Witam mam pytanko jak rozwiązać podłącznie i zaprogramowanie integry 64 tak aby z jednej (najlepiej ) radiolini obsługiwać zam/otw bramy wiazdowej , otw/zam bramy garazowej (dwie bramy garażowe otw/zam niezależnie) oraz zał/wył alarmu.
Pozdrawiam.
Pilot 4 kanałowy.
Nie wiem czy kol. nabył już radiolinie.
Ja zadowolony byłem z satelowskiej INT-RX. Zaletą była przede wszystkim możliwość zaprogramowania 6 funkcji do pilota T-4. Czyli przyciski 1,2,3,4,1-2,1-3.
Sposób realizacji jest dość prosty.
Zakładam, że brama jest sterowana przełącznikiem monostabilnym. Czyli ten sam impuls zamyka i otwiera bramę.
Najpierw ekspander - radiolinia:
Po kolei przyciski wyzwalają wirtualne wejścia 20.21.22.23.24.25
20- zamykanie/otwieranie bramy
21- zamykanie/otwieranie pierwszego garażu
22- zamykanie/otwieranie drugiego garażu
23- kasowanie alarmu
24- uzbrajanie alarmu dla strefy 1
25- rozbrajanie alarmu dla strefy 1
Teraz ustawienie wejść i wyjść:
W sumie tak jak widać:
Wejście fizyczne 14 wyzwalane przez wejście 20.
Wejście fizyczne 15 wyzwalane przez wejście 21.
Wejście fizyczne 16 wyzwalane przez wejście 22.
Do wejść podłączone przekaźniki, które to podłączamy oddzielnie do sterowników bramy i garaży. Wyjścia ustawione jako MONO z czasem działania 2 sek.
Jeżeli sterowanie dwukierunkowe, to wyjścia jako BI, ale to zależy od rodzaju przekaźnika.
Wejścia 24 i 25 można dać z opcją 82- zał/wył czuwania. Wtedy jeden przycisk będzie załączał np strefę 1, a drugi strefę 2, ale wtedy kasowanie alarmów będzie tylko dla jednej strefy.
Warto poczytać jeszcze na forum, bo podobne tematy przewijały się już kilka razy.
Odnośnie pilotów T4 i T2- nie wiem czy to tylko moje odczucie ale wydaje mi się ze przyciski w nich sa wyjątkowo podatne na przypadkowe naciśnięcie. wielokrotnie zdarzyło mi sie że schylając się do samochodu przypadkowo włączyła mi się jedna z funkcji (pilot miałem w kieszeni spodni).
Proponuje zastosowanie radiolinie SATELa ale RX-4K a nie jak proponowal kolega wczesniej ekspander obsługi pilotów INT-RX co zdecydowanie uprosci całą instalacje i będzie wymagało wprowadzenia nieznacznych zmian w konfiguracji centralki. Wada takiego rozwiazania jest brak w pamieci centrali zapisu użycia pilota. Alternatywa dla SATELa jest radiolinia ELMESa i tu wielki plus-prawdopodobienstwo przypadkowego nacisniecia pilota jest duzo nizsze niz w przypadku SATELA
Witam właśnie zakupiłem brame garażowa LiftMaster 1000a nie ma schematu gdzie konkretnie podłączyć przekaźnik ,czy ktoś to juz konfigurował.
Pozdrawiam