Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Pralka Polar PDS 885

Mario.M 03 Cze 2004 21:15 10805 20
  • #1 03 Cze 2004 21:15
    Mario.M
    Poziom 19  

    Pralka pobiera za dużo wody, wymieniłem już czujnik ciśnienia, wężyk, przeczyściłem wszystko i dalej to samo. Czujnik ma 2 pozycje, gdy w niego dmuchne słychać 2 tyknięcia, jedno przy mniejszym cisnieniu a drugie przy większym. W pierwszej pozycji, gdy dmuchne w wężyk, nie dzieje się nic a w drugiej pozycji przy większym ciśnieniu pralka przestaje pobierać wodę i zaczyna prać. Czyli czujnik działa tylko nie wiem czy w 1 pozycji ma się coś dziać :( Proszę o pomoc

    0 20
  • #2 03 Cze 2004 21:34
    elmag77
    Poziom 13  

    Po pierwsze sprecyzuj co sie dzieje - czy pralka przelewa wode czy w momencie zaprzestania czerpania wody nie rusza dalej. Sprawdz czy wymieniles wlasciwy typ hydrostatu i czy dobrze polaczyles go z obwodami pralki ( z tym drugim to ja nie dysponuje niestety schematem polaczen tego modelu ale chyba jest gdzies na forum) Pzdr.

    0
  • #3 03 Cze 2004 21:45
    axxx
    Specjalista AGD

    Sprawdz przelacznik 1/2 poziomow wody

    0
  • #5 03 Cze 2004 23:09
    Mario.M
    Poziom 19  

    Pralka pobiera wode aż się przelewa, wymieniłem już hydrostat z innej pralki, ten sam model. Jeżeli odepnę weżyk i dmuchnę w niego to pierwszej pozycji, załączają się jakieś styki hydrostatu nic się nie dzieje, cały czas pobiera wode, a w drugiej pozycji działa normalnie, pierze. Więc narazie tylko czekam aż pralka nabierze wody, dmucham i zatykam wężyk od hydrostatu i piore :) Tylko teraz nie wiem czy w pierwszej pozycji hydrostatu ma już prać i nie wiem dlaczego przelewa wode skoro hydrostat działa, wszystko jest wyczyszczone, wygląda tak , jakby wytwarzało się za słabe cisnienie żeby załączyć hydrostat, szczelność wężyka jest raczej OK.

    0
  • #6 03 Cze 2004 23:29
    stach19
    Poziom 15  

    Witam.
    Sprawdż prawidłowość podłączenia przewodów na hydrostacie(11-czerwony,12-czerw.czarny,13-brązowy,21-biało.zielony,22-zielony).Mam pytanie -jakie objawy były przed wymianą hydrostatu?

    0
  • #7 03 Cze 2004 23:34
    Mario.M
    Poziom 19  

    Właśnie o to chodzi że objaw był identyczny, to samo. Wymiana nic nie zmieniła, byłem przekonany że hydrostat ale jednak nie. Dzięki, jutro sprawdze prawidłowość połączeń, uszczelnie jeszcze wszystko i dam znać.

    0
  • #8 03 Cze 2004 23:38
    lechm56
    Moderator

    Zobacz czy nie masz uszkodzonego fartucha ,lub dziury w zbiorniku?

    0
  • #9 03 Cze 2004 23:41
    stach19
    Poziom 15  

    Sprawdż kubek przy zbiorniku(biały element) może być zablokowany i wymiany hydrostatów nic nie pomogą.

    1
  • #10 03 Cze 2004 23:47
    stach19
    Poziom 15  

    Mam pytanko dokolegi LECHM56.Co ma wspólnego uszkodzony fartuch lub zbiornik do opisanej usterki?

    0
  • #11 04 Cze 2004 00:14
    lechm56
    Moderator

    Z wyjaśnień kolegi mariusza wynika że nie ma dostatecznego ciśnienia .Hydrostat nie blokuje dopływu wody.To tyle.Pozdrawiam.

    0
  • #12 04 Cze 2004 13:14
    jesta19
    Poziom 24  

    stach19 napisał:
    Sprawdż kubek przy zbiorniku(biały element) może być zablokowany i wymiany hydrostatów nic nie pomogą.

    kolega ma rację nie ma ch..a we wsi aby to nie było powodem Twoich zmartwień,musi być zatkany ten element lub coś zatyka dziurę do tego elementu,innej możliwości brak

    0
  • #13 04 Cze 2004 19:41
    Mario.M
    Poziom 19  

    Hi, hi, właśnie że wszystko jest wyczyszczone, kubek wyczyściłem, nic nie blokuje. Albo nieszczelność, albo ten drugi hydrostat też jest walnięty. Sam już zgłupiałem przy tym. Czy ktoś mi może powiedzieć na tym forum jeśli chodzi o hydrostat, czy w pierwszej pozycji, jak załącza styki przy niższym cisnieniu, ma przestać pobierać wodę ? Jak to sprawdzić bo u mnie nie ma żadnej reakcji, przestaje pobierać wode dopiero w drugiej pozycji, gdy wytworzy się większe ciśnienie i wtedy normalnie pierze. Ale tylko jak dmuchne ustami w tego wężyka, jak założe, ciągnie wode na max.

    0
  • #14 04 Cze 2004 20:07
    Mario.M
    Poziom 19  

    No i znalazłem :) Szczególne podziękowania dla Stacha 19. Okazało się że był źle podłączony hydrostat. Dziwne jest to że mam tą pralke od nowości i nikt tam łap nie wpychał. No chyba że mój ojciec a ja nic o tym nie wiem :) Podłączyłem tak jak napisał Stach 19 i jest OK. Zanim zmieniłem połączenia, było 23 - brązowy, 21 - czerwony, 12 - zielony, 22 czerwono czarny, 11 biało zielony.

    0
  • #15 04 Cze 2004 20:08
    axxx
    Specjalista AGD

    Witam!
    Samo pykanie hydrostatu nie swiadczy jeszcze o sprawnosci tego elementu.Musisz sprawdzic styki hydros.na przejcie.Uzyj jakiego kolwiek przyrzadu .Po upewnieniu sie co do hydrostatu,ze jest ok.przerobimy dalsze pkt. :)

    0
  • #16 04 Cze 2004 20:21
    axxx
    Specjalista AGD

    Nie wiem czy przedwczesnie sie nie cieszysz,zmieniles przewody na druga pare stykow :D

    0
  • #17 04 Cze 2004 20:55
    Mario.M
    Poziom 19  

    Tyle to ja też wiem że jest przełączone na drugą pare styków ale teraz jak dmuchne w wężyka to pralka przestaje pobierać wode przy niższym już ciśnieniu a nie tak jak było wcześniej, tylko przy wyższym :P

    0
  • #18 04 Cze 2004 20:59
    39006
    Użytkownik usunął konto  
  • #19 04 Cze 2004 22:45
    Mario.M
    Poziom 19  

    No więc po takim połączeniu jak napisał Stach, jest tylko włączony główny włącznik pralki,nic poza tym, pokrętło programatora ustawione jest na 2 i tak pralka przestaje pobierać wodę już przy pierwszym pyknięciu hydrostatu. Więc jest dobrze czy powinna przy drugim pyknięciu przestać pobierać wodę ?

    0
  • #20 05 Cze 2004 00:43
    stach19
    Poziom 15  

    Witam.
    Wysoki poziom wody(druga para styków) w tej pralce stosowany jest przy programie płukania oraz na programie 6-10 jeżeli oczywiście nie jest wciśnięty przycisk wysoki poziom{wanienka i strzałka do góry}. Piewsza para styków to poziom podstawowy uruchamiający program prania .
    Z monterskim pozdrowieniem dla wszystkich .

    0
  • #21 05 Cze 2004 18:33
    Mario.M
    Poziom 19  

    No więc wszystko jasne, zanim wymieniłem hydrostat, był zapchany kubek, ten biały element, więc go wyczyściłem ale możliwe że ojciec coś kombinował wcześniej bo pralka przestawała pobierać wode przy drugim pyknięciu hydrostatu. Po podłączeniu, tak jak opisał Stach, pralka chodzi bez zarzutów, przestaje już pobierać wodę przy pierwszym pyknięciu hydrostatu. Dziękuję wszystkim za pomoc. Temat zamknięty.

    0