Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Brother DCP150 nie drukuje czarnego

wirwesku 21 Aug 2009 21:03 11618 5
phoenixcontact
    wirwesku
    Level 10  
    Witam!

Posiadam drukarke Brother DCP 150.
    Mam problem z wydrukiem tzn. mam tylko czarny tusz reszty jeszcze nie zakupilem, czujnik od 3 kolorowych tuszy zakrylem zeby sprawdzic czy w ogole dziala.

Drukarka kseruje dokoumenty lecz wydruk jest szarawo-brazowy:/

Nie drukuje natomiast czarno bialych elementow, wyskakuje pusta kartka!

Moje pytanie jest takie czy zeby wydrukowac czarno-bialy dokument drukarka potrzebuje pelne 4 tusze ?

Probowalem kombinowac z opcjami odcienie szarosci itp ale to nie pomaga :(

Druki dokumentow - kartka jest pusta mimo pelnego tuszu czarnego, a kserowanie jest szaro-brazowe

Prosze o rade, dziekuje i pozdraiwam

Moderated By rys57:

Tytuł poprawiłem. Serdecznie doradzam zapoznać się z zasadami pisania postów TU Link

• phoenixcontact
  • Helpful post
    poldruk
    Level 20  
    W drukarce należy założyć wszystkie tusze.
    Zamienniki są bardzo tanie.
    Dopiero po założeniu tuszy możemy zacząć sprawdzać drukarkę pod kontem poprawnego działania.
    Drukarka często do druku w czerni stosuje także kolory jako podkład pod tusz czarny i jeśli brakuje któregoś z kolorów to wydruk jest nieprawidłowy.

W tych drukarkach często zapychają się dysze w głowicy i jeśli po założeniu kompletu tuszy nic się nie zmieni to stawiam na zaschniętą głowicę a potem ewentualnie na inne uszkodzenie.
  • phoenixcontact
    wirwesku
    Level 10  
    Jak sie zbarac za czyszczenie glowicy, przypuszczam ze glowica z czarnym tuszem moze byc zaschnieta lub zapchana?

Czy jest to gdzies opisane krok po kroku jezeli tak prosze o informacje.

Pozdrawiam
    kent001
    Level 10  
    Tomek H wrote:
    Na panelu masz taki przycisk "INK MANAGEMENT" tam są opcje czyszczenia głowicy.

Czy nikt nie wie jak sobie poradzić z tym przypadkiem opisanym niżej
    A jeśli wyskakuje napis "włóż czarny" a klawisze nie reagują na naciskanie.

Pozdrawiam
    wirwesku
    Level 10  
    Pisze ponownie w sprawie mojej nieszczesnej drukarki!

Sprawa wyglada mianowicie, zakupilem wszystkie tusze (zamienniki w tym 2 rodzaje czarnego), drukarka na poczatku nie chciala drukowac nic "wyrzucala puste kartki" po kilkukrotnym czyszczeniu zaczely dzialac tusze kolorowe, ale nadal nie drukuje w czarnym. Czyscilem ja bardzo duzo razy w przypadku kolorowych tuszy pomoglo, ale z czarnym nic nie ruszylo. Nie wiem co mam dalej zrobic.

Zauwazylem ze po otworzeniu klapy w lewym gornym rogu jest kwadratowa gabka gdzie sa bodazje 4 paski, byla ona strasznie nasiaknieta czarnym tuszem, moze to jest jakis znak co dalej z tym fantem zrobic, na tej gabce znajdowal sie tak mi sie wydaje kawlek nasiaknietego czarnego skarawka papieru byl caly czarny i mokry.

Chcialem sie zabrac za rozkrecanie tego cudu, ale bardzo slabo mi to poszlo i zrezygnowalem.

Jezeli macie jakis pomysl co dalej z tym robic to prosze o pomoc, moze ta nasiaknieta gabeczka czarnym tuszem cos znaczy, pytanie moje jak mam ja rozkrecic to jak to zrobic najbezpieczniej i najefektywniej?

Mam jeszcze jeden pomysl ale to juz w ostatecznosci w sumie mozna by bylo podmienic jakis kolor i zmiast niego wstawic czarny a pozniej sobie dolewac, tylko trzeb by bylo za kazdym razem w dokumnetach zmieniac kolor np. na niebieski a wychodzilby czarny. Wiem ze to glupi pomysl ale cos.

Wytezcie wasze umysl i dajcie jakas rade.

ps

Czytalem o taki smymy problemie na innym forum, tam kolega mowil cos o uzyciu strzykawki i przepchania w miejscu gdzie sie wklada tusz powietrzem, nie wiem czy to ma sens? co myslicie. Pisal rowniez ze rozkrecil drukarke porobowal moczy ta glowice i nic nie pomoglo. W sumie nie wiem czy warto to robic ?