Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zakłócenia obrazu - minikamera kolorowa YK-2516A

23 Sie 2009 19:46 2039 6
  • Poziom 11  
    Witam.
    Mam dwie kamerki kolorowe (Symbol 2516A - takie jak tu na stronie: http://www.oc-serwis.pl/index.php?product_id=293&cat_id=53). Niestety mają wadę - po kilku sekundach od podłączenia pojawiają się zakłócenia na ekranie w formie poziomych pasów, które zniekształcają obraz. Po wstępnej analizie :-) okazało się, że przegrzewają się w nich układy scalone o oznaczeniu 063AC (prawdopodobnie przetwornica napięcia).
    Są dość gorące i kiedy "odprowadzę" z nich ciepło (np dotykając palcem) obraz wraca do normy. Sprawdziłem zasilaczem pobór prądu - około 240mA (12V). Zmniejszając zasilanie można dojść do takiego, że obraz jest bez zakłóceń ale przecież nie oto chodzi (zresztą czasami to nie pomaga bo po jakimś czasie rośnie pobór prądu i zakłócenia powracają).
    Czy ktoś miał coś podobnego z tymi (lub innymi) kamerkami. Można to jakoś naprawić czy może kamery do "kosza"?

    Oto zakłócenia:
    Zakłócenia obrazu - minikamera kolorowa YK-2516A

    a to elektronika kamerki:
    Zakłócenia obrazu - minikamera kolorowa YK-2516A
    Zakłócenia obrazu - minikamera kolorowa YK-2516A
  • Poziom 14  
    Problem z zakłóceniami wynika z zasilania. Wymień elektrolit na wejściu zasilania oraz można wymienić też scalak przetwornicy czyli popularny MC34063ACN

    Kamerki dość drogie więc warto chyba spróbować.
  • Poziom 11  
    Zasilanie nie jest przyczyną. Zasilałem z dwóch różnych zasilaczy "wtyczkowych" oraz z mojego "laboratoryjnego" :-). Raczej może to przetwornice ale po pierwsze są w smd a ja nie mam do tego sprzętu, po drugie chciałbym mieć jakieś potwierdzenie od innych, którzy może mieli podobny problem zanim kupie nowe kostki i pokombinuje. Nie chciałbym czegoś niepotrzebnie skopać. :-)
  • Poziom 14  
    Nie napisałem przecież że to jest wina zasilacza :)

    Wina leżu po stronie kamerki (jej zasilania) czyli wejście zasilania +12V
    Wymień to co napisałem jeżeli chcesz jak nie to ją spisz na straty.

    PS. W firmie w której pracuje nie naprawiamy takich kamer bo jest to dla nas nieuzasadnione ekonomicznie druga sprawa że nie ma na to czasu jednak koszt części czyli scalaka i jednego elektrolita to 3PLN + swoja własna praca to nie jest duży koszt.
  • Poziom 24  
    albo jakiś radiator do odprowadzania ciepła... ale jest trudno go zamontować. albo wiatrak. ...

    albo wywalić do kosza i kupić jakieś porządne kamery.
  • Poziom 41  
    s6spn6 napisał:
    ...albo wiatrak...
    zwłaszcza, jeśli rzeczona kamera zamontowana jest - tak, jak w podanym wyżej linku - w czujce ;-).
    Miałem kiedyś do rozgryzienia podobne zagadnienie z podobną kamerą i identycznym scalakiem. Kamera była zasilana 12VDC, jednak miałem do dyspozycji tylko 5VDC. Na szczęście przetwornica pracowała w trybie Step-Down (obniżająca napięcie) i elektronika zasilana była właśnie napięciem 5V - wystarczyło, korzystając z datasheeta http://www.elenota.pl/d.php?pid=60970&pdf=5257 odpiąć przetwornicę i zasilić elektronikę kamery bezpośrednio.
    Może w Twoim przypadku spróbować podobnie - sprawdzić napięcie i prąd wyjściowy z przetwornicy, jeśli będzie niższe niż 12V odpiąć ją, podłączyć (na próbę) jakiś liniowy stabilizator typu LM78XX i zobaczyć czy się to sprawdza.
    Wiem, że to amatorszczyzna, ale spróbować nie zawadzi.