Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

cobra 19 DX IV, cisza w głośniku

Kalvis 23 Aug 2009 20:11 1320 3
  • #1
    Kalvis
    Level 13  
    Witam.
    Jak w temacie: Ani w odbiorze ani w nadawaniu nic nie słychać w głośniku. Nadawanie także nie działa. Sprawdziłem na wyłączonym zasilaniu tor sygnału od wyjścia końcówki do głośnika - sygnał przechodzi. Sprawdziłem to poprzez podłączenie źródła sygnału (muza z telefonu).
    Przy włączonym zasilaniu na wyświetlaczu w odbiorze widać poziom sygnału, a przy nadawaniu sygnał wskazuje max. Brak reakcji na "macanie" wzmacniacza (powinno być buczenie). Po podłączeniu zewnętrznego sygnału audio na wejście wzmacniacza w głośniku słychać rytmiczne pykanie.
    Na trafie modulującym TM1 jest napięcie zasilania, nie wiem czy tak ma być bo to w końcu tor audio. Diody DM1 i DM2 raczej sprawne.
    Nie chce wymieniać końcówki profilaktycznie, wole się upewnić. Końcówka to TA7205AP.
  • #2
    rafalrms
    Level 18  
    gruszkę kolega sprawdził?
  • #3
    Kalvis
    Level 13  
    Pobieżnie. Bez gruszki podłączonej sygnał do głośnika nie dochodzi. Z gruszką tylko przy odbiorze. Przy nadawaniu milknie. To przy wyłączonym zasilaniu i zewnętrznym sygnale audio podłączonym na wyjściu końcówki. Stąd wnioskuje, że gruszka sprawna. Jak pisałem nie ma przerw na drodze sygnału od końcówki do głośnika.
  • #4
    Kalvis
    Level 13  
    To chociaż info czy te napięcie 12V powinno być w tym miejscu:
    cobra 19 DX IV, cisza w głośniku
    Na wszystkich pinach trafa 12V. Na wyjsciu wzmacniacza 3,2V, za kondensatorem CM10 - 0V.
    I jak są połączone uzwojenia tego transformatorka?