Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki program do plików z kamery HD

MalyMonter 22 Aug 2009 12:49 7718 10
    MalyMonter
    Level 10  
    Witam !

Kupilem kamere canona HD HG20 posiada dysk twardy wiec pomyslalem ze sporo bede mogl tez nagrac i przechowac zdzwilm sie bo bardzo szybko zajałem caly dysk , wiec postanowilem dokupic dysk zewnetrzny toshiba ma 600GB wiec skladuje wszystkie filmy i zdjecia. Z kamery bezposrednio skopiowalem na dysk toshiba przez laptopa!

Pojawia sie pytanie przychodza znajomi chce poscic im pamiatke nagrana ta kamera czy wczasy z egiptu itd czy jakies inny film (jak bym mial na dysku kamery to spoko do telewizora i jest) a jak mam otworzyc teraz z dysku prznosnego??

Czy musze je jakos wczesniej przekonwertowac ,zmieniac itd w jakim programie otworze na laptopie chociazby? najepiej darmowym :)

Prosze o pomoc bo wszystko mam na dysku i nie posiadam nagrywarki by zgrac na jak narazie bardzo drogie plytki hd
    MalyMonter
    Level 10  
    czyli wszystkie filmy ktore nagrywam na kamerze i chce zgrać na dysk przenosny odrazu je przekodowywac ??

Nie traci sie jakości obrazu itd? Jaki program najleprzy?

Na jaki format lepiej przekodowac ?

Dzieki za pomoc i odpowiedz - czekam na wiecej : )
    matador123
    Level 20  
    Jeśli masz na czym (pojemność dysku !), to oryginalne filmy zachowaj. Przekodowanie obniża jakość - współmiernie do wartości kompresji.
    W jakim formacie kamera zapisuje filmy na swoim dysku?
    MalyMonter
    Level 10  
    Plik MTS (.MTS) tak jest we własciwosciach mozesz podac mi np komoreczke bo wyjezdzam na dzialke tam nie mam za bardzo szybkiego internetu (iplus) a chcialbym sciagnac szybko jeszcze podany przez Ciebie program do przekonwertowania! Ewentualnie tutaj napisz :) dzieki za pomoc
    MalyMonter
    Level 10  
    Spoko sciągnąłem ten program ale on nie chce za nic otworzyc tych plików nieobslugiwany format pliku :(

On pewnie otworzy itd ale jak przekonwertuje sobie wczesniej te pliki w jakims konwerterze ,tylko w jakim?? (darmowym)

Wyszlo na to ze sie zablokowalem zgrywajac wszystko na dysk zewnetrzny , nie moge teraz wszystkich filmow pamiatek odtworzyc ( chyba ze sobie skopiuje na kamere co jest bezsensowne i czasochlonne !!!
    Zdunek 25
    Level 16  
    Filmy z kamery możesz ściągnąć na przykład" NERO " tam są instrukcje po polsku
    przekonwertujesz do MP2 i wypalisz płytkę .Trzeba mieć sporo wolnego dysku
    1 godzina filmu około to 20GB
    wieswas
    Level 34  
    Na NERO przekonwertuje do maksymalnej rozdzielczości 720x576,
    a więc całkowicie straci jakość obrazu z kamery HD
    MalyMonter
    Level 10  
    Dzieki koledzy do tego czasu w orginale zgrywam na dysk zewnetrzny .

Pojawil sie maly problem ale to juz napisalem post w innym temacie odnosnie z MTS na jakis format by odtwarzalo mi zwykle DVD a obraz byl normalny jak na dvd ?!
    bercikzb
    Level 20  
    Witam
    Nagraj jakiś np 4 sekundowy film i wrzuć go na forum , każdy będzie mógł sobie go ściągnąć i może komuś się go uda czymś odtworzyć to Ci napisze na forum.Tak będzie najszybciej