Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem z konfiguracją Black Boxa w WISP

21 Sie 2009 23:01 846 1
  • Poziom 23  
    Witam.
    Zbudowałem małą sieć na Pentagramie Cerberus 6331-42.U jednego z klientów mam problem z podłączeniem Black Boxa w trybie WISP.IP mam dynamiczne i przydzielane jest z DHCP.Gdy podłaczę laptopa to łączy się bez żadnych problemów i Pentagram przydziela mu IP 192.168.1.XXX .Natomiast wchodzę w black boxa ustawiam tryb WISP wyszukuję mojej sieci,podłączam i jest napis że ok-podłączone.Wchodzę w status i okazuje się że nie jest przydzielone IP z DHCP.Dla przykładu ustawiłem statyczne IP tylko w blackbox i tez się nie łaczy,a gdy tak samo zrobię w laptopie to gra.
    Siedzę już nad tym jakiś czas i ręce opadają.
    Dla przykładu ten sam black box włączam w domu tylko łączę z moim Dlink i wszystko elegancko,przydziela Ip itd.

    Nie jestem tak obeznany jeśli chodzi o bramy DNSy zakres IP itd,ale myśle że ktoś coś doradzi.Kłopot w tym że na miejscu mam tylko black boxa i żeby sprawdzić go z pentagramem musze dojechać na miejsce.
    Z informacji które mogą się przydać podaję :
    192.168.1.1 - 192.168.1.253 zakres Ip po lanie black boxa

    192.168.1.100 -254 zakres ip po WLAN pentagrama

    Czy możliwe żeby ten sam zakres powodował takie jajka,w sumie black box po lanie to niewiem czy ma wpływ.Dla przykładu dziś mu przyznałem nowy zakres dla pewności ale sprawdzę w niedziele 192.168.0.1 - 192.168.0.254
    Proszę o pomoc i sorry jeśli piszę zbyt mało profesjonalnie.Liczę na zrozumienie i pozdrawiam
  • Poziom 23  
    Problem rozwiązany,zmieniłem zakres IP w black boxie i już wszytsko ok.DHCP przydziela IP i o to chodziło,pozdrawiam.