Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

gmail - problem z logowaniem

szukajacy4 20 Aug 2009 17:20 3370 2
    szukajacy4
    Level 9  
    Przepraszam , że piszę to w tym dziale - chciałem w "internet" ale tam się blokowało i nie wiedziałem jak to odblokować. Chodzi mi tylko o radę;

gmail - problem z logowaniem

Dwóch moich znajomych miało ostatnio problem z zalogowaniem się do poczty "GMail" z okna FireFoxa - (po roku, 2 - bez kłopotów) Wyskakiwał komunikat "podałeś niewłaściwe hasło"

w stuacji gdy:
    - adres użytkownika był wpisywany ręczne,
    - w czasie wpisywania wyskakiwały błędne adresy i było trzeba wybrać właściwy,
    - hasło logowania było wstawiane automatyczne przez komputer jako kropki,
    - opcja "zaloguj automatyczne była "odptaszona".

Po paru dniach poczta została oblokowana, ale pozostały pytania:

Czy nożna uniknąć błędnych podpowiedzi komputera - podstawiania adresów z błd. - "literówkami" to strasznie wkurza (podobno czyści się "cache" - czyli co ?
    Czy działo się tak, że komputer podstawiał złośliwie błędne hasło (jako kropki) PRZYKŁADOWO (!!) piszemy "ALA" a on to zamienia na "OLA" a my tego nie widzimy.
    Próbowałem oczytać te kropki 3-ma specjalnymi programami np. "Revelation" - ale nie działały?

Kak uniknąć na przyszłość tego problemu (kawału)?
    sev07
    Level 13  
    W Firefoxie aby usunąc literówki z adresów wystarczy kliknąć: Narzędzia -> wyczyść historię przeglądania i wybieraj co chcesz usunąc lub Historia -> Wyświetl całą historię, w wyszukiwarce tego okienka wpisz adres z tą literówką, zaznacz co znajdzie i wywal.
    Co do zakropkowanych słów Firefox nie sprawdza ich pisowni, ani tym bardziej nie podmienia słów. Było by to bez sensu, bo niektórzy używają haseł ze znakami jak !@#$%^&*, a jak to niby sprawdzić?

Jeśli pomogłem, kliknij "Pomógł" :D

Moderated By Mery84:

Drugi post tej klasy kolegi już dziś widzę. Na opamiętanie się ostrzeżenie za żebractwo o pomógł w treści postu.

brauni
    Level 11  
    W Firefoxie najlepiej zainstalować jakiś dodatek do zarządzania hasłami. Np Sxipper.

Wtedy masz większą kontrolę nad tym co Ci Firefox wpisuje i można w opcjach podejrzeć wszystkie hasła i do jakich stron są przypisane.

A co do błędnego logowania to raczej był problem Gmaila niż firefoxa. Komputer raczej nie może zmieniać haseł z czystej złośliwości :)))