fantom napisał: O czym wy tu w ogole piszecie ? Jaka metoda kolejnych przyblizen ?Przeciez to chodzi o sama koncepcje gdzie się znajduje punkt pracy a nie dokladne wyliczenia.Nie straszcie chlopaka.W tym wypadku chodzi o to ze punkt pracy na charakterystyce wyjsciowej znajduje się na "zalamaniu" charakterystyki.Poniewaz tranzystor jest w nasyceniu Vce=okolo 0.2V (Vcesat).Reszta charakterystyk jest nieco mniej wazna.
PS: skoro te napiecia sa brane z "glowy" w zaleznosci ktory numer w dzienniku to nie dziwne ze nie wychodzi jakos specjalnie ladnie.
Z metody kolejnych przybliżeń wychodzi w 3-5 skokach że w tym nieszczęśnie nasyconym tranzystorze (taki jest jego punkt pracy) jego beta nie jest większa niż 33 a większa od 29.
cytat:
W układzie polaryzacji potencjometrycznym z pętlą prądowego sprzężenia zwrotnego obliczyć prądy i napięcia w punkcie pracy
koniec cytatu.
Poczytajcie sobie wszystko co napisali inni (nie tylko ja

), jak taki prosty przykład rozwiązać to moze nie będzie tych sporów.
Jeżeli układ ma być prosty (jak sugeruje autor tematu) to nie widzę innego rozwiązania niż to które podałem (pętla ujemnego napieciowego sprzężenia zwrotnego równoległego).
Gdyby autor zadania dołączył właściwy schemat to nie było by tego całego i niepotrzebnego zamieszania

.
fantom jeżeli te wszystkie dane Ci nie wystarczą do obliczenia (bo i tak już wszystko wiadomo) punktu pracy tego tranzystora (nawet bez obciążenia) no to mi tylko ręce opadają .
Pozdr.