logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat Seicento - Centralny zamek nie działa, brak otwierania z kluczyka

__FRIX__ 21 Sie 2009 22:07 1812 8
REKLAMA
  • #1 6918964
    __FRIX__
    Poziom 14  
    Ocena: 23
    Witam
    Sprawa jest poważna, więc liczę na jakąkolwiek pomoc.
    Dziś po południu chciałem wejść do swojego SC i o dziwo nie otworzyły się drzwi z centralki, godzinę wcześniej zamykałem i było OK.
    Alarm "pika" przy próbie otwarcia jak zwykle, dioda na pilocie świeci, a dioda w środku miga szybko, słychać jakby "chciało zabrać", ale nie ma efektu, próbowałem także zapasowym pilotem (brzytwy chwyta się tonący) i również nic to nie dało.
    Problem jest o tyle poważny, że SC nie otwiera się z kluczyka :/ nie wiem dlaczego, poprzedni właściciel nie wspomniał o tym, a mi do dzisiejszego dnia nie był ten sposób potrzebny i jest nie zaciekawie, nie otwiera się także z zapasowego kompletu kluczy.
    Co robić? czy jestem zmuszony wybijać szybę? POMOCY
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 6919062
    kierbedz4
    Poziom 36  
    Ocena: 1006
    Zrób sobie taki owalny haczyk dopasowując go do gabarytu cięgła służącego do zamykania drzwi od wewnątrz .W Srodku od góry drzwi nieznacznie odchyl aby ten haczyk weszedł Ci między uszczelkę a drzwi,złap tym haczykiem za uchwyt blokady drzwi i wyciągnij przycisk blokady drzwi do góry a Twoje drzwi staną otworem.Długość tego haczyka musi być taka abyś mógł swobodnie nim operować a koniec w górnej części tego haczyka powinien być zagięty na kształt rękojeści.Ja to już przećwiczyłem.Teraz kolej na Ciebie.
  • #3 6919080
    __FRIX__
    Poziom 14  
    ok, a czy mógłbyś mi zrobić zdjęcie takiego haczyka? nie mam pojęcia jak to ma wyglądać i jeszcze chciałem zapytać jaka jest szansa, że coś zepsuję przy tej operacji?
  • REKLAMA
  • #4 6919088
    kierbedz4
    Poziom 36  
    Możesz jeszcze spróbować wejść do auta poprzez bagażnik jeśli Ci się uda otworzyć bagażnik .Po jego otwarciu położysz tylną kanapę i już jesteś w aucie.
  • REKLAMA
  • #5 6919099
    __FRIX__
    Poziom 14  
    nie da się wejść, bagażnik w SC niestety otwiera się od środka
  • Pomocny post
    #6 6919137
    kierbedz4
    Poziom 36  
    Nie zepsujesz.Delikatnie podłóż między środek drzwi a karoserię od góry cienki trzonek od szczotki .Sam haczyk u dołu jest w kształcie niezamkniętego kółka i zagięty pod odpowiednim kątem .Drzwi po otwarciu przyjmą pozycję pierwotną.Trzeba tą operację wykonać delikatnie aby nie pękła szyba.Drzwi odchylić nieznacznie aby tylko przeszedł przez szczelinę haczyk odblokować przycisk i po robocie.
  • #7 6919185
    __FRIX__
    Poziom 14  
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    tak to ma wyglądać? i potem wsunąć to między szybę, a uszczelkę na wysokości tego "cypelka" od otwierania/zamykania? rozumiem, że mam celować na ślepo, bo nie ma raczej szans bym coś tam zobaczył (tak mi się zdaje)
  • #8 6919226
    kierbedz4
    Poziom 36  
    Ten cypek dobrze widać.Od góry zagnij i zrób rękojeść jak przy pogrzebaczu.Bardziej zagnij ten haczyk na ryby nie idziesz i wygnij pod kątem mniejszym od 90 stopni.Drut może być miedziany twarda żyła około 4mm2.

Dodano po 6 [minuty]:

Szybę zostaw w spokoju.Masz nieco odciągnąć od góry w połowie drzwi i w tą szczeliną między drzwiami a uszczelką Włożyć ten haczyk i podciągnąć zabezpieczenie drzwi.Cypek do góry i po robocie.
  • REKLAMA
  • #9 6919269
    __FRIX__
    Poziom 14  
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    czyli coś takiego?
    haczyk muszę trzymać równolegle do szyby, żeby ten cypel zahaczyć?
    edit:
    aha : ) dzięki, jutro napiszę jak mi poszło

Podsumowanie tematu

✨ W Fiat Seicento wystąpił problem z centralnym zamkiem – drzwi nie otwierają się ani z pilota, ani z kluczyka, a alarm sygnalizuje próbę otwarcia. Próba wejścia przez bagażnik jest niemożliwa, ponieważ otwiera się on tylko od środka. Zaproponowano rozwiązanie polegające na wykonaniu specjalnego haczyka z drutu o średnicy około 4 mm², zagiętego na kształt rękojeści i niezamkniętego kółka na końcu. Haczyk należy delikatnie wsunąć między uszczelkę a szybę drzwi od góry, na wysokości mechanizmu blokady (tzw. "cypek"), i podciągnąć przycisk blokady drzwi do góry, co powinno odblokować drzwi. Operację należy wykonać ostrożnie, aby nie uszkodzić szyby ani uszczelek. Wskazano, że haczyk powinien być trzymany równolegle do szyby i wprowadzany na ślepo, korzystając z wyczucia. Metoda ta została potwierdzona jako skuteczna i bezpieczna, nie powodująca uszkodzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA