Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Agregat prądotwórczy i falownik

ssmann 22 Aug 2009 14:34 5816 13
    ssmann
    Level 12  
    Witam.
    Klient zadał mi takie czy jeśli kupi jakiś tani agregat prądotwórczy i do zasilania awaryjnego domu (wiadomo podstawowych urządzeń) to żeby uzyskać w miarę wyczyszczone napięcie może jako właśnie taki stabilizator podłączyć falownik i przez niego zasilać urządzenia ?
    Sam mam co do tego mieszane uczucia w sumie to mu odradzam ale co wy na to jakie są argumenty przeciw takiemu zastosowaniu falownika lub może to ma jakieś zalety.
    Bardzo proszę o odpowiedź
    Darrieus
    Level 38  
    To może się sprawdzić.
    Poczytaj o agregatach invertorowych, to jest dokładnie takie samo rozwiązanie, w środku jest falownik. Tylko zagadka jak przemysłowy falownik zniesie zasilanie agregatem...

Quote:
    do zasilania awaryjnego domu (wiadomo podstawowych urządzeń)

Takie urządzenia nie wymagają super filtrowanego napięcia zasilania, chyba że dla kogoś podstawowym urządzeniem jest kino domowe :P

Lodówka, oświetlenie, pompa CO poradzi sobie na byle jakim agregacie....
    ssmann
    Level 12  
    Pompa CO to sobie poradzi ale piec gdzie jest elektronika to może już nie.
    A może ktoś doradzi w jaki sposób dostosować napięcie z zwykłego agregatu bez regulacji AVR tak żeby można było zasilać z niego sprzęt elektroniczny?
  • Helpful post
    Darrieus
    Level 38  
    AVR przydaje się tam gdzie masz duże skoki mocy podczas pracy agregatu, jak obciążenie będzie stałe to wystarczy zabezpieczyć sprzęt warystorami i będzie spokojnie pracował.

Quote:
    ale piec gdzie jest elektronika to może już nie.

Sterownik pieca to znowu nie taka elektronika która by sobie nie poradziła.
    Ludzie zasilają sterowniki z UPSa gdzie przebieg przypomina trapezoid i elektronika nie protestuje.
    brzoza59
    Level 12  
    witam ! ja do akurat do pieca zastosowaem zailacz UPS ale pod warunkiem --po zmianie akumulatora-- wywalilem orginalny bo padl, a zastosowaem 34ah i to kuka czyli dziala.to jest zasilaie awaryjne pieca chciaz ma automatyke wlasnej konstrukcji i parcuje juz pona 6 lat pozdrawiam
    ssmann
    Level 12  
    Może rzeczywiście spróbuje zwykły agregat z UPSem.
    Darrieus
    Level 38  
    ssmann wrote:
    Może rzeczywiście spróbuje zwykły agregat z UPSem.

Do pieca to będzie najlepsze wyjście.
    Można się ewentualnie pobawić w przebudowę układu ładowania akumulatora bo UPS jest przystosowany do 7Ah i takiego klocka 34Ah długo ładuje, z drugiej strony jak będzie agregat to po co się śpieszyć z ładowaniem...
    Awdeg
    Level 26  
    Dobra rada zanim kupisz agregat i ups sprawdż praktycznie,czy będą z soba współpracować. Nie wszystkie ,a praktycznie a praktycznie wszytkie tanie nie współpracują. Mój nie najgorzy z 4 suwem nie współpracuje z ups'em APC 1400.Domyślam się ,ze to jest związane z charakterystyką indukcyjną.Natomiast sprzęt komputerowy,monitory drukarki chodzą na samym agregacie bez problemu.
    ssmann
    Level 12  
    Awdeg a powiedz dlaczego nie współpracują , od czego to zależy?.
    Ja mam zamiar kupić agregat hitachi 4 suw benzyna
  • Helpful post
    Awdeg
    Level 26  
    Nie wiem dlaczego,szkoda mi czasu aby dociekać,slyszałem,że tanie agregaty mają problemy z obciążeniem indukcyjnym takim jak trafa i pewnie tu leży problem.W moim przypadku objawia się to że po podłączeniu ups'a napięcie spada do 100- 150v.Dodam,ze z elektronarzędziami 1,5 kW radzi sobie całkiem dobrze po prostu normalnie. Pisałem ten post abyś nie wpuścił się w kanał i miał to na uwadze i przed zakupem się upewnil.
    ssmann
    Level 12  
    Dzięki każda rada sie przyda , a ja myślałem że że z UPSem to nie będzie problemu a tu jednak wszędzie można natrafic na problem.
    Jeszcze raz dzięki za podpowiedź
    Darrieus
    Level 38  
    Może tak być że UPS zgłupieje , ale to wina agregatu. Niektóre agregaty nie potrafią normalnie działać z takim małym obciążeniem , UPS w trybie offline pobiera z 5-10W... a to za mało. Jak UPS nie chce działać z agregatem trzeba agregat wstępnie obciążyć żarówką 60-100W.
    Awdeg
    Level 26  
    Wiesz ale ja nie bardzo rozumiem po co ci konfiguracja UPS+Agregat,wystarczy ci sam agregat .Obecnie przetwornice zasilające elektronikę potrafią pracować w zakresie od 100-240V ,więc jeśli masz przyzwoity 4 suwowy to wachania są nie wielkie.Jedynie problemem może dla niego być nagłe wzrosty poboru mocy na granicy maxymalnej bo silnik zostanie ne moment "przydławiony'. Ja bym jechał na samym UPS + dodatkowy zasilacz podłąnczany do niego w momencie zaniku prądu i tyle
    Darrieus
    Level 38  
    Nie będzie dużych wahań obciążenia, ile pompa/dmuchawa pobiera.... 100W ? To nawet dla chińskiego agregatu bardzo mało... chyba że piec z podajnikiem, tam jest już silnik z 400W, zainteresowany nie wspominał o podajniku na szczęście.