu ale nic poza tym. Ręczne ustawianie pozwala osiągnąć znacznie lepsze wyniki.

    I jak już ktoś wyżej zauważył to pamięci samsunga należa do najlepszych na rynku (i jednych z najlepiej podkręcających się...)

    A to że proce amd się kruszą to w większości nieudolność osób zakładających coolerki. Mozna zapobiedz temu poprzez użycie coopershima (taka cienka miedzian płytka). Instalujemy go między procak a coolera i wówczas możliwość ukruszenia proca jest w zasadzie równa 0...

    0
  • #11 17 Sty 2003 17:28
    techrys
    Poziom 28  

    Miałem kiedyś taki problem na ecs i abicie. Pomogła aktualizacja biosa.

    0
  • #12 18 Sty 2003 11:00
    deliberabundus
    Poziom 23  

    Zdaje się, że pomogliśmy. :)

    0
  • #13 22 Sty 2003 14:37
    SpiderMAN
    Poziom 11  

    deliberabundus napisał:
    W Sloteku, 75DRV5jak go pierwszy raz dostałem w łapy i zdarem naklejki nie czytając ich :oops:, to zapomniałem ustawić zworkami na płycie magistrali 133 tak jak zaleca producent (standardowo jest to 100). Gdy zapuszczałem mu RedStorm'a wieszał się właśnie w okolicach 115-120MHz. Prawdopodobnie u ciebie jest podobnie. Nie wiem jak w przypadku Gigabyte, ale zdaje się, ze też trzeba przestawiać.

    A poza tym uważam pamieci DDR Samsung'a za jedne z lepszych na rynku. :roll:
    Co do pamieci SAMSUNGA potwierdzam zdanie kolegi.
    Natomiast na 100% masz na plycie nie ustwaiona taka magistrale jak potrzeba, mialem taki sam przypadek u siebie na SL-75KAV. Co do GIgayte rowniez jestem pewny, ze to ten sam problem.

    0
  • #14 22 Sty 2003 14:58
    SpiderMAN
    Poziom 11  

    GENE napisał:
    ... Tak jak radzili poprzednicy - to jest tylko AMDek
    A tak wogóle to ten procek chodzi na FSB 266 i tylko pamięć na 133 tak mi się wydaje że tak to powinno być.
    Sprawdź poprawność chłodzenia procka , standart to 60 - 70 stopni C.

    1. Masz cos do AMD? IMHO to znacznie lepsze wyjscie niz Intel.
    2. A tak w ogole to zastanow sie co piszesz, bo FSB proca i pamieci w przypadku plyty SOLTEK SL-75DRV4 wynosi max 266/266 MHz, a w przypadku GIGABYTE GA-7VAXP - zaleznie od zastosowanych pamieci mamy jescze dwie opcje 333/400 MHz.
    3. Z tym chlodzeniem to deko przesadziles. Maximum na standardowym Coolerze - (podkreslam slowo standardowym, nie mowie tu o moim miedzianym TT Volcano 7+, tylko o przecietnym aluminiowym Coolerze) wynosi okolo 56C MAX przy 100% obciazeniu procesora. Podczas normalnej pracy okolo 46C. Pisze tu oczywiiscie o modelu taktowanym zegarem 1667 MHz czyli o Athlonie XP 2000+, o ktorym wspomia autor tego watku.
    Miej pod uwaga to, ze niektorzy "nowi" wiedza znacznie wiecej od Ciebie. I nie wypada sie blaznic doradzajac cos komus.
    Jako dowod tego, ze nie jestem jakims tam Lamerem zajrzyj kolejno
    www.modding-zone.prv.pl; www.moded-kompz.net
    A na koncu :twisted: http://forum.tweak.pl/profile.php?mode=viewprofile&u=278

    0
  • #15 22 Sty 2003 19:35
    DRC1958
    Poziom 16  

    Witam,
    moim zdaniem to zle chlodzenie procesora,albo zle zalozony lub nie
    odpowiedni radiator. W AMD jest taka mozliwosc ze mozna go
    zle zalozyc bo on przychodzi nie centralnie tak jak w pentium.
    Pozdrowienia Martin

    0
  • #16 22 Sty 2003 19:40
    SpiderMAN
    Poziom 11  

    DRC1958 napisał:
    Witam,
    moim zdaniem to zle chlodzenie procesora,albo zle zalozony lub nie
    odpowiedni radiator. W AMD jest taka mozliwosc ze mozna go
    zle zalozyc bo on przychodzi nie centralnie tak jak w pentium.
    Pozdrowienia Martin
    Zle myslisz. To jest to o czym napisalem ja i jeszcze jeden kolega. Nie przestawil magistrali na plycie na 133 MHz jak wiadomo na plycie ustawia sie czestotliwosci bazowe, a w biosie mozemy podciagnac jeszcze do gory od tej czestotliwosci.

    0
  • #17 22 Sty 2003 20:03
    Pawel Zalecki
    Poziom 14  

    tomasir napisał:
    GENE napisał:
    Dora rada sprawdź procka n innej płycie która stabilnie chodzi. Dokładnie popatrz czy rdzeń procka nie ma ubytków (widziałem takie w hurtowniach i były padbięte) Tak jak radzili poprzednicy - to jest tylko AMDek
    A tak wogóle to ten procek chodzi na FSB 266 i tylko pamięć na 133 tak mi się wydaje że tak to powinno być.
    Sprawdź poprawność chłodzenia procka , standart to 60 - 70 stopni C.

    Standard przy przeciętnym chłodzniu to powinno byćok. 50 stopni (chyba że ty mówisz o odczycie z diody termicznej procka)

    A to że nie chodzi proc na 133, to bardzo prawdopodobne że problemem jest zasilacz. Często zwykłe codegeny, rubikony, magabyty i inne ładnie je nazywając nei najlepsze powodują niemożność pracy na 133 (większy pobór prądu).

    Ktoś wyżej pisał że przyu 115-120 komp mu się wieszał. Było to prawdopodobnie wynikiem wysokiego taktowania pci ( do 40 przy dzielniku 3). A ten rted storm to tez jest niezła kiszka. Jest on dobry dla osoby która nie pojęcia o kręceniu ale nic poza tym. Ręczne ustawianie pozwala osiągnąć znacznie lepsze wyniki.

    I jak już ktoś wyżej zauważył to pamięci samsunga należa do najlepszych na rynku (i jednych z najlepiej podkręcających się...)

    A to że proce amd się kruszą to w większości nieudolność osób zakładających coolerki. Mozna zapobiedz temu poprzez użycie coopershima (taka cienka miedzian płytka). Instalujemy go między procak a coolera i wówczas możliwość ukruszenia proca jest w zasadzie równa 0...


    U mnie Athlon chodzi na Solteku w Codeonie i jest podkrecony na max (w ramach stabilnosci rzecz jasna). Na zwyklym wiatraku grzal sie do okolo -60-64 po podkreceniu, bez do okolo 55-60. Po tym jak zainstalowalem wiatrak Spire'a na dobrej pascie oraz mam uruchomony program CDUIdle (wylacza obszary CPU, ktore (upraszczajac) w danej chwili nie sa zaangazowane w oblicznie przy max podkreceniu uzyskuje max temperatury w okolicach 35-39 stopni. Latem bedzie tego gdzies okolo 45-48 st. Wraz z wiatrakiem kupilem wlasnie takze miedziana plytke pod wiatrak, ale niestety nie dalo mi sie jej zamontowac. Plytka byla ok, ale chyba cos nie tak bylo z mocowaniem na plycie wiatraka i robilo sie za ciasno. Nie chcialem ryzykowac ukruszenia i z niej zrezygnowalem (zreszta i tak ledwo co udalo mi sie zmiescic Spire'a - nagiac musialem nawet jakies kondensatory wokol procka). Plytek tych uzywalem jednak na poprzedniej plycie i zdecydowanie je polecam.

    0
  • #18 06 Sty 2004 11:44
    watom
    Poziom 13  

    ten sam problem poruszylem 2 tygodnie temu tyle ze z plyta asusa- tu chodzi o aktualizacje biosu. tylko i wylacznie. pa

    0
  • #19 08 Sty 2004 15:27
    Magirus
    Poziom 12  

    Witam.
    Z problemem zwisu w biosie spotkałem się na płycie ECS K7S6A z prockiem Athlon XP 2000+ .
    Do biosu mogłem wejść, jednak tylko przy sprawdzaniu temp. procka w biosie, następował zwis.
    Pomogła wymiana płyty na ECS K7S5A.

    P.S.
    Komputer znajomego, wymianę płyty w ramach gwarancji dokonał serwis.

    0