Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Problem z konfiguracją routera

Skorpio18 20 Aug 2009 13:10 2781 12
    Skorpio18
    Level 10  
    Witam

Mam problem, gdyż nie wiem jak ustawić dostęp wifi do komputera, obecnie router PANWA 2204B jest podłączony do dwóch moich komputerów kablem, jednak jeden posiada wifi a ja nie potrafię odpowiednio skonfigurować routera. Może ktoś mi coś podpowie.
    piter3
    Level 15  
    Nikt nie podyktuje Ci krok po kroku jak to zrobić nie mając dostępu do Twojego routera.
    Musisz ustawić router żeby nadawał poprzez WiFi czyli uaktywnić punkt dostępu a następnie z poziomu komputera połączyć sięz punktem który wcześniej ustawiłeś.
    Wpisz w google konfiguracja sieci wifi - jest tam cała masa artykułów na ten temat. W razie konretnych problemów pytaj to będziemy próbować pomóc
    kubi4
    Level 16  
    czy ten router to nie jest jakiś klon BlackAp ?
    Skorpio18
    Level 10  
    nie wiem ;(

Dodano po 8 [minuty]:

Zapytam inaczej w ustawieniach routera jest ustawione w Wireless Basic Settings Mode Client i wtedy net jest tylko w danym komputerze do którego jest podłączony kabel od rutera a kiedy zmienie z Client na AP owszem na laptopie jest sieć doetępna i na stacjonarnym i na laptopie ale i tu jest problem połączenie z net jest ograniczone więc nigdzie go nie ma.
    piter3
    Level 15  
    Quote:
    ... a kiedy zmienie z Client na AP owszem na laptopie jest sieć doetępna i na stacjonarnym i na laptopie ale i tu jest problem połączenie z net jest ograniczone więc nigdzie go nie ma.

Jezeli chcesz mieć dostęp bezprzewodowo to na routerze nie może być Client tylko AP. Natomiast nie rozumiem drugiej części wypowiedzi:
    Quote:
    ...ale i tu jest problem połączenie z net jest ograniczone więc nigdzie go nie ma.

Co to znaczy jest ograniczone? A skoro nie nie ma to jak może być ograniczone?
    Skorpio18
    Level 10  
    Gdy zmieniam na AP nie ma połączenia z internetem, jest tylko połączenie lokalne.
    piter3
    Level 15  
    Bardzo możliwe - trzeba poprawnie skonfigurować router. Ciężko mi Ci pomóc bo wogóle nie znam tego sprzętu. Spróbuj załadować screeny z aktualną konfiguracją routera to postaramy się pomóc.
    Skorpio18
    Level 10  

Dodano po 47 [sekundy]:

Dodano po 29 [sekundy]:

Dodano po 21 [sekundy]:

może to coś podpowie
    piter3
    Level 15  
    A czy Ty przypadkiem Twój dostawca nie dostarcza Ci internetu drogą bezprzewodową?
    piter3
    Level 15  
    Kolego, to trzeba było od tego zacząć :idea:
    Jeżeli masz dostarczany internet drogą bezprzewodową to nie możesz go dalej tak rozsyłać z wykorzystaniem wewnętrznej sieci.
    Chyba że dostawca Ci na to zezwoli i przydzieli IP dla każdego z komputerów w co wątpie.
    Jeżeli chciał byś mieć w tej sytuacji internet bezprzewodowy musiałbyś dokupić Apeka którego kablem podłączysz do tego routera który masz i dopiero on tą bezprzewodową łaczność mógł by zapewnić.
    Czasmi chciał bym być wróżką :D
    Skorpio18
    Level 10  
    dziękuje wyjaśnienia, nie wiedziałem że sposób dostarczania ma w tym przypadku znaczenie.
    piter3
    Level 15  
    Dosyć istotne. Router z reguły łączy dwie sieci, najczęsciej różnego typu, chociaż niekoniecznie. W tym przypadku łączy Wifi i Lan, więc komunikacja idzie Wifi->Lan lub Lan->Wifi.
    Nie ma za co. :D