Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zdublowane zasilanie do Roweru

malysz342762 23 Aug 2009 15:59 2424 9
    malysz342762
    Level 10  
    Witajcie forumowicze mam taki problem, otóż w moim rowerze mam dość dobre (jak na moje potrzeby) oświetlenie czyli lampkę na baterie Author Xenon dual power :D jest tylko jeden problem żarówka ( Philips HPX42 4,7V 0,4A) na max mocy świecenia zżera mi cztery baterie AA (Panasonic Evoia (Oxyride) ) w niecałe 2 godziny :cry: Więc czy da się podpiąć do niej dynamo jako awaryjne źródło zasilania?? Czy będę musiał prostować prąd z dynama ?? Albo czy mógłbym za pomocą dynama doładowywać akumulatorki włożone zamiast zwykłych baterii ?? Dajcie schemat układu ładującego!! Piszcie będę wdzięczny :D
    msichal
    Level 20  
    Skoro to zwykła żarówka to można z dynama, jednak IMO jest dla niej za duże napięcie. dynamo daje jakieś 6V a żarówkę masz na 4,7V, więc możesz ja spalić przy szybszym kręceniu. A doładowywać raczej nie ma sensu, bo musiałbyś jechać parę godzin :)

A co do zasilania tej zarówki, to można diodami prostowniczymi zmniejszyc to napięcie. jakieś 2 diody prostownicze w szereg (6V -2*0,6V= 4,8V) i powinno byc ok na pełnej prędkości
    malysz342762
    Level 10  
    To mogą być jakiekolwiek diody prostownicze czy jakiś konkretny typ ??
    msichal
    Level 20  
    właściwie obojętne, oby miały napięcie przewodzenia 0,6V, jeżeli znajdziesz taką majacą np. 1,2V to jedna wystarczy
    Logan
    Level 30  
    msichal wrote:
    Skoro to zwykła żarówka to można z dynama, jednak IMO jest dla niej za duże napięcie. dynamo daje jakieś 6V a żarówkę masz na 4,7V, więc możesz ja spalić przy szybszym kręceniu.

Kolega chyba nie zwrócił uwagi jak rozwiązane jest oryginalne zasilanie tej lampki. Są to 4 paluszki po 1,5V. Wynik jest prosty 4x1,5V=6V.
    msichal
    Level 20  
    No tak... Przeczytałem tylko, że baterie oxyride, na ilość nie zwróciłem uwagi. Skro jest tak fabrycznie i żarówka Ci sie nie pali to nic nie musisz zmieniać, tylko podłącz dynamo bezpośrednio.
    malysz342762
    Level 10  
    Dzięki chłopaki:D
    rafal_1221
    Level 11  
    A pomyśl o włożeniu diody LED zamiast żarówki. Dużo mniej prądu zeżre. Pozdrawiam.
    owocowy89
    Level 20  
    Lepiej kilku diod LED dla lepszego efektu i fakt, że baterie wystarczą na dużo dłużej. Do tego mógłbyś zrobić taki układ, że jak jedziesz, to z dynama Ci bierze prąd, a jak stoisz, to przełącza się na baterie. Ciekawa koncepcja.
    Tomassimo
    Level 10  
    Mam tą samą lampkę, dziś odpaliłem ją pierwszy raz i... totalne rozczarowanie. Zamiast ładnego i porządnego okrągłego lub eliptycznego światła, bardzo wąski pasek światła. Nie wiem do czego ma służyć, ale na pewno nie do oświetlania drogi w ciemnym lesie :/
    Lampka rozkręcona, planuję zamontować żarówkę diodowa smd G4 10 diod 2W, 150LM np. http://allegro.pl/g4-zarowka-diodowa-5050-smd-led-12v-ciepla-160lm-i1908859605.html Jak sądzicie, będzie odpowiednio dobra? Podejrzewam, że przy zasilaniu o połowę niższym od zalecanego, ilość emitowanego światła spadnie również o 50%? Jak się ma pobór prądu żarówki 2W do oryginalnej Philipsa hpx42 0,6A?
    [edit] Żarówka 6xled smd nie nadaje się, ma za miękkie i rozproszone światło, dobre do fotografii ale nie do oświetlania drogi.