Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Acer Extensa 5620z - czy pamięć RAM 667MHz zadziała?

20 Sie 2009 19:10 6398 9
  • Poziom 12  
    Witam,

    Mam lapka acer extensa 5620z. Działa w nim pamięć 1GB 533 MHz,
    a czy bedzie dzialac pamiec, która ma 667 MHz?

    Pozdrawiam.
  • Poziom 9  
    tak, na 90 % bedzie dzialac z predkoscia 533 Mhz. Aczkolwiek sprawdz bo laptopy lubia byc wybredne (bardziej od desktopowych plyt glownych)
  • Poziom 25  
    Możesz wpinać bez obaw, mostek w tym modelu obsługuje ramy z 667MHz
  • Poziom 12  
    Zakupiłem dwie pamięci kingstona 2gb 667mhz i ma problem bo nie chcą razem działać osobno działają prawidłowo, dziwne są to identyczne kości z tej samej dostawy, jak są zainstalowane razem to system próbuje się uruchomić i po chwili wyskakuje blue scaren i na tym kończy się ładowanie systemu, można cos tym zrobić może wgrać od nowa system windows?

    pozdrawiam

  • Poziom 43  
    Mocno wątpię czy reinstalacja coś pomoże, ale kto wie.
    Sprawdzałeś - o ile BIOS daje taką możliwość - z bardziej zachowawczymi timingami?
  • Poziom 12  
    Nie bardzo rozumiem o co chodzi z tym timingami może jakaś podpowiedz jak w biosie zmienić te ustawienia warto spróbować może pomoże a może jest tak ze te pamięci nie chodzą w dualu ?

    Dodano po 54 [minuty]:

    Dodam jeszcze taką informację ze po włożeniu tych 2 kości razem w biosie one są widoczne bo pokazuje 4gb z kawałkiem a system nie może się uruchomić.

  • Poziom 43  
    Teraz to już kompletna kołomyja (poprzednio nie pisałeś o ilości, a tylko szybkości). Jeżeli przyjąć, że ten sprzęt jest w stanie obsłużyć 4GB pamięci, to - jak widać - konieczne musi być jeszcze kombinowanie z boot.ini (a może i BIOS-em - jakieś memory menagement).
    Zostaw jedną kość, do boot.ini dodaj przełącznik /3GB, dołóż drugą i sprawdź efekt.
  • Poziom 2  
    Witam

    Mam ten sam problem co kolega A.M.D., założyłem 2x2GB 667 i miałem do dyspozycji wiele różnych kości i nic, przy logowaniu do Windowsa wiesza się, wygląda to jak problemy z grafika (kolorowe paski na całym ekranie).
    Jeśli założę 2GB i kość 512 lub 1GB to wszystko jest ok pod warunkiem ze 2GB jest na drugim slocie, jeśli odwrotnie to jest to samo co przy 2X2GB, kość 2GB sama pracuje prawidłowo zarówno w pierwszym jak i w drugim gnieździe, jeśli przy konfiguracji 2x2GB włączę mem test pod dosem również komputer się wiesza, przy instalacji Visty blue screen.
    Wiem tez ze plyta wymusza dual channel bo w cpu-z przy włożonych dwóch kościach pamięciach jest symetric dual channel nawet jak jest to 2GB + 512 MB, wiem tez ze jeśli procek jest na 533 tak jak u mnie to ramy idą na zegarze 266 wiec wymusza stosunek 2:1. w niedługim czasie zdobędę t7250 lub t7300 chce zobaczy co się będzie działo przy procku na szynie 800.
    Mam Acera Extensa 5620z win XP Sp2 Bios upgrade'owany do najnowszego v 1.35.
    Proszę o jakieś wskazówki co robić bo pomysły mi się kończą a wiem ze ten laptop powinien na chipsecie GL960 ciągnąć 2x2GB 667 jak i szynę 800 dla procka.