Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Skoda Fabia 1,4mpi (60KM)clasic 2000r-gaśnie szarpie

ursusmac360 20 Aug 2009 20:47 15144 6
    ursusmac360
    Level 2  
    skoda fabia 1,4mpi (60km)clasic 2000r-gaśnie lub szarpie w czasie jazdy,również na postoju i wolnych obrotach też.Okresami po kilku dniowym postoju są problemy z odpaleniem.Jadąc kiedy naciskam pedał gazu silnik też czasami gaśnie.Objawy te występują nieregularnie-czasem przejadę 70 km i nic.mechanik czyścił pompę paliwową,świecę,zbiornik paliwa i przepustnicę.

Dodano po 14 [minuty]:

Jeśli tak to co zrobiłem żle.jestem tu pierwszy raz
    KamilW.
    Level 12  
    Mechanicy powinni naprawiać hamulce, tłumiki czy zawieszenie a nie rzeczy które dla nich nie są często zrozumiałe. Nie ma dla mnie nic gorszego niż przepustnica dotknięta przez "kowala", wszystko kręcone, wyginane jeśli brak regulacji a to tylko przez to że "Pan złota rączka" myśli że wie więcej niż jest naprawdę. Świece wymień a nie czyść, to nie syrena albo maluch. Przewody i ich gumowe fajki sprawdź czy są dobre, wysokie napięcie czy jest odpowiednie (długość iskry ok minimum 2 cm). Czy gdy silnik gaśnie sprawdzałeś czego nie ma, czy iskry czy paliwa, czy pompa chodzi? Przede wszystkim jedź do warsztatu który diagnozuje elektronikę skody i zrób adaptacje przepustnicy. Powinieneś sam wiedzieć czy to wypadają zapłony czy coś z mieszanką. Nie potrafię Ci pomóc bardziej nie znając objawów. Musisz coś ustalić i informować.
    ursusmac360
    Level 2  
    Witam.Swiece wymieniłem.Najgorszy w tym jest fakt ze komputer nie wykazuje żadnych błędów a każdy mnie odsyła że mam przyiechać dopiero jak samochód klęknie na drodze.A on jak na złość poszarpie,przepali i jedzie dalej.Objawy są takie jakby w czasie jazdy tracił moc,przygaśnie,przeciągnie i szarpnie wracając na swoje obroty.CZy ciepły czy zimny silnik zdarza mu się zgasnąć ale odpali po tym na dotyk.sprawdzam teraz czy może mieć coś z tym wspólnego odpowietrznik paliwa.Z góry dziękuję za pomoc i radę
    robmaz
    Level 20  
    Jeżeli brak błędów w silniku to może jakieś zabezpieczenie które odcina napięcie po zapłonie daje w kość?
    jan_man
    Level 14  
    co to znaczy "mechanik czyścił pompę paliwa?" sama pompa to element nierozbieralny
    masz auto zagazowane?
    sprawdź ciśnienie paliwa przy wylocie z pompy - musisz sobie założyc na końcówkę wylotową z pompy wężyk z manometrem i uruchomić pompę - zasil ja bezpośrednio z akumulatora
    manometr powinie pokazać 4,5 bara jeśli tego nie masz to będziesz miał kłopot z odpaleniem-
    Asiunia
    Level 1  
    Kolego moja Fabiana miała podobny problem szarpało nią i gasła. Po wizycie u mechanika i podłączeniu jej pod komputer okazało się, że muszę wymienić sondę lambda. Najpierw wymieniłam świece myśląc, że to pomoże jednak niepotrzebnie. Jak się okazało winę za to ponosił mały przewodzik od podciśnienia, który spadł podczas kiedy Fabia sobie strzeliła.
    jd3140
    Level 2  
    jan_man wrote:
    co to znaczy "mechanik czyścił pompę paliwa?" sama pompa to element nierozbieralny
    -

"nierozbieralny" jak dla kogo,w mojej tuż po gwarancji pompa przestała pracować .Dobrałem się do niej myśląc ,że jak padła to chociaż zobaczę jak zrobiona.Odwoniłem zagięte obrzeże aluminium, wybebeszyłem i okazało się ,że w wirniku pompy tkwił kawałek jakiegoś plastiku,usunąłem ,złożyłem na distal i chodzi 7 lat .

Znam podobny przypadek i był winien czujnik położenia wału.